Geïnspireerd door de FuckUp Nights – die ooit het levenslicht zagen in Mexico – starten we met een online serie over business FuckUps. We leren van elkaars succesverhalen, maar misschien nog wel meer van elkaars fuckups… Dus: laten we stilstaan bij de lessen die we leren. Ze hebben je verder gebracht op je pad naar succes. Kom maar op met die missers en fouten!

We starten met Raimke van den Beemt (32). Ze plaatste een kritische blog en raakte zo haar droomklant kwijt.

Raimke van den Beemt-Groothuizen - FuckUp Stories

Een animatiefilm voor mijn droomklant

Raimke maakt animatiefilms voor bedrijven en geeft workshops in het onderwijs en bedrijfsleven. ‘Ik val als ondernemer regelmatig. Maar in 2013, het jaar dat ik ook Jong MKB’er van Nederland werd, begin ik mijn grootste blunder. Ik had moeite gestopt in het verkrijgen van een opdracht bij mijn droomklant, maar vervolgens wist ik deze opdracht te verpesten. De reden? Ik liet me online kritisch uit over de visie van mijn droomklant.’

Een kritische blog

Raimke moest een korte animatiefilm maken voor een kinderprogramma op televisie. De opdracht liep parallel aan haar Master opleiding waarvoor ze een afstudeerblog moest bijhouden. Verplicht. ‘Mijn docenten leek het een goed idee om de opdracht mee te nemen in mijn onderzoek. Toen heb ik – heel naïef – een kritische noot in mijn afstudeerblog gezet.

Ik gaf kritiek op de werkwijze en achterliggende visie van het programma. Nooit heb ik het idee gehad dat  de opdrachtgever mijn blog zou vinden. Tot ik een boze mail kreeg van de opdrachtgever. Ik kreeg ontzettend op mijn donder. Ik was in shock en me tot dat moment van geen kwaad bewust. Pas na deze reactie besefte ik me dat ik een enorme domme fout gemaakt had.’

Ze verwijdert de blog meteen en gaat door het stof in de hoop nog iets goed te maken. ‘Maar de relatie met de klant had ik verpest. Ik wilde door de grond zakken en heb dagenlang gehuild. Zo erg vond ik het dat ik de opdracht had verpest. Ik voelde me de ultieme loser. De animatiefilm is uitgezonden, maar dat ging niet van harte.’

Iets te druk…

‘Als ik nu terugkijk zie ik natuurlijk dat het heel dom was om te doen. Dat zag iedereen. Maar aangemoedigd door mijn omgeving heb ik een aantal verkeerde keuzes gemaakt. De reden? Ik had een bedrijf, een bijbaan van 3 dagen en volgde een voltijd Master-studie. Heftig, zowel fysiek als mentaal. Ik was overwerkt, bijzonder emotioneel en mijn inschattingsvermogen liet daardoor te wensen over. Gelukkig leefden veel mensen mee omdat ik eerlijk voor mijn fouten uit durfde te komen.’

Goede lessen

Pas wanneer Raimke haar diploma op zak heeft en stopt met haar bijbaan heeft ze de rust om terug te kijken op de hele situatie. ‘Op dat moment zag ik in dat ik er ook goede lessen van kon leren. Ik heb geleerd dat ik nooit meer mijn intuïtie moet negeren. Niet klakkeloos moet doen wat iemand van mij vraagt, terwijl ik logisch gezien had kunnen weten dat het schadelijk zou zijn voor mijn onderneming.

En natuurlijk heb ik ook geleerd dat ik nooit meer iets online zet zonder na te denken. En zeker niet iets negatiefs over klanten of collega’s. Voortaan mopper ik lekker thuis…’

‘Failure is not the opposite of success, it’s part of success’ – Arianna Huffington

Wil jij jouw fuckup delen zodat anderen er van kunnen leren? Yes!
Stuur dan een mailtje naar oproep@myeverlane.com.