Op haar 48ste start ze als alleenstaande moeder haar vierde bedrijf: Fanfactor. Nu verdient Anne Raaymakers (57) tonnen per jaar met minder dan 30 uur werken in de week. ‘Op het moment dat mijn dochter mijn partner werd realiseerde ik me dat als ik wil stoppen zij mijn werk voortzet. Mijn levenswerk, mijn kindje. Ik doe het niet voor niks. Die gewaarwording was echt fantastisch.’

Derde bedrijf

‘Ik ben op latere leeftijd gaan studeren toen de kinderen wat groter waren en naar school gingen. Op dat moment was er tijd en geld voor. In 2003 ben ik gestart met mijn derde bedrijf. Een psychotherapie- en coachingspraktijk.

Ik heb dat een aantal jaren gedaan en dat ging best goed. Er was zelfs een wachtlijst. Maar ik vond de druk heel erg hoog. Ik kon daar niet goed mee omgaan en nam alle problemen van cliënten mee naar huis. Eigenlijk raar maar ik had er nooit bij stilgestaan dat ik overweldigd zou kunnen worden door de problemen van de mensen die ik behandelde. Ik besloot dan ook te stoppen met mijn praktijk in 2008.’

Een jaar de tijd

‘Ik heb mijzelf toen een jaar gegeven om te bedenken wat ik dan wel wilde doen want ik had geen idee. In ieder geval wilde ik iets doen wat ik fijn vond om te doen. In plaats van denken aan wat ik graag zou willen doen besloot ik uit te gaan van met wie ik graag zou willen werken.’

Fanfactor - Interview met onderneemster Anne Raaymakers
Anne Raaymakers: ‘Ik had zo’n 6000 betalende klanten en 3 keer per jaar een uitverkocht event. Maar pas op het moment dat mijn dochter bij mij in het bedrijf kwam werken had ik het gevoel dat het serieus werd. Ik was voor mijn gevoel toevallig een succes.’

Ondernemers moeten wel vooruit

‘Ik ben iemand die graag mensen onder zijn kont schopt en zegt: ‘Oke, begin eraan! We gaan het anders doen en dit is wat je moet doen.’ Maar heel veel mensen wilden niet aan de slag maar gewoon iedere week met mij komen praten. Dan waren ze al tevreden. Ik was dan niet tevreden en kon daar niet zo goed tegen.

Dus ik dacht, met wat voor soort mensen wil ik dan wel werken? Ik kwam al vrij snel uit bij ondernemers. Ondernemers moeten wel vooruit. Die moeten wel een bepaalde weg inslaan en nieuwe dingen leren. Waar zou ik ondernemers mee kunnen helpen?’

Een volle praktijk dankzij social media

‘Toen ik mijn praktijk had werkte ik veel met social media, en ik merkte dat dit zorgde voor een volle praktijk. In die tijd stelde Facebook nog helemaal niks voor maar ik haalde heel veel klanten van LinkedIn. Ik had ook heel veel zakelijke klanten en was heel actief in het netwerken, zowel live als online.

Vandaar dat ik dacht: ik leer ondernemers hoe ze met LinkedIn kunnen omgaan. Dus mijn eerste workshop was een workshop LinkedIn en daar kwamen steeds meer platformen bij. Dat was in 2009 en Fanfactor is dus mijn vierde bedrijf.’

‘In 2010 vond ik Facebook eigenlijk nog niks’

‘Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om mij alleen op Facebook te richten. Waarom ik heb gekozen voor Facebook? Ik gaf in die tijd workshops bloggen, LinkedIn en Twitter. De drie platformen waar ik zelf het actiefst op was. Rond 2010 vond ik Facebook eigenlijk nog niks, maar omdat zoveel mensen met vragen kwamen over Facebook ben ik mij erin gaan verdiepen.

Ik ontdekte héél veel mogelijkheden en kansen op Facebook en besloot ook Facebook workshops te geven. Ik zag hoe Facebook een grote vlucht nam en hoeveel behoefte er aan informatie was. Om mij heen zag ik dat veel ondernemers Facebook marketing verkeerd aanpakten.’

Lees ook: Videostrateeg Noortje Janmaat: ‘Het er niet om gaat dat je de mooiste video maakt, het gaat erom dat je de juiste video’s maakt.’

Anne Raaymakers Fanfactor
Concentreren op één ding

‘Van alle platforms op de hoogte blijven en cursussen en programma’s geven, dat was op een gegeven moment niet meer te doen. Pinterest, YouTube, Facebook, LinkedIn en Twitter… Ik wilde me concentreren op één ding en maakte de keuze voor Facebook.’

Op de proef gesteld

‘Een hele moeilijke beslissing en toen ik die genomen had werd ik heel erg op de proef gesteld. Natuurlijk was ik bang om klanten te verliezen.

Ruim een week nadat ik besloten had om alleen maar te concentreren op Facebook belde iemand of ik een samenwerking aan wilde gaan met hem op het gebied van LinkedIn workshops en LinkedIn programma’s. Hij is een toonaangevende instructeur op het gebied van LinkedIn, een provider van LinkedIn zelf. Ik heb erover gepiekerd maar uiteindelijk toch bedankt voor het aanbod. Misschien was het wel een test.’

Succes dankzij bloggen en consistentie

‘In het begin heeft denk ik vooral bloggen mijn succes bepaald. Ik publiceerde wekelijks een blog en dat doe ik nog steeds. Zodra ik een blog publiceerde stuurde ik ook een nieuwsbrief uit. Iedere week op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip. Dat stukje consistentie en daarbij dagelijks publiceren op LinkedIn en Facebook is denk ik toch wel het meest effectief geweest. Toen ik daar 6 jaar geleden mee begon deed nog bijna niemand dat.

