Geïnspireerd door de FuckUp Nights delen ondernemers met ons hun business FuckUps. Vandaag merkstrateeg Emily van Vught, zij runt samen met een grafisch ontwerper een branding bureau als ze merkt dat ze een gouden kooitje voor zichzelf heeft gecreëerd waar ze diep ongelukkig van wordt. Ondanks dat investeert ze flink in het bedrijf: ‘Dit was toch wat ik wilde?’ Uiteindelijk gooit ze het roer om en neemt een voor haar goede maar tegelijkertijd lastige beslissing. ‘Ik heb te lang vasthouden aan iets waarvan ik diep van binnen al voelde dat het niet klopte.’

Een gouden combinatie

Emily: ‘Drie jaar geleden startte ik met iemand een branding bureau in Amsterdam. Ik als merkstrateeg, hij als grafisch ontwerper. Zo konden we klanten zowel op strategisch vlak als met design perfect helpen, een gouden combinatie die ook naar klanten toe heel goed werkte.’

Business FuckUps - Emily van Vught

Flinke investering

‘We investeerden beiden een flink bedrag om het bureau goed op de kaart te zetten en creëerden een sterk merk voor onszelf – want ja dat konden we. We hadden het idee om het binnen enkele jaren uit te bouwen tot een goed lopende agency. Het ging goed. We draaiden lekker en hadden leuke klanten maar er knaagde iets bij mij…’

‘Ik heb toch niet voor niets zoveel geïnvesteerd?’

‘Na een paar maanden bekroop me een gek gevoel dat ik niet helemaal op m’n plek zat. Dat het bedrijf niet echt van ‘mij’ was, ondanks dat ik toch echt een van de twee oprichters was. Ik had zoveel twijfel in m’n hoofd en ging er langzaam aan onderdoor. Dit was toch wat ik wilde? Ik had toch niet voor niets zoveel geïnvesteerd?’

Mezelf voor de gek houden

‘Ik zocht naar de oplossing in allerlei andere zaken buiten het bureau: ‘als ik van Delft naar Amsterdam verhuis, dan wordt alles beter en hoef ik niet meer te reizen’ of ‘na deze vakantie voel ik me vast beter’. Of: ‘als ik nog gezonder ga eten en meer ga sporten voel ik me beter’. Zo ging het een tijdje door en hield ik mezelf voor de gek.’

Lees ook: Business FuckUps: ‘Mijn bedrijf was een betaalde hobby’

Keerpunt

‘Het keerpunt kwam na een gesprek met mijn moeder – waar moeders niet goed voor zijn – tijdens een gezellig dagje samen weg. Ze zei op een gegeven moment: ‘maar je bedrijf is toch je ‘kindje’?’ En toen viel het kwartje: want nee… zo voelde het totaal niet! Ik voelde me de vreemde eend in m’n eigen bedrijf. Op dat moment was de oplossing ineens zo helder: ik stop en ga voor mezelf verder.’

Er samen goed uitkomen

‘Ondanks dat het voor de mede-oprichter als een flinke verrassing kwam, zijn we er goed uitgekomen. Hij zag uiteindelijk ook in dat het voor hem en het bedrijf beter was. Gelukkig hadden we alles juridisch goed vast laten leggen. Hij is doorgegaan met het bureau en dat loopt nog steeds heel goed. Sterker nog, we werken nog steeds af en toe samen aan projecten, waarbij we elkaar gewoon inhuren. Dat werkt perfect!’

De beste keuze ooit – maar niet de makkelijkste

‘Het was de beste keuze ooit dat ik voor mezelf koos, ondanks dat het zeker niet de makkelijkste weg was. Ik kan nu doen wat ik wil en mijn pad ontdekken – en dat voelt zo vrij. Dat maakt ondernemen voor mij zo fantastisch – dat ik wat ik bedenk – gewoon kan gaan doen. Als ik dan op m’n bek ga, dan is het m’n eigen bek, haha.

Waar ik trots op ben? Dat ik de stap heb durven zetten, ondanks de risico’s en mijn flinke investering. Mijn geluk gaat voor alles, en is uiteindelijk zoveel waardevoller dan wat dan ook.’ 

Emily’s tip

‘Bijt je niet vast in iets waarvan je dacht dat je het wilde. Het is oké om het roer om te gooien. Ondanks wat anderen er van vinden, ondanks de consequenties en de risico’s. Ergens blijven waar je niet gelukkig van wordt vind ik het meest zonde van alles.’

www.emilyvanvught.nl @emilyvanvught Facebook

Ook jouw fuckup delen? Stuur dan een mailtje naar oproep@myeverlane.com of vul het contactformulier in.