Janneke Robers is internationaal theaterproducent als ze een burn-out krijgt. Ze besluit om nieuwe terreinen te gaan ontdekken en volgt verschillende opleidingen en trainingen. Sinds 2011 coacht ze vrouwen in authenticiteit, zelfvertrouwen en leiderschap. Janneke over haar switch en de bewuste keuzes die ze maakt nu ze moeder is: ‘Mijn bedrijf loopt beter dan ooit. In heel veel minder tijd.’

Janneke Robers

Wat deed je voor je switch?

‘Een aantal jaar geleden werkte ik als internationaal theaterproducent. Ik vloog de wereld over om jong talent te scouten voor Nederlandse festivals en bracht net afgestudeerde theatermakers van hier naar buitenlandse podia. Mijn leven bestond uit vliegtuigtrips, late feestjes met grote namen en voorstellingen op bizarre plekken. Zo begeleidde ik een theatergroep in Iran en was ik jurylid in Witrusland.

Ik leefde het ultiem gedroomde leven van de vrije twintiger: snel, hectisch en vol avontuur. Maar als ik dan op een hotelkamer in bed lag, vroeg ik me wel af met wie ik nu werkelijk contact had gehad.

Met de directeur had ik gesproken over de waarde van kunst, uitgedrukt in nullen. Met acteurs ging het over hun rol. Met de regisseur ging het over hoe zijn stuk het publiek iets vertelde en of ik niet nog wat extra geld kon regelen. Ik miste het echte contact, de persoon áchter zijn of haar functie. Tegelijkertijd voelde ik me ook altijd een buitenstaander. Ik was de regelaar, geldfixer en match maker. Maar altijd voor de ander. Nooit voor mijzelf. Alsof ik het leven in een poppenhuis bestierde, maar er zelf niet woonde. Eerlijk gezegd drukte ik die gevoelens destijds flink naar de achtergrond.

Ik leefde toch het gedroomde leven, dus wat had ik nu te klagen?

Niet zeuren en de mouwen opstropen was mijn mentaliteit. Uiteindelijk brak me dat op. Na een burn-out op mijn 26ste en 3 maanden doelloos op de keukenvloer naar het plafond staren, plopte er ineens een vraag in me op. ‘Wat als ik zou genieten van deze burn-out? Wat zou ik dan doen?’ Dan zou ik in ieder geval van de keukenvloer afkomen en op mijn balkon in de zon gaan zitten.

Dat was het begin van mijn herstel dat uiteindelijk zo’n twee jaar in beslag nam. Die vraag was ook het begin van mijn eigen praktijk. Het volgen van mijn eigen plezier en genot leidde via allerlei omwegen tot het werk dat ik nu sinds 2011 doe.

Ik heb nog een tijdje een tekst en productiebureau gehad in de culturele sector als een soort van bridge-baan. Ik had nu eenmaal veel contacten in die wereld en werd steeds voor nieuwe klussen gevraagd. Het was dus vrij gemakkelijk om daarin mijn geld te verdienen. Toen ik voor de liefde verhuisde naar Arnhem heb ik resoluut alle opdrachten uit de culturele sector stopgezet. Op die manier kon ik me volledig richten op mijn eigen praktijk.

Moeilijk vond ik het de eerste jaren wel dat mijn inkomen zo enorm daalde. Ik moest weer helemaal van begin af aan beginnen. Dat vergde offers in mijn uitgavenpatroon én een andere mindset.

Er was dat stemmetje dat zei: ‘je bent minder waard, als je minder verdient.’

Met mijn hoofd wist ik wel dat dit larie was, maar om dat ook daadwerkelijk te voelen, kostte wel wat innerlijk opschoonwerk. Gelukkig kan ik nu met volle overtuiging zeggen dat ik super goed ben ik het werk dat ik doe en daar ook naar verdien.

Wat is de belangrijkste les die je het afgelopen jaar hebt geleerd?

‘Afgelopen jaar ben ik moeder geworden. Een transformatie die me zowel als vrouw en als ondernemer ontzettend veel heeft geleerd. De grootste les is dat ik de tijd heb leren nemen om te voelen wat goed is voor mij, vervolgens al het andere te laten gaan. Hoe spijtig dat soms ook is. Ik focus op dat wat ik van binnen heb besloten. Kortom: veel nee zeggen.

