Stel: je wilt een online training maken en je bent al begonnen met de inhoud hiervan. Maar ineens bedenk je dat je ook een eigen plek nodig hebt om die cursus in aan te bieden voor jouw deelnemers, een online academy.

Gastblog door Dorien Blaauw

In deze blog deel ik 5 stappen voor het maken van je eigen Online Academy Blueprint zodat je een goede keuze kunt maken voor de tools en plugins die je nodig hebt om je academy te realiseren.

Jouw online plek om kennis te delen

Een online academy is een afgeschermde leeromgeving voor deelnemers van jouw cursussen, trainingen of memberships waar ze de lessen en/of modules kunnen volgen die jij aanbiedt. Ze loggen in en kunnen alleen de cursus of training volgen die ze bij je hebben gekocht.

Oneindig veel mogelijkheden

Er zijn honderden ‘learning management systemen’, tools en platformen om online cursussen mee te maken. En daar komen steeds meer nieuwe spelers bij. Want ja: het is super slim om je kennis te delen in een online training omdat je meer mensen kunt bereiken met minder tijd. Maar hoe start je met het maken van je online academy en maak je de juiste keuzes?

Het is daarom belangrijk dat je weet aan welke functionaliteiten jouw eigen academy moet voldoen zodat deze bij je past. Ook is het goed om na te denken over je toekomstperspectief: wat wil je nu bieden aan online content en wat wil je hierna nog ontwikkelen? Het is slim om een Online Academy Blueprint te maken. Dit doe je in 5 globale stappen.

Stap 1: Bepaal hoe je (eerste) online training eruit ziet

Hoe veel lessen en modules heb je? Hoe is de opbouw van de lessen? Wanneer krijgen deelnemers toegang tot volgende lessen en hoe lang krijgen ze toegang tot de cursus?

Stap 2: Bepaal welke functionaliteiten je nodig hebt

Dorien Blaauw: 'Het is belangrijk dat je weet aan welke functionaliteiten jouw eigen academy moet voldoen zodat deze bij je past.'
Dorien Blaauw: ‘Het is belangrijk dat je weet aan welke functionaliteiten jouw eigen academy moet voldoen zodat deze bij je past.’

Wat heb je nodig aan functionaliteiten voor jouw online academy? En wat je wensen zijn ten aanzien van mobiel, gebruiksvriendelijkheid, vormgeving, en betaalmogelijkheden. En wat zijn je ideeën over gamification, een community, het toevoegen van quizzes en/of tests? Het is handig om in deze fase te sparren met experts, zij weten vaak goed wat er allemaal mogelijk is.

Stap 3: Denk aan de opbouw van je lessen

Wat wil je allemaal kwijt in een les en/of module? Je kunt denken aan video, audio, downloadbare pdfs, etc..

Het bepalen van je Online Academy Blueprint is heel waardevol in je verdere onderzoek naar een passend systeem, maar helpt ook in de briefing van een expert als je besluit je online academy te laten bouwen.

Stap 4: Doe onderzoek naar de systemen en tools die passen bij jouw Blueprint

Het zijn er ontzettend veel en er is een kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat ik in deze blog mijn favorieten met je deel. Om je een paar ideeën te geven: er zijn systemen die je helemaal zelf moet bouwen in WordPress (waardoor je ook helemaal je eigen draai kunt geven aan de invulling ervan) en er zijn kant-en-klare systemen. Ik geef je een paar voorbeelden die je mee kunt nemen in je onderzoek.

WordPress tools:
Wishlist Member (mijn favoriet)
Learndash
Courseware
Lifter LMS

Kant-en-klare systemen:
A New Spring
Talent LMS
Kajabi
Teachables

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. De één zal voor een systeem zijn en de ander tegen. Welk systeem jij het beste kunt kiezen is volledig afhankelijk van je Blueprint: wat heb jij nodig? Op basis daarvan kun je een goede keuze maken.

Wil je weten welke systemen ik gebruik en waarom? Lees het hier.

Stap 5: Aan de slag!

Als je een passend systeem hebt gekozen kun je je ideeën gaan realiseren. Dit kun je zelf doen of samen met een expert. Welke keuze je maakt is afhankelijk van je beslissing voor een kant-en-klaar systeem of een custom-made academie, hoe technisch je zelf bent aangelegd en hoe veel tijd je hieraan wilt besteden. Belangrijk is wel dat je zelf begrijpt hoe het werkt zodat jouw online academy met je mee kan bewegen als je een nieuwe cursus of training maakt!

online training maken tips

Over Dorien Blaauw

Dorien Blaauw is eigenaar van Bold & Blaauw en helpt bezielde ondernemers in het zetten van dappere stappen in hun business, het (her)ontdekken van hun persoonlijke en/of business Blueprint en het claimen van hun eigen plek. Als blijkt dat een volgende stap is om kennis en inspiratie online te delen, helpt ze hen met het creëren van een online plek zoals een website of een academy. Voor meer informatie kijk je op www.boldenblaauw.nl.

Dit artikel bevat affiliate links.