Ook gaf ik veel webinars en live events. Tegenwoordig word je om de oren geslagen met webinars maar in die tijd was dat nog niet zo. Die combinatie van online en offline, dat is denk ik heel effectief geweest.’

‘Nu is het menens’

‘Er is een moment geweest, nog geen jaar geleden, dat ik mij ineens realiseerde dat het echt menens was. Ik draaide al jaren een hele goede omzet. Ik had zo’n 6000 betalende klanten en 3 keer per jaar een uitverkocht event. Maar pas op het moment dat mijn dochter bij mij in het bedrijf kwam werken had ik het gevoel dat het serieus werd.

Het klinkt een beetje gek om te zeggen dat ik op dat moment ineens bij mezelf dacht: ‘Oké nu is het menens’. Maar ik vond tot dat moment dat ik gewoon leuk aan het ondernemen was geweest. Ik was voor mijn gevoel toevallig een succes geworden omdat ik op het juiste moment de juiste kansen zag en had gegrepen. Het voelde alsof het goed was uitgevallen omdat ik toen nog niet zo veel concurrentie had. Maar waar wilde ik nou naartoe?’

‘Fanfactor stopt niet als ik ermee stop.’

‘Die dag dat mijn dochter mijn partner werd en Fanfactor een bv, had ik in één keer zoiets van: ‘Oké, dus dit bedrijf stopt niet als ik er mee stop.’ En dat is natuurlijk iets wat heel veel zzp’ers zo voelen. ‘Ik ben mijn bedrijf.’ Als je langdurig ziek wordt of met pensioen gaat dan stopt het.

Maar op dat moment realiseerde ik me dat als ik wil stoppen, iets waar ik me nu nog niks bij kan voorstellen, Sarina mijn werk voortzet. Mijn levenswerk, mijn kindje. Ik doe het niet voor niks. Mijn dochter neemt straks een bloeiend bedrijf over en ik heb uit het bedrijf nog een pensioen. Die gewaarwording was echt fantastisch.’

Blijven ontwikkelen

‘Hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf blijven ontwikkelen? Ik lees vakliteratuur, zowel offline als online. Ook heb ik een coach en volg ik cursussen. Ik heb nog nooit een opleiding gehad op het gebied van marketing of Facebook. Informatie haal ik overal vandaan, vooral uit Amerika en Canada. Zo kan ik mijn klanten weer het nieuwste van het nieuwste leren. Op de hoogte blijven is belangrijk voor mijn bedrijf. Het is voor mij mijn hobby maar ook mijn grootste valkuil.’

Grootste valkuil

Fanfactor - Interview met onderneemster Anne Raaymakers

‘Ik wil alle informatie opzuigen die er is. Er is tegenwoordig zoveel aanbod online en iedereen vindt wel ergens wat van. Je moet een hele bewuste keuze maken. Wat volg je wel en wat niet? Dat stukje research, daar besteed ik eigenlijk teveel tijd aan. Ik verlies me daar wel eens in omdat ik alles wil weten. Dat heb ik al zolang als ik me kan herinneren.

Ik weet nog dat ik, toen ik het internet ontdekte, dacht: dit is één grote bibliotheek met zóveel informatie. Hoe kan ik dat allemaal in mij opnemen? Ik was als kind al dol op de bibliotheek en bracht er hele dagen door. De bibliothecaresse kende mij bij mijn naam.’

Om 5 uur opstaan

‘Mijn dagen zien er er altijd ongeveer hetzelfde uit. Ik sta vroeg op, om 5 uur. Om 9 uur heb ik er dan al een halve werkdag opzitten.

Ik begin altijd met meditatie. Dan ga ik een stukje lezen, daarna schrijven en bewegen. Om 6 uur begint mijn werkdag. De middagen verlopen meestal wat rustiger. Dan haal ik bijvoorbeeld een kleinkind op uit school, ik heb vier kleinkinderen, of ik ga naar een speeltuin of dierentuin.

Je zou kunnen zeggen dat ik zo ongeveer vijf à zes uur per dag werk. Ik heb veel me-time en en heel veel quality time. ‘s Avonds werk ik nooit. Tv kijk ik zelden, meestal lees ik wat.’

Facebook is niet zaligmakend

‘Facebook is niet zaligmakend. Absoluut niet. En ja, dat zeg ik. De Facebook queen van Nederland. Maar Facebook is eigenlijk alleen maar een middel om mensen naar je website te krijgen en om iemands e-mailadres te krijgen zodat je ze nog directer kunt benaderen.

Concentreer je niet op één platform of één manier van marketing. Je ziet dat het nu bijvoorbeeld op Facebook steeds moeilijker wordt om bereik te krijgen. Het is belangrijk dat je andere plekken hebt om naar uit te wijken. De likes op Facebook zijn niet van jou dus zorg ervoor dat je jouw klanten ook kunt benaderen buiten Facebook om. Zorg dat je ze naar je website krijgt.’

Facebook is niet zaligmakend. Absoluut niet. En ja, dat zeg ik. De Facebook queen van Nederland.

Email-marketing is belangrijk

‘Email-marketing is heel erg belangrijk. De inbox is een plek waar bijna iedereen dagelijks kijkt. Zo niet meerdere keren per dag. Zorg ervoor dat jouw e-mail daar uitspringt door middel van goede, waardevolle content.’

Anne’s tip

‘Zie platforms zoals Facebook als een manier om een community om je heen te vormen. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste van marketing. Dat je een community vormt van gelijkgestemde mensen die geïnteresseerd zijn in jou, je bedrijf en je product. Dát zijn de mensen waar je op kunt rekenen en die je ook live kunt ontmoeten. Richt daar je energie op en zorg dat je hen ook altijd iets te bieden hebt.’

www.fanfactor.nl