Na haar studie op het AMFI begint Daphny Raes (30) in haar vrije tijd met het maken van leren tassen. Met succes. In 2012 richt ze het label DAPHNY RAES op, en inmiddels worden haar tassen wereldwijd verkocht. Samen met vriend Han – die ook deel uitmaakt van het label – is ze klaar voor de volgende stap.

Interview Daphny en Han - Founders DAPHNY RAES

De start van Daphny Raes

‘Tijdens mijn stage, ik studeerde Fashion & Design op het AMFI, besefte ik al dat ik graag voor mezelf wilde werken en niet bij een bedrijf aan de slag wilde. Ik wilde mijn eigen ideeën uitwerken en niet die van iemand anders.

Na mijn afstuderen wist ik niet precies wat ik wilde doen en hoe ik dit dan ging aanpakken. Omdat ik graag creatief bezig wilde blijven ben ik als hobby tassen gaan maken. Dit beviel zo goed waardoor ik al snel besloot dat ik hier meer mee wilde doen. Een jaar na mijn diploma uitreiking heb ik me ingeschreven bij de KVK en is mijn bedrijf beetje bij beetje gegroeid.’

Samen ondernemen

Daphny maakte tot nu toe alle tassen zelf, met de hand. ‘In het begin deed ik alles zelf. Van het maken van de tassen, tot boekhouding, webshop en fotografie.’ Maar inmiddels heeft ze het te druk om alles zelf te doen. Vriend Han stapt in en zorgt ervoor dat ze verder kunnen groeien. ‘Toen Han erbij kwam heeft hij de zakelijke kant op zich genomen. Zijn eerste grote project was de productie.’

Naar een hoger niveau

‘De productie besteden we vanaf nu uit aan een producent in Europa. Ook onze product- en lookbook shoots besteden we nu uit om alles naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast werken we met stagiairs die social media bijhouden.’

Daphny gaat zich vooral bezig houden met de creatieve kant en Han met marketing en sales. ‘Ik ga me richten op het maken van nieuwe designs, fotobewerking en het bijhouden van de webshop. Han en ik hebben elk onze eigen kracht en de taakverdeling verloopt vrij organisch. Alle belangrijke beslissingen nemen we wel samen.’

Daphny: ‘Je moet ook echt bepaalde dingen opgeven. Zonder
echte passie voor je bedrijf is het moeilijk om te doen wat wij doen.’

Succes

Daphny doet iets waar veel anderen van dromen. Wat is – volgens haar – de sleutel tot haar succes? ‘Heel erg hard werken en vooral iets doen wat je leuk vindt. Je moet ook echt bepaalde dingen opgeven. Zonder echte passie voor je bedrijf is het moeilijk om te doen wat wij doen. Denk ik.’

DAPHNY RAES groeit en ik ben dan ook benieuwd wat voor Daphny voelt als haar grootste succes. ‘Dat ik samen met mijn partner kan leven van wat we doen. Maar ook als ik een onbekend iemand door Amsterdam zie wandelen of fietsen met een DAPHNY RAES tas maakt me dat elke keer weer heel blij.’

Denken in oplossingen

Ondernemen gaat altijd met ups en downs. Hoe motiveert Daphny zichzelf op momenten dat het niet zo lekker gaat? ‘Ik heb veel geluk dat ik het bedrijf run samen met mijn partner. Je hebt enorm veel steun aan elkaar als het even niet zo lekker gaat.

Het is voornamelijk een kwestie van denken in oplossingen. Niet blijven hangen in wat er niet goed gaat en er weer voor gaan. Als je dan weer een succes behaalt krijg je toch weer de drive om door te gaan.’

Belangrijke lessen

Wat is de belangrijkste les die Daphny de afgelopen jaren als ondernemer heeft geleerd? Daphny: ‘Uit handen geven waar je niet goed in bent en je gevoel volgen. Ik heb echt geleerd om zakelijker te zijn en nee te zeggen tegen dingen die niet goed voelen.’

Grootste uitdaging

Daphny Raes - tassenlabel
‘We hebben ervoor gekozen enkel online te verkopen dus de vrijheid om weg te gaan is er.’

‘De grootste uitdaging vind ik groeien en tegelijkertijd de kwaliteit blijven bieden die we tot nu toe hebben geboden. Toen ik zelf alle tassen maakte, had ik controle over elk stikseltje. Nu niet meer, maar ik wil wel dat elke tas tot in de puntjes perfect is afgewerkt. Op dit moment controleer ikzelf nog elke tas voordat ik hem opstuur naar de klant, maar op een gegeven moment kan dat natuurlijk niet meer.’

Vrijheid en plannen

Daphny en Han willen erg graag op korte termijn een tijd in het buitenland gaan wonen en vanuit daar ondernemen. ‘Het lijkt ons een mooie uitdaging om onze vast stek achter te laten en ons te laten inspireren door een andere cultuur. We hebben ervoor gekozen enkel online te verkopen dus de vrijheid om weg te gaan is er. Ook hebben we de ambitie om op de wat langere termijn showrooms of pop-ups te hebben in verschillende grote steden.’

Daphny’s tip

Tot slot deelt Daphny haar tips met ons. ‘Geloof in je product, blijf trouw aan jezelf en doe vooral de dingen waarbij je zelf een goed gevoel hebt. Heel veel mensen hebben een mening over hoe je dingen doet en wellicht beter kan doen maar volg gewoon je eigen pad. Omdat iets anders bij andere ondernemers werkt, wil dat niet zeggen dat het bij jouw bedrijf ook de sleutel tot succes is en dat je alle raad blind moet opvolgen.’

Daphny kun je volgen via haar website www.daphnyraes.com, Instagram en Facebook