Laatst sprak ik een lieve collega ondernemer. Ze had mooie plannen met haar bedrijf. Ik werd er direct enthousiast over en vroeg haar waar ze nu mee bezig was om haar plannen tot leven te brengen. Toen was het even erg stil.

Marloes Halmans

Marloes Halmans: ‘Mensen vinden mij vaak heel gefocust. Maar de realiteit is dat ik altijd 1000 ideeën tegelijk in mijn hoofd heb.’

“Ik kom niet echt in actie”, zei ze. “Ik weet niet goed wáár ik nu het liefst mee aan de slag ga. Het lukt me niet om te focussen, waardoor ik gewoon eigenlijk helemaal niets doe. Ik doe wat op me af komt. Wat per ongeluk ontstaat. Dat knaagt. Want eigenlijk wil ik ruimte maken om te doen wat ik écht wil. Maar ja, wat wil ik dan écht?! Jij lijkt dat altijd zo goed te weten. Hoe doe je dat toch?”

Mensen vinden mij vaak heel gefocust. Maar de realiteit is dat ik altijd 1000 ideeën tegelijk in mijn hoofd heb. En heb vervolgens de grootste moeite om ze niet allemaal meteen uit te voeren. Want ik vind het zó jammer om maar één ding te doen of om gave ideeën te laten liggen… Wat ik wél doe is mijn ideeën stuk voor stuk kritisch bekijken en “doorvoelen”. Waar gaat mijn hart écht naar uit? Vervolgens kies ik 100% vanuit mijn hart en op intuïtie. ​Omdat ik weet dat teveel tegelijk doen mij overspoelt en versnipperde resultaten oplevert.

Als ondernemer horen we voortdurend hoe belangrijk focus is maar dat het moeilijk is om focus aan te brengen in je ondernemerschap zal je ook niet vreemd zijn.

Want:

  • je kunt veel, bent breed georiënteerd en vindt bovendien de verschillende dingen die je doet ook echt leuk
  • je zou niet weten wat je moest kiezen als je je nu op 1 ding moest focussen
  • je weet stiekem niet goed waar je hart het meest naar uitgaat, dus help! Focussen!?! Hoe dan!?
  • je bent bang om omzet mis te lopen als je je maar op één ding richt

Hoe kies je dan? Verander je gevoel over focussen! Focus moet JOU dienen. Focussen = méér creëren van wat JIJ wél wilt​.

De werkelijke vraag is dus: wat wil je echt? Weet je écht niet wat je wilt? Of laat je je leiden door stemmetjes die je vertellen dat er geen brood in zit, dat niemand erop zit te wachten, dat je nog niet goed genoeg bent?

De afgelopen maanden heb ik zelf steeds meer gefocust. Ondanks allerlei angsten om vertrouwde dingen los te laten, kwamen er – dankzij mijn focus – steeds meer opdrachten op mijn pad. Ik gebruikte deze drie stappen.

Stap 1: Wanneer vind jij dat je succesvol bent?

Wat doe je dan? Waar sta je dan? Hoe voel je je dan? Richt je bij het beantwoorden van deze vraag vooral op hoe je je zou voelen! Want benoemen WAT je dan doet is nu juist zo lastig.

Stap 2: Ga in gedachten naar dat punt waarop je je zo succesvol voelt

Laat dat gevoel goed op je inwerken. Als je vandaag al zou staan op dat punt waar zou je dan NU je focus leggen?

Stap 3: Kijk diep in je hart en luister naar wat het zegt

Als geld, meningen van anderen en verwachtingen die je van jezelf hebt er niet waren, wat zou je dan nu doen? Wat zou je los willen laten? Wat wil je intensiveren?

Focus aanbrengen betekent NIET dat je dingen uitsluit. Focussen is jezelf de ruimte geven om het grootste deel van je energie en tijd te besteden aan krijgen wat je echt wilt. Het helpt jouw potentiële klanten om jou sneller te herkennen als de persoon naar wie zij op zoek zijn. Ze zullen zich sneller herkennen in alles wat je deelt en laat zien. Je gaat nóg meer gaat ondernemen vanuit je hart.

Want dat is wat focus doet. Alles wat je aandacht geeft groeit.

OVER MARLOES HALMANS

Marloes Halmans is ondernemersmentor. Met haar training ‘Bouw jouw droombedrijf’ laat ze ondernemers hun droombedrijf concreet, zichtbaar en succesvol maken. Je kunt Marloes volgen via haar websites Marloes Halmans en Bouw jouw droombedrijfFacebook, Twitter en Instagram.