Een burn-out zorgde ervoor dat Anne Neijnens (30) stopte met haar videoproductiebedrijf. Een zoektocht volgde. Wat wilde ze nu eigenlijk echt? Deze maand liet ze één van haar dromen uitkomen. Een online serie waarin ze ondernemers interviewt over hun persoonlijke groei. Anne vertelt ons alles over haar burn-out, haar zoektocht én haar dromen.

Videoproductiebedrijf

Anne Neijens

Na haar studie journalistiek duikt Anne Neijnens meteen het ondernemersleven in. ‘Voor mij geen vrijwillige keuze. Ik had tientallen sollicitaties gestuurd om bij de televisie te werken maar dit liep op niets uit. Ik had geen relevante ervaring. Ik begon daarom als freelancer voor productiebedrijven zoals Eyeworks en Skyhigh TV.

Daarnaast zette ik mijn eigen videoproductiebedrijf op. Vijf jaar lang maakte ik video’s voor culturele organisaties en filmde ik documentaires in eigen beheer. Maar echt van de grond komen deed het niet. Ik was erg onzeker. Durfde niet veel geld te vragen en wilde alles in mijn eentje doen.

Burn-out

‘Het ging het van kwaad naar erger. Tot ik mijn huur niet meer kon betalen en last kreeg van lichamelijke klachten. Paniekaanvallen en voedselintoleranties. De stress die ik al die jaren had opgebouwd zorgde voor een burn-out. Een vreselijke en tegelijkertijd mooie periode. Een tijd waarin ik mezelf echt leerde kennen en heel veel rust moest nemen.’

Stoppen met haar onderneming… een startpunt van iets nieuws

Anne besluit te stoppen met haar onderneming. Het was het startpunt van, zoals Anne dit zelf noemt, haar innerlijke reis. ‘Een ontdekkingstocht naar wat ik nou écht graag wilde in mijn leven. Waar gaat mijn hart weer sneller van kloppen? Ik las boeken, volgde cursussen, ging naar evenementen en koos voor de personen in mijn leven waar ik echt energie van kreeg.

Het was een periode van vallen en opstaan, een stapje vooruit en achteruit, een doorbraak en een terugval. Op dit moment voel ik me helemaal gelukkig, maar dat had niet zo kunnen zijn als ik niet dat diepe dal had ervaren. Ik ben dankbaar voor dat wat ik heb meegemaakt en de persoon die ik nu ben.’

Investeren in eigen ontwikkeling

‘Ik heb zoveel gelezen, geluisterd en gekeken. De beste investering in je onderneming, is een investering in jezelf.’ Vorig jaar heeft Anne meer dan 5.000 euro geïnvesteerd in haar eigen ontwikkeling. ‘Het boek wat mij ontzettend heeft geholpen tijdens mijn burn-out is How To Be Rich And Happy van John Strelecky. De tips en informatie uit dit boek hebben me geholpen om bewust te worden van mijn eigen gedachtes en uit te zoeken wat me echt gelukkig maakt.’

Een doorbraak

‘Een half jaar geleden heb ik tijdens het Soul Alignment programma van Leimomi Keliikuli een grote doorbraak gehad. In deze cursus zag ik heel duidelijk wat mijn eigen kracht is. Daar heb ik de persoon omarmd die ik werkelijk ben. Dat was ook het moment dat ik sterk voelde dat ik andere vrouwen mocht gaan coachen. Van daaruit heb ik mijn programma Start vanuit je Kracht opgezet.

Nu help ik andere ambitieuze vrouwen om dwars door de vervelende stemmetjes in hun hoofd te gaan. Samen ontdekken we wat hun diepste verlangens zijn en wat er voor nodig is om gewoon lekker te gaan leven.’

Anne’s grootste uitdagingen

‘Het lastigste vind ik, nog steeds, het dealen met de belemmerende gedachtes en hulp vragen aan anderen. Ik heb de neiging om alles alleen uit te zoeken en vind het moeilijk om opbouwende feedback te ontvangen. Ik voel me dan al snel een loser. Dat is natuurlijk een perfecte katalysator voor een grote mindfuck waarin ik mezelf onderuit haal en me niet goed genoeg voel.

Wat ik dagelijks doe om niet te kiezen vanuit angst en onzekerheid is motivational speeches op YouTube kijken en sinds kort doe ik ook diepe meditaties. Hierdoor roep ik positieve gevoelens bij mezelf op en tune ik in op dat waar ik helemaal blij van word. Waar ik drie jaar geleden nog dagenlang kon blijven hangen in deprimerende gedachtes, heb ik geleerd om daar nu sneller afstand van doen.’