Ik heb nu als jonge moeder veel minder tijd dan vroeger. Ik kan niet meer oeverloos op websites van andere ondernemers struinen om me te laten inspireren.

Of verzanden in eindeloze kleine klusjes als mijn LinkedIn pagina bijwerken want dat is echt uitstel gedrag, haha. Ik wil ook niet meer zoveel tijd kwijt zijn aan dingen die ook geautomatiseerd kunnen zijn. Grappig genoeg is dit wat ik eigenlijk al jaren wilde doen, maar wat me nooit lukte, omdat ik zo versnipperd bezig was.

Nu ik door het moederschap en de bewuste keuze om mijn dochter niet naar de opvang te brengen gedwongen werd, bleek het nog lonend ook. Mijn bedrijf loopt beter dan ooit in veel, heel veel minder tijd.’

Als je nu terugkijkt, wat is de grootste verandering geweest in jezelf sinds jouw start als ondernemer?

‘Het prachtige aan mijn werk is dat het voelt als persoonlijke ontwikkeling voor mij dat ik mag delen met anderen én daar nog voor betaald krijg ook.

Ik voel me nu, in tegenstelling tot het moment dat ik als freelance theaterproducent begon, veel gegronder in mijn lijf. Dat maakt me zowel als mens én ondernemer meer ontspannen ben. Ik werk niet meer vanuit een geforceerde stroom waarin ik van mijzelf van alles moet. En daardoor heb ik ook veel meer lol tijdens en in mijn werk.’

Hoe zorg jij ervoor dat je je doelen haalt?

‘Haha. Ik haal geen doelen. De doelen halen mij. Daar bedoel ik mee dat er een vonk in me aangaat voor iets dat ik graag wil doen, opzetten, maken. Bijvoorbeeld mijn jaarprogramma. Het voelt echt alsof dat iets is dat naar mij toe komt in plaats van dat ik er achteraan ren om het te ontwikkelen en daarna vol te krijgen.

Natuurlijk heb ik wel to do lijstjes, en ik leer mijzelf manieren aan om mijn werk te stroomlijnen, maar ik werk toch voornamelijk door in te tappen op de universele stroom. Ik leef met de seizoenen, met mijn eigen cyclus, met het ritme van de dag. Ik weet wanneer ik productief ben en wanneer ik mag lanterfanten.

Ik heb geen 5-jaren plan, geen online agenda, geen productivity tool of systeem. Juist door doelen los te laten ontstaat er ruimte om te doen wat nodig is. Ik check ’s ochtends mijn to do lijst en voel dan waar ik op dat moment zin in heb om te doen. Wat stroomt er nu door mij heen en waar wil ik nu mijn aandacht en energie in stoppen? Daardoor voel ik veel minder weerstand, ook bij dingetje die nu eenmaal moeten gebeuren als administratie of stomme telefoontjes.’

Tot slot… Je coacht vrouwen voor meer zelfvertrouwen, authenticiteit en vrouwelijk leiderschap. Heb je een tip voor ons waar we meteen mee aan de slag kunnen?

‘Vrouwelijk leiderschap is innerlijke beslistheid. Dus ga op zoek naar waar jij heel duidelijk een absolute ja bij voelt en volg dan telkens die ja. Heb je nog niet zoveel zelfvertrouwen? Begin dan klein. Voel je een ja bij thee of koffie? Bij een boekhouder aannemen of niet? Als je telkens die innerlijke ja van jezelf volgt, zul je er steeds gemakkelijker op kunnen intunen en wordt je innerlijke beslistheid steeds steviger.

Daarnaast is het voor vrouwen ontzettend belangrijk zich te omgeven met andere vrouwen die hun toejuichen, spiegelen en ondersteunen in wie ze zijn. Dus sluit je aan bij een vrouwengroep op het vlak dat jou interesseert; business, persoonlijk, spiritueel, vriendschappelijk. Het maakt niet uit, zolang je bij die vrouwen maar terecht kunt met jouw innerlijke wereld zodat je je kan laten voeden en steunen.’

www.jannekerobers.nl