Marianne Kuiper van Efficient Hotel Partner boekt, samen met haar team, hotels en vergaderruimtes voor onder andere dj Martin Garrix. Ze start het bedrijf in 1998 samen met een vriendin maar in 2013 loopt deze samenwerking helemaal mis. ‘Alsof er een brug was weggeslagen en wij ons op twee verschillende eilandjes bevonden.’ 

Vriendinnen én zakenpartners

‘Mijn vriendin en ik zijn gestart met Efficient Hotel Partner in 1998. Na een aantal maanden merkte ik dat ik wat twijfels had over onze combinatie,  maar na een half jaar kwam er een derde zakenpartner bij. Toen ontstond er een ideale match. We hadden alle drie onze eigen expertise en vulden elkaar werkelijk naadloos aan. Ons bedrijf groeide gestaag en werd zeer succesvol terwijl we in totaal ‘tussendoor’ ook nog even 7 kinderen op de wereld hebben gezet.’

Een brug wordt weggeslagen

Na 12 jaar samenwerken besluit de derde zakenpartner een andere weg in te slaan. ‘Dit luidde vrij snel het begin van het einde in. Het was alsof er een brug was weggeslagen en wij bevonden ons op twee verschillende eilandjes. We raakten steeds verder van elkaar verwijderd. Ondanks verwoede pogingen om het tij te keren lukte dit niet. De chemie was simpelweg verdwenen…’

Lees ook: Business FuckUps: Raimke raakte haar droomklant kwijt (door een blog)

‘Mijn tijd is voorbij’

Marianne denkt veel na over stoppen en terugkeren naar waar ze ooit haar carrière begon: de hotellerie. Ze kijkt om zich heen en voert gesprekken met vrienden. ‘Helaas raakte ik vooral doordrongen van het feit dat ik richting de 50 ging en ik was ervan overtuigd dat mijn tijd voorbij was. Dus bleef ik tegen willens en wetens in doorgaan met geloven in en hopen op betere tijden.

Mijn hoofd zei doorgaan, mijn hart zei stoppen. Ik nam aan de lopende band verkeerde beslissingen door niet naar mijn gevoel te luisteren.’

Einde partnerschap, einde vriendschap

‘Een breuk was onvermijdelijk. Einde partnership, einde vriendschap. Op 1 april 2015, geen grap, stond ik in een leeg kantoor zonder personeel. Van mijn zelfvertrouwen was niets meer over. Ik was volledig stuurloos en voelde mij ook nog eens doodziek.’

Keerpunt

Al maandenlang wordt Marianne gekweld door heftige pijnen in haar nek. Een MRI wijst uit dat ze maar liefst drie nekhernia’s heeft waarvan één levensbedreigend. ‘Ik zal nooit de woorden van de neurochirurg vergeten: ‘Ik doe 80 operaties per jaar, 4 daarvan zijn complex, 2 zeer complex, jij bent daar een van’. Doodsbang was ik.

Het keerpunt kwam toen ik na mijn operatie 24 uur niet mocht bewegen. Mijn lijf was op maar mijn brein werkte op volle toeren. Ik besefte dat ik helemaal niet te oud was om weer opnieuw te beginnen en was in één klap van al mijn angsten verlost.’

Ik besefte dat ik helemaal niet te oud was om weer opnieuw te beginnen en was in één klap van al mijn angsten verlost.

Nieuwe energie

‘Voor mijn herstel stond 6 maanden maar na 3 weken deed ik alweer zoveel als mogelijk was. Ik bouwde in een razendsnel tempo een nieuw team om mij heen, ‘killed some darlings’, veranderde mijn businessmodel, zocht en vond investeerders. Met mijn nieuwe energie trok ik kennelijk ook allemaal nieuwe mensen aan en ik kreeg er een aantal fantastische vrienden en vriendinnen bij.

Marianne-Kuiper-efficient-hotel-partner.jpg

Toen halverwege 2016 de kans zich aandiende om een eigen vergaderlocatie te kunnen gaan ontwikkelen, twijfelde ik geen moment en pakte deze kans met beide handen aan. In januari dit jaar was het zo ver en heb ik vol trots mijn Music Meeting Lounge geopend. Twee unieke vergaderruimtes onder één dak en in hetzelfde prachtige pand als mijn bestaande onderneming Efficient Hotel Partner.’

‘De opening van de Music Meeting Lounge door Gerard Garritsen,
vader en managing director van Martin Garrix.’ (Foto: Dominique Egging)

Marianne’s lessen en tips

Wat Marianne geleerd heeft van deze periode? ‘Never ever laat ik nog partners van eventueel toekomstige zakenpartners noch een eigen partner mee bepalen in mijn bedrijf. Ik heb geleerd dat dat voor mij absoluut niet werkt en onrust creëert. Ondanks alle goede bedoelingen. Ik vaar nu mijn eigen koers en niemand die mij daarvan afhoudt. Natuurlijk win ik adviezen in, ik vind het oprecht leuk om te sparren en luister goed, maar bepaal zelf.’

Mocht je je herkennen in Marianne’s verhaal en in een soortgelijke situatie zitten, ook dan heeft ze een tip voor je. ‘Mediation door een onafhankelijk persoon is de moeite waard, maar als een paar sessies geen verbetering oplevert trek dan vooral heel snel de stekker eruit. Dan kun je hopelijk nog goed uit elkaar. En natuurlijk is het ook belangrijk om voor vóór de samenwerking hele goede afspraken te maken. Leg deze schriftelijk vast en evalueer jaarlijks, juist als er geen vuiltje aan de lucht is.’

www.efficienthotelpartner.nl    www.musicmeetinglounge.nl   Linkedin

Geïnspireerd door de FuckUp Nights hebben wij onze eigen online serie over business FuckUps.
We leren van elkaars succesverhalen, maar misschien nog wel meer van elkaars fuckups…
Wil jij jouw fuckup delen zodat anderen er van kunnen leren? Stuur dan een mailtje naar oproep@myeverlane.com.