Er zijn ontzettend veel verschillende online boekhoudpakketten, dus hoe kies je nou het pakket dat bij jou en jouw onderneming past? Om je te helpen bij je keuze hebben we 9 ondernemers gevraagd naar de voor- en nadelen van het boekhoudprogramma dat zij gebruiken. Ready? Komen ze!

Moneybird

www.moneybird.com

Handige-boekhoudpakketten-Peggy-Peerboom-over-Moneybird

Moneybird Expert Peggy Peerboom van Office Support Limburg: ‘Ik heb enkele programma’s met elkaar vergeleken en voor mij kwam Moneybird als beste uit de test. Het meest uitgebreide pakket in die prijscategorie en lekker overzichtelijk. Je kunt je financiële administratie makkelijk automatiseren. Ik weet dat veel ondernemers boekhouden echt vreselijk vinden maar met Moneybird wordt het zelfs leuk! Dat genot gun ik iedereen, daarom ben ik sinds vorig jaar zelfs adviseur van Moneybird en geef hierin zelf workshops.

Moneybird is een heel fijn systeem. Je kunt er offertes mee maken die online goedgekeurd kunnen worden. Je kunt facturen maken die automatisch in je boekhouding zitten en automatisch facturen laten versturen bij abonnementen en termijnbetalingen. Het versturen van herinneringen kun je ook automatiseren. Inkoopfacturen en bonnetjes verwerk je makkelijk met de scan en herken functie, er wordt dan al veel automatisch ingevuld. Met de app op je telefoon kun je ook bonnen inscannen die dan gelijk in je boekhouding zitten. Ook kun je bankkoppelingen maken zodat al je banktransacties automatisch in je boekhouding zitten. Sinds kort kun je ook veel banktransacties automatisch laten koppelen aan de facturen.Tevens is Moneybird te koppelen met je webshop, urenregistratiesysteem en andere systemen. Wat je veel extra tijd bespaart. Daarnaast rolt je btw aangifte er automatisch uit. Fantastisch!

Het is een online systeem en je hebt overal inzage. Elk uur maakt Moneybird back-ups op externe servers maar je kunt ook zelf back-ups maken. Handig: je kunt meerdere gebruikers kosteloos toegang geven in jouw boekhouding, dus ook je boekhouder. Je kunt dan ook makkelijk taken aan elkaar sturen in een factuur. Dat is heel fijn in de samenwerking. In principe is het een heel makkelijk systeem, zelfs voor mensen die weinig boekhoudkennis hebben. Maar je moet natuurlijk wel even weten waar je op moet letten als je zelf je boekhouding doet. Maar dat geldt voor elk systeem. Heb je vragen? Die kun je via de helpdesk per mail stellen. Voor meer persoonlijke hulp kun je een adviseur inschakelen.’

Acumulus

www.acumulus.nl

Handige software voor je boekhouding (9 ondernemers over hun favoriet!) (1)

Saskia Vandenbroeck van Office Confetti: ‘De filosofie achter Siel, het bedrijf achter Acumulus, spreekt me erg aan. Siel staat voor Spiritueel, Intellectueel, Emotioneel en Lichamelijk. Dit verwacht je niet van een boekhoudprogramma. Ik ben heel blij dat ik met Acumulus gestart ben toen ik mijn bedrijf net had, ik vind het erg overzichtelijk en het heeft mij geholpen om inzicht in mijn boekhouding te krijgen.

Ik doe mijn hele boekhouding in Acumulus: facturen versturen, uitgaven boeken, btw-aangifte, winst- en verliesrekening. Daarnaast kan ik er ook heel veel andere dingen mee doen, zoals mijn kilometers bijhouden, privé opnames bijhouden, interne boekingen (in het kader van Profit First) en je kan facturen en bonnen naar Acumulus sturen. Acumulus heeft ook een webshop waardoor het mogelijk is om heel snel en makkelijk online betalingen te laten doen vanaf je website. Mijn boekhouder heeft toegang tot mijn account, zij regelt de belastingaangifte.

