Een cursus geven op Instagram. Iets voor jou? Suzanne geeft cursussen op Instagram en deelt haar learnings.
Bijna iedere ondernemer kan haar kennis delen in de vorm van een Instagram-cursus. Een Instagram-cursus houdt – kortgezegd – in dat je een cursus geeft op een besloten Instagram-account, waar mensen alleen toegang tot krijgen als zij een kaartje hebben gekocht. Het lesmateriaal bestaat uit Stories, foto’s in de feed en eventueel een live Q&A.
Waarom een cursus op Instagram?
Het grote voordeel van een Instagram-cursus is dat het laagdrempelig is voor de deelnemers (de meeste mensen gebruiken toch dagelijks op Instagram) en dat het een schaalbaar product is – en daarmee een ideaal verdienmodel voor ondernemers. Of er nu 50 of 500 deelnemers meedoen; het werk blijft vrijwel hetzelfde, terwijl de omzet vertienvoudigt. Reden genoeg om een succesvolle Instagram-cursus te houden!
Mijn beste learnings
Ik volgde zelf al een aantal cursussen op Instagram en 10 juni vindt alweer mijn derde ‘Digital Nomad Instagram Course’ plaats over werken vanuit het buitenland. Dit zijn mijn beste learnings so far. Handig als jij er ook over denkt om een cursus op Instagram te gaan geven!
1. Niet elk onderwerp is geschikt
Meteen een kleine kanttekening: niet elk onderwerp leent zich even goed voor een Instagram-cursus. Daarom heb ik bijvoorbeeld wel een Instagram-cursus gemaakt over werken vanuit het buitenland, maar niet over PR. PR is een veel te complex onderwerp, dat zich veel beter leent voor een uitgebreide online cursus. Daar gebruik ik dan weer Pluvo voor trouwens. Anyway, kies dus een onderwerp dat wat meer behapbaar is, en waar je niet teveel ‘raamwerk’ voor hoeft te schetsen of Excel sheets voor nodig hebt.
2. Het is zwaarder dan het lijkt
Onderschat het niet! Een Instagram-cursus geven lijkt misschien makkelijk en ideaal om ‘snel’ geld te verdienen, maar het is zeker geen kattenpis. Het kost tijd om een Instagram-cursus te maken, goede Stories maken is een vak apart en je krijgt de cursus bovendien niet ‘zomaar’ vol. Zelfs mensen die in het dagelijks leven al veel Stories maken – zoals ik – moeten het maken van een Instagram-cursus niet onderschatten. Elke dag tientallen Stories maken, bewerken en online zetten kost echt meer tijd dan dagelijks ‘even’ wat Stories posten. Een Instagram-cursus kan zeker een leuk verdienmodel zijn (of een tof uithangbord voor meer), maar het is heus meer werk dan het lijkt. Tien dagen is dan ook te lang!
3. Zet de reactie-functie in Stories uit
Normaal gesproken kunnen mensen op al je Stories reageren door een reactie achter te laten onder de Story. Tijdens een Instagram-cursus kun je deze functie beter uitzetten. Zelfs als er maar 25 mensen meedoen met je cursus, kunnen de reacties op je Stories namelijk flink gaan oplopen. En dan ben je op iedereen apart aan het reageren, terwijl waarschijnlijk veel mensen dezelfde vraag hebben. Beter houd je het centraal: deel in je laatste Story van de dag een vraag-button. Zo hebben mensen wel de gelegenheid een vraag te stellen, maar houd je alle vragen ‘op een plek’ en kun je de antwoorden zo delen dat iedereen het ziet.
Lees ook: Handige apps en tools voor je urenregistratie (6 ondernemers over hun favoriet!)
4. Afwisselende Stories
Stories maken is een vak apart. Het wordt niet zelden onderschat. Dat je al regelmatig Stories post, of dat het een laagdrempelige variant van vloggen op YouTube is, neemt niet weg dat het een kunst is om toffe Stories voor je cursus te maken. Het grote verschil tussen ‘normale’ Stories en Stories voor je cursus, is dat je bij een cursus veel langer de aandacht van de kijker moet vasthouden. Waar je normaal gesproken misschien maximaal tien Stories per dag uploadt, zijn dat er bij een Instagram-cursus al snel een stuk of 50. Hoe houd je het dan nog leuk? Los van de inhoud – die uiteraard steengoed moet zijn ;-) – is het ook belangrijk dat er afwisseling in je Stories zit. Voeg dus af en toe een Boomerang of foto toe, film eens vanuit een andere hoek of verras met een gifje.
5. Ondertiteling is key
Ik heb zelf meerdere Instagram-cursussen van andere ondernemers gevolgd en ik weet een ding zeker. Er is niets zo irritant als video’s zonder ondertiteling. Ten eerste omdat ik niet altijd zin heb om de hele tijd naar iemand te luisteren. Ten tweede omdat je met ondertiteling makkelijk kan scannen waar een Story over gaat. Handig als je iets wilt terugzoeken of juist wilt overslaan. Ondertiteling hoeft trouwens niet letterlijk alles te bevatten wat iemand zegt. Ik merk dat ik in 15 seconden enorm veel kan vertellen, waardoor het hele scherm vol zou staan met subtitles. Beter vat je hetgeen je zegt dus samen in een stukje tekst. Doe dit wel handmatig, zodat de ondertiteling in een keer in beeld komt. Bovendien werkt automatische ondertiteling nog niet foutloos.
6. Geef mensen niet te lang de tijd om een kaartje te kopen
Een Instagram-cursus is geen groot congres. Er hoeft dan ook niet maanden van te voren een ‘save the date’ te worden gecommuniceerd. Een paar weken voor de cursus start beginnen met de kaartverkoop, is echt prima. Dat is iets dat ik zelf de eerste keer heb overschat. Net als bij mijn offline workshops, kondigde ik de cursus al zes weken van te voren aan. Vier weken van te voren startte de kaartverkoop. Hierdoor had ik lang de tijd om kaartjes te verkopen, maar moest ik ook lang ‘de aandacht vasthouden’. Bij mijn tweede cursus heb ik mensen dan ook korter de tijd gegeven om een kaartje te kopen. Veel mensen hebben een zetje nodig. Die gaan mee in de ‘snelle’ energie van een korte aanloop. Ik verkocht voor de tweede cursus in de helft van de tijd dan ook meer dan de helft van het aantal kaarten dat ik voor de eerste cursus verkocht.
7. Vraag na de cursus om feedback en testimonials
Maak gratis (via SurveyMonkey bijvoorbeeld) een enquête en deel deze achteraf met de deelnemers van jouw cursus. Zo weet je wat deelnemers van de cursus vonden, wat beter kan en waar ze veel aan hadden. Hiermee kan je de volgende cursus veel beter promoten. Ook kom je meer te weten over je doelgroep. Omschrijf deze op de verkooppagina van je cursus, zodat de juiste mensen zich aangesproken voelen. Wees niet bang om mensen uit te sluiten. Als je je richt op ‘iedereen’, voelt uiteindelijk niemand zich aangesproken. Vraag in je enquête ook altijd om testimonials (liefst wel met naam), en zet deze op je website. Dit geeft potentiële cursisten veel vertrouwen. Je kunt de testimonials ook delen op social media, ter promotie van je volgende cursus.
Meer weten? Suzanne schreef een e-book met 30x Tips voor je Instagram-cursus. Bestel het e-book hier! Suzanne’s eigen Instagram-cursus over werken vanuit het buitenland start 10 juni weer. Meer informatie vind je op haar website of via Instagram @vrijemeid.