MARIANNE KIMMEL (44), zelf als kind seksueel misbruikt, probeert met haar stichting en haar werk als spreker, auteur en coach misbruik meer bespreekbaar te maken. Haar bijzondere én belangrijke werk leverde haar vorig jaar de titel Freelancer of the Year op. Vandaag 5 vragen aan Marianne.

Interview Marianne Kimmel

‘Mijn onderneming voelt als een missie. Voor alles wat op mijn pad komt ben ik dankbaar,
alles is op zijn eigen manier bijzonder.’

Kun je wat meer vertellen over wat je doet?

‘Als inspirator, spreker, auteur en coach doorbreek ik het taboe rondom seksueel misbruik en geef ik op een positieve manier inzicht in hoe dit trauma kan worden geheeld. Ik geef lezingen aan artsen en andere zorgdeskundigen en  begeleid lotgenoten en andere mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt als coach en healer. Ook vraag ik via media en campagnes aandacht voor seksueel misbruik. Daarnaast heb ik de Stichting Project Speak Now opgericht, die als doel heeft om seksueel geweld meer bespreekbaar te maken.’

Vorig jaar heb je de titel Freelancer of the Year gewonnen in de categorie Coaching & Training. Wat heeft deze titel voor je gedaan?

‘Het winnen van die titel was voor mij een grote verrassing. Ik had daar totaal geen rekening mee gehouden, vanwege het onderwerp van seksueel misbruik. Daar rust namelijk nog steeds een enorm taboe op. Het winnen is dan ook een prachtig voorbeeld van hoe we meer openheid rondom dit onderwerp kunnen creëren. Praten over seksueel misbruik blijkt voor heel veel mensen nog steeds heel lastig. We willen het ons niet voorstellen. Maar daardoor durven slachtoffers vaak ook niet te praten.

De titel Freelancer of the Year gaf een behoorlijke impuls om het taboe op seksueel misbruik verder te kunnen doorbreken. Ik kreeg aandacht van media, er ontstonden samenwerkingen en dankzij de titel kreeg ik meer nieuwe cliënten.’

Wat vind je de grootste uitdaging van het ondernemen?

‘Ondernemen kent veel uitdagingen. De belangrijkste uitdaging voor mij is toch wel om dat wat ik te bieden heb, zonder terughoudendheid én vanuit kwetsbaarheid en kracht met de wereld te delen. Ongeacht hoe die wereld reageert.

Het gaat er volgens mij om dat je een onvoorwaardelijke liefde hebt voor datgene wat je doet, en die deelt met de wereld om je heen. Voor mij betekent dat open zijn. Mijn eigen ervaringen delen. Ik kan natuurlijk van anderen niet verwachten dat ze open zijn, als ik dat zelf niet helemaal ben. En die uitdaging is prachtig en spannend tegelijk.’

Wat zijn je toekomstdromen?

‘Mijn verhaal laat zien dat het mogelijk is om na de ergste pijn een gelukkig leven te kunnen leiden. Het is een lange weg én keihard knokken, maar het leven kan echt weer mooi worden. En dat wil ik anderen ook laten ervaren. Het is mijn droom om deze boodschap verder over de wereld te verspreiden. Tot al het (kinder)leed tot het verleden behoort.’

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen?

”Faith that it’s not always in your hands or things don’t always go the way you planned, but you have to have faith that there is a plan for you, and you must follow your heart and believe in yourself no matter what’. Deze quote van Martina McBride herinnert me door de jaren heen steeds aan dat wat het meest belangrijk is: vertrouwen en geloof in mezelf. Dat is voor mij de basis van goed en succesvol ondernemen.’

Marianne volgen? Dat kan via haar websiteFacebook en Twitter.