Een aantal weken geleden is ze uitgeroepen tot Freelancer Of The Year 2018: Britt van Smeerdijk. Britt (25) creëert en produceert met haar bedrijf Booming Productions online videocontent. Ook houdt ze ze zich als één van de eerste in Nederland bezig met YouTube Channel Management. Haar klanten? NOC*NSF, Beachmasters, Jillz Heineken en Makro. Tijd voor een interview met Britt!

Liefde voor online video

Britt weet al vroeg dat ze voor zichzelf wil beginnen. ‘Eigenlijk wist ik vanaf dat ik een jaar of 14 was al dat ik heel erg graag iets voor mezelf wilde. Ik wist alleen nog niet zo goed wat. Na mijn studie Journalistiek ben ik bij de televisie gaan werken.

Mijn tweede baan was bij Social1nfluencers, een managementbureau voor alle grote influencers in Nederland. Daar is mijn liefde voor online video en YouTube geboren. Nadat de zender waarvoor ik werkte er mee stopte, wist ik dat dit het moment voor mij was om voor mijzelf te beginnen. Ik was toen net 23.’

Starten met een goed idee

In 2016 start Britt met Booming Productions. ‘In het begin werkte ik nog drie dagen als freelancer bij Libelle TV.’ De overige twee dagen werkt Britt aan Booming Productions. ‘Maar na een halfjaar besefte ik dat ik te veel tijd kwijt was aan Libelle TV en eigenlijk niet 100% voor mijn bedrijf ging. Daarom heb ik mijn freelance klus bij Libelle opgezegd en ben ik vol voor mijn bedrijf gegaan. Dat was natuurlijk wel even spannend!

Ik ben gestart met een goed idee en heel veel vallen en opstaan. Als ondernemer leer je gaandeweg en schaaf je je onderneming bij waar nodig. Ik ben nu nog steeds elke dag dingen aan het bijschaven en veranderen.’

Niet zo makkelijk als gedacht

‘Mijn grootste leerpunt van nu is geweest dat een eigen bedrijf opzetten echt niet zo makkelijk is als ik had gedacht. Dit meer in de vorm van jezelf tegenkomen. Ik heb wel echt dagen keihard achter m’n bureau zitten huilen omdat ik het even allemaal niet meer wist.

Je komt jezelf echt hard tegen en je wordt bijna op dagelijkse basis geconfronteerd met dingen die je nog moet leren. Dit heb ik wel een beetje onderschat. Het is elke dag keihard werken en strijden om je bedrijf tot een succes te maken. Het komt niet vanzelf.’

Beste investering in de vorm van tijd: Freelancer of the Year

‘Een van de beste investeringen die ik als ondernemer heb gedaan? Ik denk wellicht de investering in de vorm van tijd in de Freelancer of the Year Awards 2018!’ De jury van de FOTY Awards is dit jaar voor de vijfde, opeenvolgende keer op zoek gegaan naar de beste freelancers, interim professionals en zzp’ers.

In totaal hebben meer dan 10.000 van de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent meegedaan aan de FOTY Awards. Zij hebben online referenties verzameld, en op basis van de gemiddelde cijfers selecteerde de jury honderd finalisten die tijdens de pitchevents hun bedrijf voor de camera mochten pitchen.

Daaruit heeft de vakjury – bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van Knab, Allianz, Harvey Nash, Het Nieuwe Kantoor, Kamer van Koophandel en LinkedIn – tijdens het juryberaad Britt als Freelancer of the Year 2018 uitgekozen.

Acquisitie

‘Mijn grootste uitdaging is op dit moment mezelf eigenlijk naar voren duwen bij potentiële klanten. Ik ben pas echt 1,5 jaar bezig, nog minder eigenlijk als je mijn tijd bij Libelle niet meetelt, dus ik ben nog volop bezig met het zoeken naar leuke en interessante klanten waar ik iets voor kan betekenen. Hopelijk hoef ik hier op een gegeven moment ietsjes minder moeite voor te doen en weten ze mij ook uit zichzelf te vinden. Niet dat ik het erg vind om aan acquisitie te doen maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel.’

De toekomst van video: ruimte voor langere video’s

Hoe ziet Britt de toekomst van online video? ‘Ik denk dat de kwaliteit alleen maar beter en beter wordt en dat er ook veel ruimte komt voor langere video’s. Nu zie je dat de meeste online video’s nog erg kort en snackable zijn maar ik ben ervan overtuigd dat er over een paar jaar meer balans is tussen lange en korte video’s.

Verder denk ik dat er veel meer gepersonaliseerde video’s komen en dat er meer gebruik wordt gemaakt van technieken zoals VR.’

Lees ook: Videostrateeg Noortje Janmaat over het maken van video’s (en wat te doen bij cameravrees!)

Zo krijg je meer abonnees

‘De meest gestelde vraag is toch eigenlijk wel: hoe krijg ik meer abonnees? Dit is een logische vraag. Echter, moet je hiervoor echt een lange adem hebben. Je moet wel echt minimaal twee jaar elke week relevante content posten en ook echt heel erg actief je eigen kanaal promoten.

Ik denk dat het laatste eigenlijk nog wel het belangrijkste is want de kans is heel klein dat ze in het begin zelf naar je kanaal toe komen. Verder maakt het natuurlijk ook uit waarover je video’s maakt en of dit jouw doelgroep wel aanspreekt. Als je slechte content maakt voor een irrelevante doelgroep, zal je kanaal nooit groot worden.’

Op haar YouTube-kanaal deelt Britt tips

Booming Productions over 3 jaar

Waar hoopt Britt over 3 jaar te staan? ‘Ik hoop over drie jaar een middengroot bedrijf te hebben van ongeveer 25 werknemers. Ik hoop dat we dan heel veel YouTube-kanalen van bedrijven beheren en elke dag bezig zijn met het produceren van videocontent.

Op de lange termijn wil ik een videobedrijf die in alle facetten van het videomaken kan faciliteren. Dan kun je denken aan VR, videomarketing, YouTube Channel Management en bijvoorbeeld livestreaming.

Britt’s tip voor online video

‘Doen is het allerbelangrijkste. Experimenteer, vraag advies en word beter. Oja, en geef niet op!’

www.boomingproductions.nl