Alannah Paans (25), oprichter van TravelHunter, ontwikkelde een tool waarmee ze het zoeken naar de beste reisaanbiedingen geautomatiseerd heeft. Hierdoor heeft ze een grote voorsprong op haar concurrenten. We spreken Alannah over haar bedrijf (gestart als hobby!) én investeren. ‘Na het uitwerken van dat jaarplan durfde ik eindelijk meer geld te stoppen in promoties. Binnen een maand begon mijn bedrijf flink te groeien.’

Afspraken met grote reisaanbieders

Alannah Paans: ‘Al tijdens mijn studie bouwde ik de website TravelHunter en zocht ik handmatig naar leuke deals. Dit deed ik meer als hobby en ik vond het leuk om websites te bouwen, maar na zo’n twee weken begon ik al vakanties te verkopen.

Ik heb afspraken gemaakt met alle grote reisaanbieders, dus wanneer iemand een vakantie boekt die hij of zij via mijn website heeft gevonden, dan krijg ik hier een commissie over.’

Een goed idee

‘Ik studeerde een half jaar in San Diego en wilde daarna meer van de wereld zien. Al snel ontdekte ik dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn. Op dat moment is het idee voor TravelHunter ontstaan.

Het werd steeds serieuzer en na mijn afstuderen besloot ik mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik ging fulltime aan de slag om te kijken of ik mijn bedrijf groot kon maken.’

Unieke tool: voorsprong op concurrenten 

Alannah Paans Travelhunter over reiswebsite
Alannah Paans: 
‘Dankzij mijn tool heb ik een veel groter aanbod dan de concurrentie.’

Omdat Alannah het proces van aanbiedingen zoeken heeft geautomatiseerd heeft ze een veel groter aanbod dan de concurrentie. ‘Omdat handmatig aanbiedingen zoeken best veel tijd kost, stond ik al snel voor de keuze om personeel aan te nemen. Mijn inkomsten waren daar alleen nog niet stabiel genoeg voor.

Ik besloot daarom om het proces van het zoeken naar aanbiedingen te automatiseren. Dit scheelde niet alleen zeeën van tijd, ik kon mij op die manier ook onderscheiden van de concurrentie. De meeste vergelijkbare websites zoeken nog steeds handmatig naar aanbiedingen.

Ik krijg daarentegen databestanden aangeleverd van alle grote touroperators in Nederland en selecteer met een eigen ontwikkelde tool wat de beste aanbieding is per bestemming. Dankzij mijn tool heb ik een veel groter aanbod dan de concurrentie.’

Trots

Alannah is trots op het feit dat ze alles in eigen beheer heeft én het vinden van aanbiedingen geautomatiseerd heeft. ‘Ik kon al wel websites bouwen, maar had nooit gedacht dat ik dit allemaal voor elkaar zou krijgen. En doordat ik de systemen zelf heb gebouwd, kan ik ook sneller aanpassingen doen en verbeteringen doorvoeren.’

Dankzij de geautomatiseerde processen kan ze bijna al het het werk voor TravelHunter zelf doen. ‘Ik besteed wel regelmatig wat dingen uit aan freelancers, zoals het schrijven van teksten en blogs, omdat ik daar gewoon niet aan toe kom.’

Lees ook: Marcella Korver over reizen, ondernemen én haar (succesvolle!) Kickstarter campagne

Reizen combineren met ondernemen

Zelf reist Alannah ook veel. ‘Dit jaar ben ik naar Benidorm en Aruba geweest en Zakynthos, Wroclaw en New York staan nog op de planning. Ik moet de reizen die ik aanbied natuurlijk wel zelf even testen, haha.

Reizen combineren met mijn bedrijf is druk maar het het lukt wel. Alles wat ik doe met TravelHunter gaat online en zolang ik maar WiFi in het hotel heb, kan ik altijd de nodige dingen bijwerken.’

alannah paans travelhunter reiswebsite

Reizen is van toegevoegde waarde 

Ze probeert zoveel mogelijk voor te bereiden zodat ze ook echt van haar vakantie kan genieten. ‘Ik wil dan ook echt van mijn vakantie genieten. Een deel van de berichten op Facebook plan ik bijvoorbeeld vooraf in zodat voor klanten alles gewoon door blijft gaan.’ 

Het reizen is ook nog eens van toegevoegde waarde voor haar website. ‘Als ik eenmaal op een bestemming geweest ben, kan ik er ook makkelijker over schrijven, vragen over beantwoorden en dan heb ik ook weer veel beeldmateriaal voor de website en social media.’

Durven investeren

‘Het belangrijkste wat ik als ondernemer geleerd heb? Durven investeren! Ik ben super zuinig en was dan ook continu op zoek naar manieren om mijn bedrijf gratis of goedkoop te promoten. Dat werkte ook heel goed maar de groei ging langzaam.’

Ze besluit een jaarplan uit te werken en schat in hoe snel ze haar investering terug zou kunnen verdienen. Dat blijkt een belangrijk moment. ‘Na het uitwerken van dat jaarplan durfde ik eindelijk meer geld te stoppen in mijn promoties en binnen een maand zag ik dit al terug. Mijn bedrijf begon ineens flink te groeien.’

Concurrerende markt

‘Er zijn absoluut nog punten waarvan ik denk dat ze moeten veranderen om TravelHunter verder te laten groeien.’ De grootste uitdaging zit ‘m volgens Alannah op dit moment in marketing. ‘Mensen die mijn website kennen zijn enthousiast, dus nu is het zaak om zoveel mogelijk bezoekers naar de website te krijgen. Daarnaast moet je in deze concurrerende markt je altijd blijven ontwikkelen en ik denk dat er nog veel kansen zijn wat betreft automatisering.’

Het reisaanbod wil Alannah steeds persoonlijker maken. ‘Binnenkort start ik met een nieuwsbrief die gepersonaliseerd is. Stel dat je opgeeft dat je graag naar Thailand gaat, dan krijg je wekelijks een update van de mooiste aanbiedingen naar jouw droombestemming.’

800% groei en 8 Boeings 

Travelhunter heeft volgens Alannah een grote groei doorgemaakt. ‘Vorig jaar heb ik een groei doorgemaakt van 800% ten opzichte van het jaar daarvoor. Als ik het omreken dan heb ik sinds de start al ongeveer 8 Dreamliners – een Boeing vliegtuig met bijna 300 stoelen – vol met passagiers op reis gestuurd. Hier ben ik ontzettend trots op.’

Alannah’s tip 

Tot slot vragen we Alannah naar haar ondernemerstip voor jou. Alannah: ‘Stop dreaming, start doing! Ik hoor zo vaak dat mensen al jaren dromen van een eigen bedrijf. Als je dat echt wil, ga er dan voor!’

Wil je Alannah volgen? Check dan www.travelhunter.nl