Sluit het jaar af zonder financieel achterstallig onderhoud aan jouw cijfers. Want ook al staat die uiterlijke belastingaangifte deadline pas in april voor de deur, er zijn heel wat zaken die echt vóór 31 december moeten gebeuren óf vooral heel handig zijn. Dus sta jij klaar in de startblokken voor dé ‘financieel zonder zorgen het jaar uit eindsprint’? Hang in there – let’s go.

Gastblog door Marissa Bonants

1: Nog een last-minute investering?

Alle december aanbiedingen vliegen je waarschijnlijk om de oren. Braaf probeer je ze links te laten liggen. Toch kan het soms voordelig zijn om juist wél te investeren voor het einde van het jaar. Dit heeft alles te maken met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een kleine spoedcursus: door deze regeling kan je een deel van je investering aftrekken van je belastbare winst en dan betaal je dus minder belasting. Hoe hoog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is hangt af van de hoogte van de investering. Dit zie je in de tabel hieronder.

tips van the money mate marissa

Als je op basis van bovenstaande tabel even een rekensommetje loslaat dan krijg je dus: hoe meer je investeert tussen de €2.300 en €57.321, hoe meer aftrek je krijgt dit jaar. En hoe meer je mag aftrekken, hoe kleiner het bedrag wordt waarover je belasting moet betalen. Tuurlijk, om te weten wanneer het op totaalniveau, dus 2019 en 2020 samen, voordeliger is om juist dit jaar nog te investeren moet je ook je toekomstplannen van 2020 meenemen. En een laatste tip: niet alleen iets kopen om te kopen natuurlijk.

2: Urenregistratie bijwerken en kilometerregistratie laatste check

Zorg dat je urenoverzicht en je kilometerregistratie up-to-date zijn. Goed om te weten: je moet minimaal 1.225 uur op jaarbasis aan je onderneming besteden voordat je gebruik mag maken van aftrekposten in de aangifte inkomstenbelasting. En aftrekposten wil je, want hierdoor betaal je minder belasting. Kan soms dus zéér handig uitpakken om nog een paar extra uurtjes te maken in december. Ook handig om te weten: als je een auto op naam van je bedrijf hebt gekocht mag je maximaal 500 privékilometers rijden zonder gedoe met bijtelling.

3: Check je inkoop en verkoopfacturen

Het einde van het jaar is het moment om te kijken of je alle omzetfacturen hebt verstuurd. Oeps, toch nog wat vergeten te versturen? Snel versturen met een verontschuldiging erbij. Dan is het vaak geen probleem. Nog beter: met het bijhouden van alle offertes in een overzicht én het matchen van de uren uit je urenregistratie aan de verzonden facturen voorkom je voortaan het missen van omzetfacturen. Check ook al je binnenkomende facturen. Heb je alles betaald en staat er niets meer open?

4: Maak jouw financiële plaatje visueel

checklist marissa bonants The Money Mate

Yes, dit is echt mijn favoriete tip met stip op nummer 1. Neem een kop thee (en wat lekkers) en trek er tijd voor uit. Het jaareinde moment is namelijk hét moment om je cijfers goed te analyseren om een financieel nóg beter 2020 te draaien.

Eerst wat voorwerk: werk de administratie volledig bij en open de omzet, kosten, je bankboek en de gemaakte uren van het afgelopen jaar, liefst per maand en per product/dienst. Klaar om te rekenen – wat voorbeelden:

⦁ Bereken de winst (omzet – kosten) per product/dienst. Zijn al jouw producten/diensten wel winstgevend?
⦁ Ga door alle kosten heen. Welke kosten MOET je maken en welke kosten zijn NICE-TO-HAVE? Heb je écht de duurste grafisch designer nodig voor je website of vind je het vooral leuk? Internet en webhosting moet je waarschijnlijk gewoon hebben, maar kan dit goedkoper?
⦁ Analyseer je gemaakte uren per product/dienst. Zet dit af tegen de winst per product/dienst. Welke producten/diensten renderen nu wél goed en welke niet?
⦁ Bereken je winst per maand. Welke maanden lopen achter en wat voor extra’s kun je daar inzetten?

En ja, zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden. Zolang jij de grootste boodschap, analyseer je cijfers, maar mee krijgt. Want zo maak je jouw business in 2020 nóg winstgevender. En ik kan het niet laten om hieraan toe te voegen dat je deze stap eigenlijk véél vaker dan jaarlijks zou moeten uitvoeren!

5: Privé of zakelijk vermogen

Deze is eigenlijk alleen relevant voor de vermogende ondernemers. Kleine opfrisser: in de aangifte inkomstenbelasting heb je 3 boxen. Je privé vermogen wordt belast in box 3, je zakelijk vermogen in box 1. Als je meer dan €30.360 privévermogen hebt in box 3 dan betaal je hierover belasting. Over je zakelijk vermogen betaal je alleen belasting over de rente die je hierover verdient. En met het huidige rentepercentage is dat vrij weinig. Gevolg: boven het drempelbedrag is zakelijk sparen voordeliger dan privé sparen. De belastingdienst geeft geen harde richtlijn, maar binnen de perken mag je privé vermogen overboeken naar zakelijk. Vaak wordt ongeveer 6 maanden winst als zakelijk vermogen als redelijk gezien.

6: Tel je voorraad

Als jij een (web)shop hebt dan heb je (hoogstwaarschijnlijk – als je niet totaal bent uitverkocht in december) voorraad. Deze voorraad staat geactiveerd op de balans. De jaarstukken over 2019 bestaan uit een balans en een winst- en verliesrekening. De balans geeft een stand weer, de exacte status per 31-12-2019. Voor bijvoorbeeld je banksaldo, wat ook op de balans staat, kun je dit later nog makkelijk terugvinden. Voor de voorraad is dit een stuk lastiger omdat deze steeds verandert. Je verkoopt producten en koopt weer nieuwe producten in. Dit kun je dus niet met terugwerkende kracht bepalen en zorg daarom dat je op 31-12 alle voorraad telt.

Alle stappen uitgevoerd? Dan kun je je met een gerust hart, zonder stress voor de (digitale) blauwe envelop en financiële zorgen, klaar maken voor alle kerstdiners en op zoek gaan naar de knallende glitteroutfit voor oud- en nieuw. Geniet ervan en vergeet vooral nooit al je (ondernemers)successen te vieren.

The Money Mate Marissa Bonants

Over Marissa Bonants

Marissa Bonants is Registeraccountant en oprichter van The Money Mate. De missie van The Money Mate is om startende ondernemers te navigeren door de financiële ondernemerswereld. Voor ondernemers die nooit meer bang willen zijn voor een (digitale) blauwe envelop, willen begrijpen hoe het werkt en ervan overtuigd zijn dat inzicht in je geldzaken vóór je kan werken. Je kunt Marissa volgen op Instagram of kijk voor meer financiële blogs en info op www.themoneymate.nl.