Als het nu niet zo lekker gaat…

‘Door mijn burn-out kan ik nu beter aanvoelen als het niet zo lekker gaat. Voorheen bleef ik mezelf maar pushen, wilde door blijven gaan. Als het dan niet meer ging, ontplofte ik en kon ik weer helemaal niets. Dat punt kan ik nu veel sneller aanwijzen.

Als ik niet goed in mijn vel zit, focus ik me bijvoorbeeld heel erg op schoonmaken. Het huis moet er dan tip top uitzien en ik moet eerst van mezelf alles opgeruimd hebben. Ik grijp dan buiten mezelf om de chaos in mezelf te sussen. Werkt natuurlijk averechts, want door niet naar mezelf te luisteren wordt de verwarring alleen maar groter. Dan werk ik panisch mijn to do list af, eet veel chocolade, zoek nieuw werk en reis om te vluchten.

Wat ik nu doe als ik merk dat ik onrustig word is juist stil gaan staan. Lekker badderen, met een vriendin afspreken of mediteren. Dan ben ik extra lief voor mezelf en vertrouw ik erop dat alles zich vanzelf oplost.’

Online videoserie

Anne Neijnens - mindset coach

Wat is Anne’s grootste droom? ‘Als je me een maand geleden deze vraag had gesteld dan had ik gezegd dat ik ooit een televisieshow zou willen maken, maar die droom is deze maand uitgekomen. De eerste aflevering van mijn eigen videoserie staat online. Hierin interview ik ondernemersvrienden over hun persoonlijke groei en volg samen met hen een workshop om dichter bij zichzelf te komen. Zo heb ik bijvoorbeeld een cryo behandeling gedaan, gefloat en een ademworkshop gevolgd.

Het is echt geweldig dat mijn jeugddroom werkelijkheid is geworden en kan het niet geloven dat het van idee tot eerste aflevering nog geen twee maanden heeft geduurd. Als je doet waar je energie van krijgt en durft te kiezen waar je hart sneller van gaat kloppen, komt er zoveel moois op je pad waar je van tevoren nog niet eens aan had gedacht.’

Reizen en ondernemen

‘Ook droom ik ervan om te reizen en te ondernemen. De wereld ontdekken en andere vrouwen helpen om hun innerlijke kracht te omarmen. Ik zou graag retraites naar Berlijn en Portugal willen organiseren en vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. Ook zou ik op een podium willen spreken, al vind ik dat nu ik dat zeg best eng. Maar gewoon lekker leven dus. Een mooi leven creëren voor mezelf en de mensen om mijn heen, dat is waar het voor mij om gaat.’

Beste advies ooit

‘Toen ik tijdens de coaching van Sjoukje de Haas helemaal gefrustreerd was over de situatie waar ik in zat, zei ze tegen mij: ‘Anne, je bent precies op de plek waar je moet zijn.’ Dat was even slikken, want ik vond dat ik eigenlijk al veel verder had moeten zijn in mijn leven en dat het allemaal veel te langzaam ging.

Door die woorden vond ik de rust terug en was ik juist dankbaar voor waar ik op dat moment stond. Ook als ik er nu even doorheen zit, herinner ik mezelf aan de zin die Sjoukje zei. Ik ben precies op de juiste plek op het juiste moment. Alles is er omdat het er moet zijn.

In drukke periodes kan ik soms zo bezig zijn met wat ik allemaal op een dag moet doen dat ik vergeet om er echt helemaal te zijn en met liefde te kijken naar dat wat er al is. En juist als je dat doet, als je in het moment leeft en je met je aandacht en energie in het hier en nu bent, ontvouwt je leven zich nog mooier dan je je ooit kan bedenken.’

Dolly, Deisy en Aranka

Ik ben erg benieuwd met welke Nederlandse ondernemer Anne wel eens een kop koffie zou willen drinken. ‘Dolly Heuveling van Beek. Zij is droomdoelcoach en helpt professionals om hun missie te gaan leven. Ze heeft een prachtige groep met crazy ones, zet anderen echt aan tot verandering en wil al het goeds voor de wereld. Het lijkt me heerlijk om samen in dezelfde energie te zitten en magie te creëren.

Daarnaast wil ik nog een kopje thee drinken met Deisy Amelsbeek. Ik ben fan van haar YouTube-kanaal Successtof en kan niet wachten om haar in real life te zien en het te hebben over ondernemen, het leven en onze videoseries.

En ik zou ik ook weleens bij Aranka van der Voorden willen langsgaan. Zij heeft iets opgebouwd dat groter is dan zijzelf en ze denkt vanuit kansen en positiviteit. Ik leer graag van anderen die hun ervaring en kijk op de wereld met mij willen delen en daarin lekker hun eigen koers varen.’

Facebook    www.anneneijnens.nl
In Anne’s serie Anne op Aarde gaat Anne onder andere floaten met Sjanett de Geus (LoveFitFood) en een ademworkshop volgen met Susan Dullink (Mesa Verde).