Welke boeken voor ondernemers zijn nu écht de moeite waard? KAREN VISSER (44) is oprichter van New Broom. Zij deelt vandaag haar 5 favorieten. Van welke boeken heeft ze – zakelijk en persoonlijk – veel geleerd? Welke boeken hebben indruk op haar gemaakt en welke boeken inspireren haar? Komen ze!

1. Calimeromarketing 2.0 – Karen Romme

Inzichten voor kleine ondernemers

Boeken voor ondernemers - favorieten van Karen Visser

Ik heb dit boek gekocht op een bijeenkomst van Fris in je Hoofd, toen ik nog niet zo lang ondernemer was. Het heeft me heel veel gebracht: inzichten in hoe ik als kleine ondernemer tóch aandacht kon vragen voor mijn eigen expertise en mijn bedrijf. Calimeromarketing 2.0 kost €15,99.

2. Gehaktballen met slagroom – Seth Godin

Hypes en trends zijn niet op elk bedrijf toepasbaar

Dit is ook al weer een ‘ouwetje’, uit 2009. Destijds vond ik het heel verfrissend, omdat het je bewust maakt van het feit dat hypes en trends niet op elk bedrijf toepasbaar zijn. Je krijgt een helder inzicht in de trends die er in die periode opkwamen (met het gedrag van de consument op internet als een hele belangrijke). Het besef dat je niet als een kip zonder kop overal achteraan moet lopen blijft voor mij nog steeds overeind. Gehaktballen met slagroom kost €6,89.

3. Opdrachtgever gezocht – Jan Willem van den Brink en Maarten van Os

Over een van de belangrijkste petten: acquisitie 

Als ondernemer heb je ontzettend veel petten op. Een van de belangrijkste petten is die van accountmanager of acquisitieverantwoordelijke. In dit boek staat heel concreet en praktisch uitgewerkt wat dat in de praktijk betekent. Wat betekent dat, acquisitie? Welke mechanismes heb je rekening mee te houden en welke hobbels kun je tegenkomen? Bijna een standaardwerk dat je elke drie jaar er weer bij zou moeten pakken om te checken of het nog allemaal goed gaat. Opdrachtgever gezocht kost €28,50.

Lees ook: Inspirerende boeken: top 5 van Marloes Halmans

4. Klanten zijn eigenlijk net mensen – Jos Burgers

Eyeopeners voor klantgericht werken

Jos Burgers is ontzettend goed als motivational speaker op het vlak van klantmanagement. Het is een kort boek, overzichtelijk, met hele duidelijke inzichten die je aan het denken zetten, maar ook makkelijk te vertalen zijn naar je eigen praktijk. Klanten zijn eigenlijk net mensen kost €20,82.

5. Social media marketing voor ZZP-ers – Marlies van der Meer

Praktisch en concreet

Ook een heel praktisch en concreet boek: van stappenplan tot opdracht, je krijgt alle aspecten van social media marketing goed in beeld. Social media marketing voor ZZP-ers kost €16,99.

OVER KAREN VISSER

Boeken voor ondernemers - favorieten van Karen Visser

Ik ben ondernemer sinds 2009, met mijn bedrijf New Broom. Ik leer mensen met meer plezier productief zijn; door mijn workshops, trainingen en één-op-één begeleiding leer ik ze hoe ze de baas worden over hun aandacht en energie. Het eerste jaar deed ik het parttime naast mijn functie als communicatieadviseur, maar daarna ben ik fulltime ondernemer geworden. Waar ik enorm van geniet is van de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Wat vind ik belangrijk? Waar denk ik dat mijn klanten blij van worden? Ook is de flexibiliteit voor mij een heerlijk aspect; ik kan langer doorwerken als ik veel inspiratie heb, maar ook stoppen als ik dat niet heb, of de keuze maken om mijn vrijwilligerswerk meer aandacht te geven. Ik doe vrijwilligerswerk voor Stichting Bootvluchteling (vooral vertaalwerk Nederlands-Engels) en draai in de zomer bijna wekelijks een shift achter de kassa van ons lokale zwembad, dat helemaal door vrijwilligers wordt gerund. Een ondernemer die ik zelf bewonder is Oprah. Ze heeft de top bereikt in haar vakgebied, ondanks enorm veel tegenslag en is veel meer dan een tv-persoonlijkheid alleen; ze heeft ook een grote sociaal-maatschappelijke invloed. Ik volg haar niet op de voet, maar vind het imperium dat ze heeft opgebouwd en haar persoonlijke stijl echt ontzettend goed doordacht. Verder denk ik dat de tijdloze lessen van ondernemers als Steve Jobs en Henry Ford ook in deze tijden bruikbaar blijven.

Wil je Karen volgen? Dat kan! Via Twitter, Facebook en Linkedin.

Dit artikel bevat affiliate-links.