Bepaalde dingen worden door de software gecheckt: zo wordt een opleiding standaard niet als 100% aftrekbaar aangerekend zoals de regels voorschrijven. Je kunt dit wel uitvinken als je kunt onderbouwen waarom je wel vindt dat het om een opleiding gaat die 100% met je bedrijf te maken heeft. Al mijn trainingen zijn 100% voor mijn bedrijf, elke keer als ik het vinkje weghaal, denk ik hier even over na en dat is een goeie bewustwording. 

Een nadeel kan zijn dat er geen automatische bankkoppeling mogelijk is. Ik download een .csv bestand uit mijn bank en moet dit dan importeren. Het is de vraag of dit nog handig is als mijn bedrijf groeit, maar dat zien we ter zijner tijd wel.’

Snelstart

www.snelstart.nl

Handige boekhoudpakketten - Nanneke van Drunen over snelstart

Copywriting, contentmarketing en storytelling specialist Nanneke van Drunen: ‘Wat ik fijn vind aan Snelstart is dat het in de Cloud werkt. Het maakt dus niet uit waar ik ben, ik kan altijd met het boekhoudprogramma werken. Het is een slim programma, het herkent posten waardoor je die zelf niet meer hoeft toe te kennen. Banktransacties worden ingelezen waardoor je ook dat niet meer handmatig hoeft toe te voegen, dat scheelt weer tijd.

Ik heb echt geen kaas gegeten van het doen van de boekhouding en kan prima met dit programma uit de voeten. Het werkt redelijk intuïtief. Je kunt via Snelstart ook factureren, maar daar maak ik zelf geen gebruik van. Er is een helpdesk die snel op vragen antwoord geeft en via Hulp op afstand kan meekijken en er zijn webinars en instructievideo’s die je kunt bekijken.

Goed om te weten: Snelstart werkt alleen via een Windowsomgeving. Als Mac-gebruiker moest ik daarvoor een oplossing vinden. Ik koos voor het programma Parallels waardoor ik een Windowsomgeving op de Mac creëer.’

Jortt

www.jortt.nl

Handige software voor je boekhouding (9 ondernemers over hun favoriet!) (4)

Branding & Visibility specialist Ingrid Vreijsen: ‘Jortt is mijn favoriet omdat ik er heel makkelijk mee kan werken. Het brengt goed en overzichtelijk de verschillende takken van mijn bedrijf in kaart en daardoor heb ik een duidelijk overzicht van hoe ik er financieel voor sta. Ik werk er echt met volle tevredenheid mee. Ik doe inmiddels bijna lachend mijn boekhouding.

Ik gebruik zowel de offerte, facturering- als boekhoudfuncties van het programma. Het hele pakket dus. Daarnaast hebben mijn facturen een iDeal link. Dat vind ik echt fantastisch, het zorgt voor een snellere betaling van mijn facturen en voor gemak voor mijn klanten. Daarnaast houd Jortt een keurig overzicht bij van de offertes, facturen en betalingen. Ik kan in één oogopslag zien of facturen betaald zijn.

Mijn boekhouder heeft een koppeling in Jortt en zij kijkt elke maand mijn boekhouding na. Jortt zelf heeft een uitgebreide helpdeskfunctie maar zelf vraag ik eerlijk gezegd alles aan mijn boekhouder. Ik kan zelf echt prima boekingen invoeren, maar ik vind het persoonlijk belangrijk dat er een goede controle is op  de cijfers en dat de goede gegevens naar de belastingdienst gaan. Daarnaast kent een boekhouder of accountant de regels beter en kan je hieruit veel (financieel) voordeel halen.’

Lees ook: Handige apps en tools voor je urenregistratie

Easy Admin

www.easyadmin.nl

Zo kies je een goed boekhoudpakket

Communicatieadviseur en tekstschrijver Atty van de Brake: ‘Natuurlijk startte ik in 2014 – net als de meest startende ondernemers – met een Excel sheet. Al snel bleek dit te beperkt. Via een tip kwam ik terecht bij EasyAdmin. Het is gebouwd in Excel, maar je hoeft alleen maar zaken in te vullen. De handleiding is praktisch en goed leesbaar.

