In 2014 begon Leonie Verver voor zichzelf als grafisch ontwerpster. Ze helpt onder andere startende ondernemers met het neerzetten van hun merk. ‘De grootste uitdaging? Realistische doelen stellen en me niet gek laten maken door andere ontwerpers.’

5 vragen aan Leonie Verver

Leonie Verver: ‘Toen ik er klaar voor was riep ik: hier ben ik!’

Vertel eens over je bedrijf. Wat doe je?

‘Ik ben grafisch ontwerpster en ik help startende bedrijven met het neerzetten van hun merk. Daarnaast leef ik me uit op kleurrijke illustraties. Mijn doel is simpel, ik wil mensen blij maken met een origineel ontwerp.’

Wanneer wist je, hier ga ik mijn werk van maken?

‘Als kind was ik altijd al creatief bezig en van alles aan het maken. Ik koos dan ook heel bewust voor de Kunstacademie in Den Haag. Dit is een creatieve opleiding maar je krijgt er ook de commerciële kant van het vak mee. Na mijn opleiding heb ik met veel plezier als grafisch ontwerper bij een groot retailmerk gewerkt.

Maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer jeuk. En die jeuk… Dat was het gevoel van heel graag iets willen creëren dat groter is dan mijzelf.

Ik wilde iets doen vanuit mijn hart en ziel en passie en iets opbouwen dat echt van mijzelf was. De keuze maken om een eigen onderneming te starten is een eng maar ook spannend en uitdagend avontuur. Het is een grote beslissing die je maakt. Uitzoeken, brainstormen, afwegen, tekenen, lijstjes maken. Over ‘mijn freelance reis’ ben ik gaan bloggen. Dit heeft even stil gelegen maar binnenkort ga ik daar weer mee verder.’

Hoe onderscheid je je van andere grafische ontwerpers?

‘In mijn ontwerpen laat ik echt een persoonlijkheid naar voren komen. Of het nu gaat om een huisstijl voor een startende diëtist of een illustratie voor een stel dat zojuist verloofd is. Alle ontwerpen zijn een reflectie van de personen erachter. Door mijn ontwerpen wordt iemand zichtbaar en maakt ze zo succesvoller in datgene waar ze mee bezig zijn.

De grootste uitdaging? Realistische doelen stellen en me niet gek laten maken door andere ontwerpers.’

Hoe zie je de toekomst voor je? Waar wil je je op richten?

‘Ik vind mijn werk op het moment heerlijk en bekijk dagelijks wat er op mijn pad komt. Iedere opdracht is anders en iedere klant is anders. In het begin had ik vaker minder leuke opdrachten maar met de tijd veranderde dat. Nu krijg ik steeds leukere projecten waar ik echt mijn eigen stempel op kan drukken. Steeds vaker leef ik me uit op kleurrijke illustraties en ik portretteer iedereen die dat vraagt.

In de toekomst wil ik nog veel meer leuke illustraties maken voor tijdschriften, boeken en online magazines. Naast mooie projecten heb ik ook twee stoere knulletjes van 1 en 5 die elke dag even uitgelaten willen worden. In het leven moet je keuzes maken. Punt.’

Wat is jouw tip voor anderen die erover denken om voor zichzelf te beginnen?

‘Als je gaat ondernemen, ga dan met een knal de wereld in. Zet jezelf of je merk direct op een podium. Zorg ervoor dat je een mooie huisstijl hebt waarmee je opvalt, dan heb je zelf de regie over hoe mensen jou ervaren.

Haal alles eruit wat erin zit en zet een volle pot optimisme op tafel. Er zullen goede dagen zijn, maar ook slechte. De veranderingen zullen groot zijn en je moet veel doorzettingsvermogen hebben. Wat er ook gebeurt.’

Volg Leonie via haar website, Instagram, Facebook, Pinterest of Twitter.