Ondernemen is niet alleen je brood verdienen met waar je passie ligt en waar je goed in bent, ondernemen is ook kansen zien en inspelen op veranderingen. En er komt een aardige verandering aan. Op 1 januari 2020 wordt de nieuwe KOR (kleineondernemersregeling) ingevoerd: de OVOB. Daphne Lie, geldadviseur voor zzp’ers, legt uit wat de gevolgen hiervan zijn.

Als je gebruik wilt maken van de OVOB moet je voor 20 november 2019 een verzoek indienen bij de belastingdienst. Ho stop, niet direct het verzoek indienen. De nieuwe KOR-regeling pakt zeker niet altijd gunstig uit. Voor je een beslissing neemt, is het belangrijk om te weten wat de regeling inhoudt. In dit artikel heb ik de feiten voor je op een rijtje gezet en ik geef een duidelijk praktijkvoorbeeld.

Wat is de OVOB?

De afkorting OVOB staat voor Omzet gerelateerde Vrijstelling van OmzetBelasting.

Voor: eenmanszaak, v.o.f., bv, nv, stichtingen en verenigingen
Voorwaarde: maximaal € 20.000 omzet per jaar
Keuze: deelname is op verzoek, niet verplicht
Duur: 3 jaar bij goedkeuring van het verzoek (dus kies je hiervoor en bedenk je later dat dit toch niet gunstig is, dan zit je er voor 3 jaar aan vast als je omzet onder de € 20.000 blijft)
Gevolg: vrijgesteld van btw

Hum, vrijgesteld van btw?

Je mag op je verkoopfacturen geen btw vermelden en in rekening brengen. Voor je inkoopfacturen betekent dit dat je de btw die daarop vermeld staat niet teruggevraagd kan worden.

Het voordeel wat de belastingdienst hiermee wil geven, is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en een verlaging van de administratieve lasten. Heb je een hekel aan het bijhouden van je administratie, dan denk je nu wellicht ‘Yes!’. Maar wacht nog even met juichen.

Is het echt zoveel makkelijker?

Ik vind van niet, want:
– Na afloop van een jaar moet je kunnen verantwoorden wat je verdiend hebt, wat je kosten waren en waarover inkomstenbelasting verschuldigd is. Met andere woorden er moet toch een, zij het beperkte, administratie bijgehouden worden.
– De wereld is kleiner geworden en al snel worden er inkopen uit het buitenland gedaan, denk hierbij aan Facebook en Google. Doe je inkopen uit het buitenland waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou, dan moet je toch een btw-aangifte doen. Je hebt geen recht meer op aftrek van de btw en de verlegde btw moet dan alsnog afgedragen worden aan de belastingdienst. Het is al bekend dat hierop gecontroleerd gaat worden.

De zaken gaan goed en mijn omzet wordt hoger dan € 20.000. Wat dan?

De voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de OVOB is een omzet van minder dan € 20.000 per jaar. Ga je over dit bedrag heen dan is de btw-plicht weer van toepassing vanaf de omzetgrensoverschrijdende transactie. Je moet de belastingdienst zelf hiervan op de hoogte stellen via het afmeldformulier. Ook de ontheffing van administratieve verplichtingen komt dan te vervallen.

Lees ook: 9 x handige software voor je boekhouding

De financiële gevolgen van de OVOB

Zo dit waren de feiten. Nu het voorbeeld zodat je kunt zien wat de OVOB voor financiële gevolgen heeft. Stel, je verleent diensten aan andere ondernemers.

De situatie nu, in 2019
Verkoopfactuur € 1.000 + 21% btw = € 1.210
Inkoopfactuur € 100 + 21% btw = € 121
Resultaat € 1.000 – € 100 = € 900
Btw-aangifte € 210 – € 21 = € 189 te betalen

Op de verkoopfactuur verhoog je je tarief met de btw en de btw van je kosten trek je af in de btw-aangifte. De btw heeft geen invloed op je resultaat.

De situatie in 2020 bij keuze voor de OVOB
Verkoopfactuur € 1.000
Inkoopfactuur € 100+ 21% btw = € 121 (de btw is niet aftrekbaar)
Resultaat € 1000 – € 121 = € 879
Btw-aangifte geen

Bij deelname aan de OVOB mag je geen btw op de verkoopfactuur vermelden én je mag de btw van je kosten niet meer aftrekken. Nu heeft de btw wel invloed op je resultaat.

Zou je in dit geval vasthouden aan een verkoopfactuur van € 1.210 zonder btw vermelding dan zou dit een prijsverhoging van 21% voor jouw klant betekenen. Want geen btw vermelding betekent voor de klant dat deze geen btw kan aftrekken.

Zakelijke klanten zullen daar waarschijnlijk geen genoegen meenemen. Heb je bijna alleen zakelijk klanten? Dan is de nieuwe regeling financieel niet gunstig voor je. Je kan je prijzen wellicht iets verhogen, maar zelden met 21% en je kan de btw van je kosten niet meer aftrekken.

Het klopt dat je tijd bespaart als je geen btw aangifte meer hoef te doen. Maar zeker als je werkt met een online boekhoudprogramma is dit tijdsvoordeel zeer beperkt. Daarbij moet je uiteindelijk toch een administratie bij houden om je resultaat voor de aangifte inkomstenbelasting te kunnen bepalen.

Wanneer kan de OVOB wel gunstig zijn?

Als je voornamelijk met klanten die geen btw aftrek kunnen toepassen werkt, meestal particulieren. Deze klanten namelijk zullen geen bezwaar maken dat er geen btw op de factuur staat vermeld. In dat geval kan je wel de oude factuurbedragen aanhouden en het btw-voordeel voor jezelf behouden. Ondernemers voor wie dit van toepassing kan zijn: pedicures, schoonheidsspecialistes, nagelstylistes en kindercoaches met een omzet tot € 20.000.

Conclusie

De nieuwe KOR-regeling is voor de grootste groep ondernemers financieel onvoordelig. Roept dit artikel vragen op? Stel ze gerust aan me. Ik wissel graag van gedachten met je. Wil je de deelnemen aan de OVOB dan heb ik nog een aantal tips voor je om wat valkuilen te vermijden. Stuur een mail naar Daphne@d-ly.nl om deze tips te ontvangen.

Daphne Lie - ondernemersboeken

Over Daphne Lie

Daphne Lie is dol op mensen én cijfers. Ze is geldadviseur voor zzp’ers, auteur en spreker. De financiële kant van het ondernemerschap is de rode draad in haar leven. Door haar ervaring met zzp’ers weet zij precies welke vragen er spelen bij ondernemers en tegen welke problemen zij aanlopen.
D-Ly Business