Voor mij gaat het om de basics: de uitgaande kosten bijhouden van leveranciers, de kilometer- en urenregistratie en de inkomsten registreren inclusief het maken van een factuur. De kwartaalaangifte voor de btw rolt er met één druk op de knop uit.

Ik beschouw mezelf als een behoorlijk dummy als het gaat over boekhouden. Met dit boekhoudprogramma lukt het mij echter wel om de juiste gegevens bij te houden. Het is bijzonder geschikt voor ondernemers die weinig tijd willen besteden aan boekhouden én geen ingewikkelde boekhouding hebben. Ik mail mijn gehele bestand gewoon naar mijn boekhouder voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. De btw-aangifte per kwartaal doe ik zelf, dat is in dit programma makkelijk te vinden.

Ik werk al 5 jaar tot volle tevredenheid met dit eenvoudige online boekhoudpakket. Als je een ingewikkelde boekhouding hebt met voorraadbeheer en buitenlandposten bijvoorbeeld, dan zou ik meerdere online programma’s bekijken. Je kunt niet direct vanuit EasyAdmin een factuur versturen. Je slaat via het programma een pdf van de factuur op en verstuurt deze via de mail door deze later bij te voegen. Een factuur sturen direct vanuit dit programma naar een klant, kan dus niet.’

Moneymonk

www.moneymonk.nl

Handige software voor je boekhouding (9 ondernemers over hun favoriet!) (3)

Geldadviseur Margreet Roels: ‘Als geldadviseur voor ZZP’ers beveel ik altijd MoneyMonk aan. Het is intuïtief en heeft een rustige, overzichtelijke lay-out waardoor het heel gebruikersvriendelijk is. Je kunt makkelijk verkoopfacturen maken met je eigen lay-out en het boeken van kosten is overzichtelijk. De banktransacties kun je er automatisch in laten zetten, waardoor de bank altijd is bijgewerkt. Met één druk op de knop heb je een overzicht voor je aangifte btw. In het dashboard zie je in één oogopslag hoe je bedrijf er financieel voorstaat.

De app heeft ook het dashboard en is praktisch in gebruik. Je kunt hiermee je bonnen scannen die meteen in het pakket worden gezet, reuze handig! Ook facturen die je krijgt per e-mail kun je meteen doorsturen naar het boekhoudpakket. Als je niet zoveel kennis hebt van boekhouden, kun je goed met dit pakket aan het werk; op iedere pagina kun je aan de rechterkant een q&a-knop activeren waardoor je meteen de relevante antwoorden bij elkaar hebt. Verder heeft MoneyMonk een uitgebreide bibliotheek met filmpjes en hebben zij een helpdesk die je per telefoon of de chat kunt bereiken.

Wil je meer overzicht dan kun je in dit pakket ook je gewerkte uren vastleggen, handig voor je urencriterium. Ditzelfde geldt voor je km-registratie. Je kunt projecten aanmaken; super handig om per klant alles bij elkaar te hebben én je kunt vanuit dit overzicht ook meteen je facturen maken. Als je werkt op basis van offertes kun je met één druk op de knop een factuur maken van je offerte.

Je kunt je boekhouder (gratis!) machtigen om mee te kijken in je boekhouding wat handig is om op afstand samen te werken. Als je een dienstverlenende ZZP’er bent, heeft dit pakket alles wat je nodig hebt. Heb je een webshop of verkoop je producten uit voorraad dan is dit pakket niet geschikt. Je kunt hierin maximaal 10 producten vastleggen maar geen voorraad bijhouden.’

Twinfield

www.twinfield.nl

Handige boekhoudpakketten - Ineke Swart over twinfield

Ineke Swart van Inique4U: ‘Ik vind Twinfield een duidelijk boekhoudpakket. Ik vind het prettig dat heel veel zaken automatisch ingelezen kunnen worden. Afhankelijk van je pakketkeuze zijn de mogelijkheden steeds groter. Van jaarrekeningen tot aanmaningen, offertes en al niet meer. Voor de zaken die ik wil verwerken en inzien (overzichten zoals openstaande debiteuren, – crediteuren en btw-aangifte) kan ik alle praktische taken op elk gewenst moment doen.

