Wat kun je doen om je werkdag zo goed en productief mogelijk te starten? Tijd voor wat inspiratie! Tien ondernemers delen hun favoriete (en meest productieve!) ochtendritueel. Komen ze:
Zó start je je ochtend superproductief

Nienke Thurlings – Womanize

Mijn ochtendritueel neemt maar liefst twee uur in beslag.

Maar dan ben ik ook fully charged voor de rest van de dag. Het geeft me ontspanning, doorzettingsvermogen en wilskracht. Om 6 uur sta ik op, drink een glas water en ga een klein rondje hardlopen. Als ik 20 minuten later thuis kom doe ik een serie zonnegroeten. Aansluitend mediteer ik 15 – 30 minuten en ik eindig met een koude douche. Vervolgens neem ik de tijd om rustig een lekker uitgebreid en gezond ontbijt te eten, thee te drinken en me aan te kleden en op te maken. Om 8 uur ben ik klaar voor mijn dag.

Eveline Bosselaar – Tijd voor Fysiotherapie

Om de dag goed op te starten schrijf ik elke dag 3 pagina’s in mijn dagboek.

Hierdoor begin ik met een leeg hoofd aan de dag. Ik schrijf van alles op: van welke boodschappen ik moet doen tot aan hele product plannen. Dit schrijven is gebaseerd op het boek The Artist Way van Julia Cameron. Ik doe het inmiddels al ruim 2 jaar, erg fijn!

Karen Visser-Conradi – New Broom

Ik zorg in elk geval dat ik start met de moeilijkste of belangrijkste taak: de kikker doorslikken.

Dit is gebaseerd op een uitspraak van Mark Twain, die zei dat als je ‘s morgens een levende kikker doorslikt, de rest van je dag nooit zo erg kan zijn. Het is heel verleidelijk om te starten met iets makkelijks of leuks, en voor je het weet zit je in je mailbox. Ben je bezig met andermans prioriteiten. Al werk je maar een half uur aan je kikker – dan ben je verder dan je was.

Jennifer Delano – DelanoPR

Ik start met een goed ontbijt, schrijf dan drie dingen op die ik absoluut ga doen.

Kortom: snel succes en een goed gevoel – de rest is extra succes. Ik start met waar ik geen zin in heb en gebruik vooral niet mijn mailbox als leidraad. Hiervoor gebruik ik de yesterbox methode.

Zlata Brouwer – Vioolspelen.nl

Tijdens het ontbijt open ik mijn laptop en werk alvast e-mails af.

E-mails kunnen de hele dag mijn productiviteit verstoren, niet alleen om ze te beantwoorden, maar ook vanwege de acties die eruit voortvloeien. Daarom behandel ik ze alleen op bepaalde momenten, namelijk ’s ochtends thuis en daarna nog 1 of 2 keer gedurende of aan het einde van de dag. Op die manier kan ik beter vasthouden aan mijn eigen planning en geconcentreerd werken.

Annette Hoorn – Vrijbuiten.eu

Ik sta niet extra vroeg op, slaap is mij te kostbaar!

Ik zorg ervoor dat ik goed uitgerust ben. Dat is dan ook mijn gouden tip: Volg je biologische ritme! Zorg dat je weet wanneer jij je het beste presteert en zorg dat je dan je moeilijkste klussen doet. Probeer dus je werk zoveel mogelijk in te richten dat je als ochtendmens niet laat in de avond moet presteren en als avondmens vroeg op moet staan.

Annemie Schuitemaker – Career & Live

Ik bepaal de pomodoro’s voor mijn dag.

Na elke pomodoro van 25 minuten neem ik een pauze van 5 minuten. De pomodoro wekker helpt mij om deze pauze te nemen. Na iedere vierde pomodoro neem ik een pauze van 30 minuten. Zo blijf ik de hele dag helder, fris en productief. Het zorgt voor minder multitasken, minder afleiding en meer focus.

Thamara Zijlstra – Blueberry Dynamic

Op dit moment in mijn leven werkt het chille ontwaken en lekker samen koffie drinken met mijn lief echt heel goed voor me.

Ik ben echt een ochtendmens en vind het heerlijk om op te staan voordat de wereld wakker wordt en lekker vast een uur of twee te werken. Maar mijn lief en ik genieten er ook echt enorm van om samen wakker te worden en eerst opgekruld op de bank een paar bakken koffie te drinken. Dat doen we dus ook meestal. Werkt prima. En yoga ‘s ochtends is vast heel gezond en misschien heel fijn. Maar ik heb daar echt nooit zin in als ik net wakker ben. En dus wel in die koffie en lekker kletsen met m’n schatje. Bottomline: echt iedereen heeft wat anders nodig en daar moet je zelf gewoon even mee experimenteren.’

Marloes Halmans – MarloesHalmans.com

Ik ben productiever als ik mijn acties niet bepaal met mijn hoofd maar met mijn hart.

Anders ren ik de hele dag achter mijn toch al overvolle en drukke hoofd aan. Daarom neem ik vóór ik uit bed stap heel kort een moment om even bewust wakker te worden en me te verbinden met mijn gevoel. Dan spreek ik een intentie uit voor de dag, zodat de dag me niet overkomt en de waan van de dag het niet overneemt. En dan ren ik naar beneden om 2 kids op tijd op school te krijgen en vervolgens gebeurt er toch altijd weer “heul veul” gedurende de dag. Maar het helpt me om gericht te blijven op mijn eigen kern en te doen wat goed voelt en in contact te blijven met mijn intuïtie. Niet altijd makkelijk, wel veel fijner!

Marian de Rijk – Kansrijk Coaching

Ik stap sinds kort regelmatig op mijn hometrainer. 

Raam open, in de frisse lucht, NPO4 aan en fietsen. Ik leer er veel van, maar bovenal maakt het mijn hoofd leeg, storm ik niet meteen mijn dag in en na ongeveer 15 minuten popt er ineens iets in mijn hoofd op dat ik nodig heb. Dus als ik klaar ben ga ik even zitten uithijgen en schrijf dan op wat zich aandient. Levert altijd precies op wat ik nodig heb.

Suzanne van Duijn – SuusjeHQ

Ik begin tegenwoordig vaak mijn werkdag met Yoga with Adriene, een Amerikaanse youtuber. 

Heel fijne filmpjes en niet zo zweverig. Ik ben nu bezig met de 30 days of yoga challenge. Elke keer 15-30 minuten dus prima te doen. Voelt goed om daarmee te beginnen op maandagochtend!