Je hebt besloten dat je een online training of cursus aan wilt bieden aan je klanten en dat wil je doen in een eigen leeromgeving: een Online Academy. Als je weet aan welke eisen jouw academy moet voldoen kun je aan de slag! In deze blog deel ik mijn favoriete 10 tools, plugins en systemen voor het maken van je eigen online training.

Gastblog door Dorien Blaauw

Welke tools & plugins gebruik je?

Samen met mijn klanten creëer ik websites en online academies. Daarvoor heb ik veel onderzoek gedaan naar de verschillende opties en mogelijkheden. Op basis hiervan heb ik 10 favoriete systemen, tools & plugins geselecteerd voor het bouwen van een online academy. Ze zijn overigens niet ‘the holy grail’: het is altijd afhankelijk van je Online Academy Blueprint welke tools voor jou het beste werken. Hoe je deze blueprint maakt lees je hier.

1. Een aparte domeinnaam + WordPress hosting + SSL certificaat voor je online training

ongeveer €188 per jaar

Het is slim om een aparte domeinnaam te claimen voor je online academy. Ten eerste omdat je de content in je academy alleen toegankelijk maakt voor deelnemers van je trainingen, maar ook omdat je wilt voorkomen dat als er problemen zijn met je website, dit niet automatisch geldt voor je academy (of andersom).

2. Het WordPress thema Divi

$249 eenmalig

tips dorien blaauw online training maken
Dorien: ‘Het is slim om een aparte domeinnaam te claimen voor je online academy.’

Het Divi thema voor WordPress is een heel veelzijdig thema en werkt super gemakkelijk. Je kunt aan de voorkant bouwen dus je hoeft geen kennis te hebben van CSS of HTML!

3. De plugin Wishlist Member voor het maken van je online training en/of membership

$197 voor het eerste jaar, daarna $97 per jaar

Ik ben fan van deze plugin! Qua vormgeving kun je alle kanten op. Je schermt met deze plugin je pagina’s af voor deelnemers van bepaalde cursussen (levels) en je kunt content-dripping instellen. Niet alleen handig voor het maken van je online training waarbij eerst les 1 vrijkomt en daarna les 2, maar ook als je een membership voor ogen hebt waarbij mensen toegang hebben tot bepaalde domeinen in je academy.

4. MailBlue (of Active Campaign) als e-mailsysteem

vanaf €9 per maand

Voor de ervaring van je deelnemer is het belangrijk dat je hen als het ware ‘aan de hand meeneemt’ door jouw training heen. Ik gebruik MailBlue (de Nederlandse versie van Active Campaign) omdat deze veel functies biedt, een goede helpdesk heeft en erg gebruiksvriendelijk is.

5. De plugin UpdraftPlus voor het maken van back-ups van je online academy

gratis

Techniek is techniek. Er kan altijd iets fout gaan. Maak daarom altijd back-ups van je werk én het werk van je deelnemers. Dit doe je met de plugin UpdraftPlus. Je kunt automatische back-ups instellen naar een externe opslag zoals Google Drive of Dropbox.

6. De plugin Conditional Menus voor het instellen van meerdere menu’s bij de verschillende online trainingen die je aanbiedt

gratis

Als je meerdere cursussen of trainingen aanbiedt is het natuurlijk handig dat mensen uit cursus A alleen de modules en lessen van cursus A zien in het menu. En hetzelfde geldt voor een tweede of derde cursus. Deze plugin maakt het mogelijk!

7. Een account bij Vimeo voor het uploaden van je video’s

vanaf €6 per maand of gratis

In tegenstelling tot YouTube maakt Vimeo geen reclame. Je kunt instellen dat je video’s alleen toonbaar zijn op specifieke domeinen (betaald account).

tips dorien blaauw online cursus maken
Dorien: ‘Maak altijd back-ups van je werk én het werk van je deelnemers.’ 

8. Een account bij Soundcloud voor het uploaden van je audiobestanden

gratis

Je kunt ook bij Soundcloud instellen dat je tracks privé zijn. Met behulp van de functie kun je jouw audiobestanden in je academy zetten.

9. Een (aparte) webshop met de plugin WooCommerce

gratis als je deze zelf bouwt

Je kunt een webshop maken op je eigen (bestaande) WordPress website zodat mensen daar een kaartje kunnen kopen voor je cursus of training. Deze plugin werkt redelijk vanzelfsprekend. Met enige WordPress basiskennis kun je vast en zeker je eigen webshop maken! Denk bij het maken van je webshop ook aan het aanmaken van een account bij Mollie om iDeal betalingen te kunnen ontvangen. De plugin Mollie Payments For Woocommerce maakt het mogelijk om Mollie te koppelen aan je webshop.

10. De plugin Better Wishlist API voor op je academy domein & de plugin WC-AC Hook voor op je webshop domein

Better Wishlist API is gratis
WC-AC Hook is gratis

Deze plugins verbinden je WooCommerce webshop met je Wishlist Member academy én Mailblue (of ActiveCampaign), zodat je deelnemer meteen na aankoop van de cursus wordt toegevoegd aan je academy én een mail ontvangt met de inloggegevens. Dit is best een technische koppeling, dus het is slim om hier met een expert naar te kijken!

Als je kiest voor een online academy in WordPress, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk plugins hoeft te gebruiken om het werkend te krijgen. Daar wordt je academy traag van én het maakt de kans groter dat er onderlinge problemen ontstaan tussen verschillende plugins. Uit mijn onderzoek bleek dat deze bovenstaande combinatie van Wishlist Member en een aantal plugins voldoende is. Nogmaals, er zijn naast Wishlist Member ook andere (goedkopere) tools voor het maken van je online academy, maar pas op wanneer een vereiste is dat je 20 andere plugins moet installeren om het werkbaar te maken.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden

Honderd mensen, honderd wensen. Er zijn nog veel meer andere mogelijkheden voor het creëren van jouw online academy. Welke tools je ook kiest, zorg dat je eerst een helder beeld hebt van je Online Academy Blueprint en maak pas daarna keuzes. Ga desnoods eens sparren met iemand die ervaring heeft met het bouwen van een online academy of werk samen met een expert. Het allerbelangrijkste is dat jouw academy aansluit bij jouw wensen en ideeën en dat ze vóór je gaat werken in plaats van tegen je.

online training maken tips

Over Dorien Blaauw

Dorien Blaauw is eigenaar van Bold & Blaauw en helpt bezielde ondernemers in het zetten van dappere stappen in hun business, het (her)ontdekken van hun persoonlijke en/of business Blueprint en het claimen van hun eigen plek. Als blijkt dat een volgende stap is om kennis en inspiratie online te delen, helpt ze hen met het creëren van een online plek zoals een website of een academy. Voor meer informatie kijk je op www.boldenblaauw.nl.

Dit artikel bevat affiliate links.