Je wilt niets liever dan ondernemen en in je hoofd weet je al precies hoe jouw bedrijf eruit zou moeten zien. Het idee om niet meer voor een baas te werken, je eigen tijden in te delen en zelf te bepalen waar en met wie je werkt lijkt je geweldig. Toch loop je keer op keer tegen hetzelfde probleem aan: jouw eigen belemmerende gedachten.

Michela is mindset & business coach voor startende ondernemers. Toen zij een aantal jaar geleden zelf haar eerste onderneming startte ontdekte zij dat mindset (de manier waarop je denkt en daar vervolgens naar handelt) een ontzettend grote invloed heeft op het succes van je bedrijf. In deze blog bespreekt Michela de 3 meest voorkomende mindset issues van startende ondernemers én hoe je hiermee omgaat.

Issue 1: ‘Ik heb niet genoeg geld’

Geld staat met stip op nummer 1 als meest gehoorde belemmering. Het is afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt hoe hoog de kosten op zullen lopen. Toch zal iedere startende ondernemer een aantal investeringen moeten doen. Het uitgeven van (veel) geld wanneer je nog niet veel binnenkrijgt is voor veel starters een spannende stap.

Hoe bepaal je wat de juiste investering is? Wat doe je als je het benodigde geld nu niet hebt? En ga je de waarde ook daadwerkelijk uit je investering halen? Deze en nog veel meer gedachten zorgen voor onrust. Deze onrust zorgt er vervolgens weer voor dat we geneigd zijn om te gaan doemdenken waardoor je al snel in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. Als ondernemer zal je echter vooruit moeten blijven gaan om te kunnen groeien. Het maken van keuzes is hierbij cruciaal.

Michela_ByJoseChan
‘Niet genoeg geld wordt vaak als reden gebruikt om nu nog niet te starten met een eigen bedrijf. De achterliggende reden is vaak een hele andere.’

Niet genoeg geld wordt vaak als reden gebruikt om nu nog niet te starten met een eigen bedrijf. De achterliggende reden is vaak een hele andere. Onvoldoende vertrouwen in jezelf en de toekomst is daarvan de belangrijkste. Wanneer je start met je eigen bedrijf weet je vooraf nooit hoe het zal gaan lopen. Dit onzekere beeld kan je afschrikken om de stap naar ondernemer echt te maken.

De grap is dat de ‘zekerheid’ die wij zo vaak zoeken eigenlijk een verzonnen concept is. Bij een baan in loondienst zou je ook ontslagen kunnen worden of het bedrijf zou failliet kunnen gaan. Daar staan we echter helemaal niet zo vaak bij stil. Het ding is dat we de toekomst nooit kunnen voorspellen. Wanneer jij een droom hebt en je daar echt voor wilt gaan zal je daarom een sprong in het diepe moeten wagen.

Maak een duidelijk plan, zoek uit hoeveel geld je exact nodig hebt en zet vervolgens die eerste stap. Vind je dit spannend? Vraag jezelf dan eens af wat nu daadwerkelijk het ergste is dat er kan gebeuren. Valt dit alles mee? Mooi. Kunnen er minder fijne consequenties optreden? Maak dan nu alvast een plan hoe je dit kunt voorkomen of hoe je hiermee om kunt gaan en begin alsnog!

Issue 2: ‘Ik heb niet genoeg kennis’

Dit is een gedachte die vaak niet juist is. De meeste mensen weten namelijk al ontzettend veel van het onderwerp waar zij in willen gaan ondernemen maar vinden de stap om te gaan ondernemen spannend. Daardoor komen er gedachtes naar boven als ‘ik moet nog zo veel leren over ondernemen’ en ‘er zijn al zoveel getalenteerde mensen in mijn vakgebied’. Zoals je ziet heeft dit helemaal niets te maken met jouw (gebrek aan) kennis in jouw vakgebied.

Ook deze gedachte komt voort uit onzekerheid. We zijn al snel geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. De conclusie dat je niet genoeg kennis hebt is in dat geval snel gemaakt. Zoals je diep van binnen wel weet is jezelf vergelijken met anderen totaal niet hulpvol. Je weet namelijk nooit wat een ander allemaal heeft moeten doen om te komen waar diegene nu staat. Vergelijk jouw startpunt dan ook nooit met het punt waar een ander nu staat.

Lees ook: Podcasts voor ondernemers: Kim Munnecom over haar top 3 (+interview!)

Het enige wat jou verder gaat helpen is focussen op jouw doel en daar stap voor stap naartoe werken. Dit doe je door eerst heel helder voor jezelf te krijgen waar je naartoe wilt werken en welke stappen je daarvoor moet zetten. Hierbij kan het erg handig zijn om een businesscoach in te schakelen die jou precies kan laten zien wat de juiste stappen zijn voor jou.

Vergis je daarnaast niet. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, je kan niet altijd alles weten en je hoeft niet overal op voorbereid te zijn. Uiteindelijk is ‘beginnen’ de eerste en belangrijkste stap en zal je als het goed is je hele leven lang door blijven leren. Hoe langer jij de start van je bedrijf uitstelt, hoe langer jij in feite wacht met het opdoen van meer kennis.

‘De perfecte omstandigheden en het perfecte moment bestaan niet en zullen ook nooit komen.’

Issue 3: ‘Nu is het niet juiste moment’

Net zoals geld en kennis is ook timing een veelvoorkomende mindset issue. Over deze laatste belemmerende gedachte kan ik kort en duidelijk zijn. Er zullen namelijk altijd redenen zijn waarom ‘nu’ niet het juiste moment is om te starten met jouw bedrijf.

De perfecte omstandigheden en het perfecte moment bestaan niet en zullen ook nooit komen. Wanneer jij besluit daarop te wachten ben jij enkel bezig met het uitstellen van jouw droom en het succes van je bedrijf. Wanneer jij iets echt wilt is ‘nu’ altijd het juiste moment om de eerste stap te zetten.

Tenslotte

Ik hoop dat ik je met dit artikel in heb laten zien dat je niet de enige bent die belemmerende gedachten ervaart. Wel is jouw mindset kneedbaar en kan jij door te oefenen steeds beter om leren gaan met deze belemmerende gedachten. Zeker wanneer jij wilt gaan ondernemen wil ik je meegeven dat er nog meer spannende en lastige momenten op je pad zullen komen. De kunst is om op deze momenten objectief naar je eigen gedachten te kijken, niet te lang te blijven twijfelen en vervolgens een knoop door te hakken en actie te nemen!


Michela Puliti helpt vrouwelijke ondernemers met het creëren van een sterke mindset en het realiseren een droom-business. Michela volgen? Dat kan!
www.michelapuliti.com Instagram

Beeld: By José Chan