Grootste nadeel is denk ik wel dat ze niet ‘dummie-proof’ zijn. Voor een ondernemer zonder veel financiële kennis is het niet gebruikersvriendelijk. Denk dat dit vooral komt doordat iemand met minder voorkennis ‘te veel’ kan. Er is wel een helpdesk beschikbaar voor vragen. Zelf werk ik samen met mijn boekhouder. Het mooie van Twinfield is dat je boekhouder het ‘grote’ pakket kan nemen en jijzelf een kleiner pakket afhankelijk van de zaken die je zelf wilt kunnen doen.

Twinfield is een stabiel pakket dat prijs-kwaliteit gezien een goede speler op de markt is. Het is niet het goedkoopste pakket op de markt maar wel met een goede helpdesk en continue ontwikkeling van het pakket. Zeker als je met een boekhouder samenwerkt is het een aanrader!’

Informer

www.informer.nl

Tips voor je boekhoudpakket

Astrid van de Nieuwenhof van Aranea Advies: ‘Na een aantal vergelijkingen kwam ik bij Informer als boekhoudprogramma uit. Een automatische koppeling met mijn bank vond ik heel belangrijk, hierdoor kan ik betalingen vanuit Informer klaar zetten om te betalen in de app van de bank. En ik wilde een totaalpakket, zodat ik niet een ander systeem hoef te gebruiken voor bijvoorbeeld mijn urenregistratie.

Je kunt dus heel veel met Informer: alles van offerte tot factuur inclusief een automatisch systeem rond herinneringen en incasso als dat nodig is. Wat ik zelf ook erg handig vind is de koppeling met de belastingdienst. Voor mijn btw-aangifte hoef ik niet meer in te loggen bij de belastingdienst zelf, ook dat gaat vanuit Informer.

Het menu is heel helder met een overzichtelijk dashboard. Daarnaast hebben ze een goede databank met artikelen over boekhouding in het algemeen en Informer, veel ook met video’s. Via een chat, mail of per telefoon kan ik al mijn vragen kwijt waarop altijd snel wordt geantwoord.’

E-boekhouden

www.e-boekhouden.nl

Annelies Deinum tipt haar boekhoudpakket

Annelies Deinum van E-mailcoaching.nl: ‘Ik heb gekozen voor E-boekhouden omdat het no nonsense online software is voor een redelijke prijs. Overzichtelijk en inzichtelijk. Het kan alles wat ik wil, zoals facturen en bonnen invoeren, importeren van bankboekingen, automatisch boeken van bankboekingen op basis van factuurnummer of eenmalig zelf-ingegeven regels. De scanfunctie herkent facturen en bonnen, waardoor boekingshandelingen overbodig worden. De app is helder en overzichtelijk en geeft in één oogopslag de stand weer van verlies/winst en de nog openstaande posten. Het is ook mogelijk te factureren en offreren, je kunt nieuwsbrieven versturen, er is een webshopkoppeling en je kunt je voorraad bijhouden.

Het programma is heel gemakkelijk in het gebruik. Kennis van boekhouden is niet nodig. Een gratis online cursus boekhouden is beschikbaar en dat is in principe voldoende daarvoor. De handleidingen en videotrainingen zijn zo opgesteld dat een kind de was kan doen. Er is een lijst met accountants beschikbaar zodat je meteen in beeld hebt wie er bij jou in de buurt werken met e-boekhouden. De btw-aangifte is letterlijk één druk op de knop.

De online support is meteen vanuit de boekhouding te benaderen en geeft eigenlijk op de meeste vragen een helder antwoord. Tenslotte: je betaalt per administratie en op basis van het aantal mutaties. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn maar is wel iets om rekening mee te houden bij de keuze.’

Klik hier voor meer handige online tools!