Boeken voor ondernemers zijn er genoeg. Maar welke zijn nu écht de moeite waard? Psycholoog, coach en overdenker EEFJE SCHOONEWILLE van L’eef deelt haar 5 favorieten. Van welke boeken heeft ze – zakelijk en persoonlijk – veel geleerd? Welke boeken hebben indruk op haar gemaakt en welke boeken inspireren haar? Komen ze!

1. Leef vanuit je verbeelding – Stephen R. Covey

Ik pak het er regelmatig bij om in een daadkrachtige ‘mindset’ te komen.

Eefje Schoonewille: haar boeken top 5 voor ondernemers

‘Dit boek leest lekker weg, waardoor je een goed idee krijgt van Covey’s visie rondom de ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’, zonder dat je een gelijk een heel boekwerk hoeft door te spitten. Het is eigenlijk een soort van verzameling van wijsheden. Elk stukje is voor mij keer op keer weer ‘raak’. Het brengt me elke keer weer een stukje bewustwording van mijn eigen verantwoordelijkheid in mijn eigen geluk. Hoe ik met situaties om kan gaan in het leven, en hoe ik hiernaar kan kijken. Niet alleen betrek ik dit op mijn eigen leven, dit is ook mijn uitgangspunt in het werken met mijn klanten en coachees.’ Leef vanuit je verbeelding, een gelukkig leven heb je zelf in de hand kost €15,00.

2. OERsterk Leven – Richard de Leth

OERsterk heeft enorm bijgedragen aan het fitter worden van mezelf, zowel fysiek als mentaal.

‘De ondertitel van het boek geeft eigenlijk al heel duidelijk weer waarom ik het zo’n waardevol en inspirerend boek vind: ‘Totaalconcept voor een sterk lichaam en vrije geest’. Sinds een aantal jaren ben ik heel bewust bezig met persoonlijke groei. Niet alleen in de zin van persoonlijk leiderschap, geluk, ‘mindset’ en bewustzijn, maar ook op fysiek vlak. Gezond leven; veel sporten en gezond eten. Richard combineert in zijn boek onder andere de psyche met het fysieke en een oosterse, gecombineerd met de westerse kijk op genees- en gedragskunde.’ OERsterk Leven kost €22,50.

3. May cause miracles – Gabrielle Bernstein

Heeft mij een nieuwe laag in bewustzijn en kijk op het leven gebracht, ondanks dat ik niet alle spirituele dingen bij me vind passen.

Best een lastig onderwerp voor iemand die wetenschappelijk is opgeleid zoals ik, maar beetje bij beetje raak ik toch steeds meer geïnteresseerd in de ‘wereld’ van meditatie, intenties en affirmaties. Dit 6-weekse ‘kickstart programma op weg naar ongelimiteerd geluk’ heeft mijn ogen geopend voor een breed scala aan mogelijkheden. Positieve psychologie meets ‘miracle mindset’. Ook dit boek pak ik er nog regelmatig bij, als ik bijvoorbeeld merk dat ik er ‘even niet lekker bij zit’. May cause miracles  kost €13,49, het Ebook kost €8,40.

4. Playing Big – Tara Mohr

Heeft me gemotiveerd om nóg groter te durven denken en écht te gaan staan voor waar ik in geloof en wat ik wil bereiken.

‘Leiderschap voor vrouwen in de meest krachtige vorm. Niet steeds zo klein denken, ‘the sky is the limit’. Ik dacht altijd dat ik geloofde alles te kunnen bereiken wat ik maar wil, maar Tarah Mohr gaat daar nog een stap verder in. Jezelf niet laten tegenhouden door die kritische stem in je hoofd, of geluiden van buitenaf. Ik probeer elke dag weer uit m’n zogenaamde ‘comfortzone’ te stappen, want dat is waar het gebeurt. Doodeng, maar als je wilt groeien een ‘must’ naar mijn idee.’ Playing Big kost €14,99.

5. Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

Niet alleen vermakelijk, maar ook enorm inspirerend.

‘De humor van Paulien vind ik echt om te smullen, ik kan het keer op keer lezen en weer hardop in lachen uitbarsten. Ik vind dat Paulien alledaagse dingen zo ‘raak’ kan verwoorden en vanuit een heel uniek en eigenzinnig standpunt weet te belichten. Dat is iets wat ik in mijn coaching ook altijd meeneem; zaken vanuit andere perspectieven zien en de bewustwording dat je geloof, visie en ‘mindset’ van een bepaalde situatie zo ontzettend bepalend zijn voor hoe je daarop reageert. Dus wat je voelt en wat je doet. Twee hele belangrijke dingen wanneer je iets wilt veranderen in je leven, op een positieve manier.’ Taal is zeg maar echt mijn ding kost €7,50, het Ebook kost 5,99.

OVER EEFJE SCHOONEWILLE
Untitled design (13)

Ik leer overdenkende zelfstandig professionals om weer de regie te krijgen over hun gedachten en ‘mindset’, zodat ze van groots denken naar groots doen kunnen gaan. Zonder verlamd te raken door die eeuwige stroom aan gedachtes en analyses. Naast 1-op-1 coaching heb ik ook het online programma ‘losdenken voor vastdenkers’ ontwikkeld. Ik geniet het meest van de vrijheid die ondernemen me biedt om te werken hoe, wanneer en waar ik maar wil. En daarnaast ook het steeds weer kunnen creëren, zonder grenzen of beperkingen. Iets dat begint als een idee of ingeving zien ‘groeien’ en kunnen ontwikkelen naar bijvoorbeeld een training of workshop. Ik droom van het geven van trainingen en ‘talks’ in het buitenland en van het uitbrengen van mijn eerste boek. Met dat boek hoop ik bij Humberto Tan in RTL Late Night aan te mogen schuiven, zodat ik zoveel mogelijk mensen kan bereiken en inspireren. Een ondernemer die je écht moet volgen is Marie Forleo. Altijd inspirerend en met humor. Marie staat voor het creëren van een leven én bedrijf op jouw voorwaarden. Dat is precies waar ik zelf momenteel enorm veel mee bezig ben. Wat ik fijn vind aan haar is dat ze naast inspirerende quotes en verhalen ook zeer concrete en praktische tips deelt waar je gelijk iets mee kunt.

Connect met Eefje op Linkedin.

Dit artikel bevat affiliate-links.