Geïnspireerd door de FuckUp Nights delen ondernemers met ons hun business FuckUps. Vandaag Kanessa Muluneh. Kanessa lanceerde in 2017 de Queens Football League, een American Football League voor vrouwen. Ze selecteert een aantal coaches maar trapt vervolgens zoals ze zelf zegt ‘in alle praatjes’. Als er incidenten zijn merkt ze dat het te laat is om in te grijpen én ze heeft weinig rechten omdat de league een verenigingsstructuur heeft. Eén team trekt zich terug en de finale van het seizoen moet worden geannuleerd. Ze herpakt zich, bedenkt met haar advocaat een nieuwe bedrijfsstructuur en lanceert de Queens Football League zelfs internationaal.

Kanessa Muluneh
Kanessa Muluneh: ‘Ik was in de veronderstelling dat iedereen het beste wilde voor de spelers én de league.’

Op zoek naar coaches

Kanessa Muluneh: ‘Toen ik net begon had ik geen idee met wat voor ego’s ik te maken zou krijgen. Voor elk team zocht ik coaches. Er waren nog geen damesteams en dus waren er ook nog geen vrouwelijke coaches. Ik kwam dus terecht bij mannelijke coaches.’

‘Wat weten die anderen er nou van?’

‘In het begin trapte ik helaas in alle praatjes. Ik was in de veronderstelling dat iedereen het beste wilde voor de spelers én de league. Maar op een gegeven moment vonden bepaalde coaches zichzelf beter dan andere coaches. Ze vonden dat zij het voor het zeggen hadden in de league want ‘wat weten die anderen er nou van?’. Op dat moment was ik zelf nog vrij nieuw in deze wereld. ‘Toen ik wilde ingrijpen merkte ik dat het te laat was. De coaches hadden bergen beloftes dat zij het veel beter konden regelen dan ik.’

Geen finale en geen afsluiting

Het gevolg? Eén van de teams trekt zich volledig terug uit de league. ‘Daardoor hebben we de finale moeten annuleren. Het team dat zich terugtrok was namelijk nummer 2, en zij moesten tegen de nummer 1 spelen. We konden het seizoen dus niet afsluiten. Ik zou liegen als ik zei dat het geen pijn deed. Ik heb mijzelf hard gemaakt voor deze vrouwen en zij keren mij de rug toe omdat iemand ze valse beloftes doet.’

Lees ook: We breiden uit: trainingen, masterclasses en ebooks voor ondernemers

Verenigingsstructuur

‘Wij werkten toen met een verenigingsstructuur. Dit gaf mij weinig rechten op veel gebieden. Daarom ben ik zo’n twee maanden na het incident om de tafel gaan zitten met mijn advocaat. Samen hebben we een nieuwe bedrijfsstructuur bedacht waardoor ik dit in de toekomst kan voorkomen.’

Niet opgeven

‘Met hulp van een aantal mensen in de league hebben we daarna alles weer opgepakt. In zeven maanden tijd zijn we verdriedubbeld qua ledenaantal. We hebben zelfs meerdere teams erbij opgezet. Hoe erg ik mij ook verslagen voelde, ik ben blij dat ik niet heb opgegeven. Dankzij het advies van mijn advocaat heb ik het over een heel ander boeg kunnen gooien, daardoor zijn wij nu stabieler en succesvoller dan ooit. Een aantal dames van het team dat uit de league is gestapt heeft mij zelfs weer benaderd om terug te komen.’

Kanessa’s tip

‘Hoe cliché ook… Als je er in gelooft, geef niet op!’

Check voor meer info over de Queens Football League www.queensleague.com

Geïnspireerd door de FuckUp Nights hebben wij onze eigen online serie over business FuckUps. Wil jij jouw fuckup delen zodat anderen er van kunnen leren? Stuur dan een mailtje naar oproep@myeverlane.com of vul het contactformulier in.