We vroegen een aantal ondernemers om terug te blikken op dit jaar, maar natuurlijk doen we dat zelf ook heel erg graag. Want door wie lieten jullie je inspireren? Waar klikten jullie het meest op dit jaar? Hier zijn ze dan: de 10 best gelezen artikelen van 2017.   

Produceren in het buitenland

1   Je ontwerpen laten produceren in het buitenland? Sanne deed het (en geeft tips!)

Omdat Sanne in Nederland niet de sieraden kon vinden die ze zocht besloot ze ze zelf te laten produceren. Op Bali. Best een uitdaging als je bedenkt dat ze maar één maand had om alles voor te bereiden én ook nog op zoek moest naar een producent. Is het gelukt? Ze vertelt ons er alles over.

Handige apps en programma's voor urenregistratie

2   Handige apps en tools voor je urenregistratie (6 ondernemers over hun favoriet!)

Je uren bijhouden. Niemand doet het echt graag (toch?) maar het is wel belangrijk. Voor je klanten, voor het urencriterium van de Belastingdienst of voor jezelf. Het geeft je namelijk inzicht in je werkzaamheden, je efficiency en declarabele uren. Tools en apps maken het bijhouden van je uren een stuk makkelijker en daarom vertelden 6 ondernemers over hun favoriete urenregistratie tool of app.

Fotografie Lotte Manou - werken in een strandtent

3   De leukste strandtenten (met wifi!) om te werken: 7 ondernemers delen hun favoriet

Het strand: dé ultieme werkplek. Life is better at the beach. Maar waar kun je heerlijk zitten én (belangrijk!) tegelijkertijd lekker werken? 7 ondernemers delen hun favoriete strandtent.

Margriet Spijksma

4   5 vragen aan Margriet Spijksma van Fablife: ‘Kritiek? Daar luister ik niet meer naar!

Margriet Spijksma rolt jarenlang van de ene baan in de andere. Nooit vindt ze écht haar draai, tot ze op haar 31ste al haar schepen achter zich verbrandt en voor zichzelf begint. In haar boek F*cking Fantastic laat ze zien hoe ze haar hart volgt en haar dromen waarmaakt. Inmiddels runt ze, samen met haar grote liefde Ralph, Fablife. Margriet’s missie? Zoveel mogelijk vrouwen inspireren om te gaan doen waar ze écht blij van worden.

Marcella Korver

5   Marcella Korver over reizen, ondernemen én haar (succesvolle!) Kickstarter campagne

Marcella Korver (30) reist als ondernemer al 4 jaar de wereld rond. Ze organiseert workations en inmiddels is ze nóg een project gestart: Cards of Revelation. Een kaartspel om seks-gerelateerde onderwerpen voor stellen bespreekbaar te maken. Haar Kickstarter campagne was succesvol. ‘Kickstarter is een goede tool om pre-orders te ontvangen en een vermogen vooraf aan productie te ontvangen als investeringsbedrag.’

Andrea Davina

6.   Andrea ontwikkelde een online programma met een app: ‘Kwestie van gewoon doen.’

Andrea Davina (41) ontwikkelde met haar partner Roel Elshout (42) The Relationshift. Een online programma met app waarmee je 21 dagen lang aan je relatie werkt. Andrea vertelt over ondernemen met je partner en het ontwikkelen van een programma.

Anne Neijnens

7   Anne besloot na een burn-out het roer om te gooien: ‘Ik weet nu wat mijn eigen kracht is’

Een burn-out zorgde ervoor dat Anne Neijnens (30) stopte met haar videoproductiebedrijf. Een zoektocht volgde. Wat wilde ze nu eigenlijk echt? Deze maand liet ze één van haar dromen uitkomen. Een online serie waarin ze ondernemers interviewt over hun persoonlijke groei. Anne vertelt ons alles over haar burn-out, haar zoektocht én haar dromen.

Marjet Slingerland

8   Marjet Slingerland haar 2 boeken: ‘De periode waar ik nu in zit is heel bijzonder’

Marjet Slingerland houdt van letters en heeft daar haar bedrijf Studio Met Marjet omheen gebouwd. In 2016 werd haar eerste boek Letters! gepubliceerd, over handlettering en kalligrafie. Dit boek is inmiddels al aan een 3e (!) druk toe.

Daphny Raes

9   Daphny Raes: ‘De grootste uitdaging? Groeien én tegelijkertijd kwaliteit blijven bieden’

Na haar studie op het AMFI begint Daphny Raes (30) in haar vrije tijd met het maken van leren tassen. Met succes. In 2012 richt ze het label DAPHNY RAES op, en inmiddels worden haar tassen wereldwijd verkocht. Samen met vriend Han – die ook deel uitmaakt van het label – is ze klaar voor de volgende stap.

Micky Hoogendijk door fotograaf Eva Kruijper

10   Micky Hoogendijk: ‘You’re your own cheerleader’, zei iemand tegen me. Dat klopt.’

In 2009 krijgt Micky Hoogendijk van haar zieke moeder een professionele fotocamera cadeau. Twee maanden na het overlijden van haar moeder verhuist ze naar San Francisco waar ze zichzelf leert fotograferen. Nu is er een fotoboek én wordt ze internationaal geëxposeerd. Micky vertelt ons alles over haar leven als fotograaf, haar dromen en grootste uitdagingen. ‘Ik heb de afgelopen twee jaar op zwart zaad geleefd om dit te kunnen doen. Maar ik heb een fantastisch leven, reis de hele wereld over en doe wat ik leuk vind.’

Welk artikel is jouw favoriet?