Het jaar zit er bijna op. Tijd om terug én vooruit te kijken. Dit keer met Fauzia Mahomed Radja (34), oprichter van adviesbureau FM Consultancy. Eén van haar doelen voor 2017? Functies in Raden van Bestuur en Toezicht. En dat lukte. ‘Ik ben echt ontzettend trots op deze stappen en wil laten zien dat het mogelijk is om zowel persoonlijk als met je bedrijf te groeien.’

Vrouwen op topposities

‘Op de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Enonomic Forum is Nederland gezakt van de 16e naar de 32ste positie. Het aantal vrouwen op topposities daalt verder en de ongelijkheid in inkomen en politieke macht nam toe. Dit terwijl de feiten uitwijzen dat diversiteit in boardrooms beter is voor bedrijven en de samenleving.

Ik ben van mening dat boardrooms diverser moeten zijn qua samenstelling. We moeten verder kijken dan alleen leeftijd, culturele afkomst, geslacht en alle talenten benutten die er zijn. Wil je een verandering zien dan zul je zelf ook actie moeten ondernemen. Daarom ben ik hier actief mee aan de slag gegaan.’

Persoonlijk doel: functies in Raden van Bestuur en Toezicht

‘Begin dit jaar heb ik dan ook uitgesproken dat ik een aantal functies wilde bekleden in Raden van Bestuur en Toezicht. Gezien mijn ervaring op dit gebied en mijn leeftijd wist ik dat dit wellicht een uitdaging zou worden.

Ik heb tegen heel veel mensen binnen mijn netwerk verteld dat ik deze ambitie heb. Vervolgens werd ik overal getipt, en inmiddels heb ik drie functies. Lid Raad van Bestuur van St. New European Cultural Collaborations, bestuurslid – VNO-NCW West VrouwenNetwerk en lid Raad van Toezicht van het Onderwijsmuseum.’

Zakelijke doel voor 2017

‘Ik ben erg tevreden over dit jaar. FM Consultancy ondersteunt ondernemers op het gebied van strategisch management en we hebben dit jaar een groei van 25% gerealiseerd. Eind 2016 had ik dit niet bedacht. Maar gaandeweg het jaar hebben we heel veel bevlogen ondernemers mogen ondersteunen met hun strategie. En uiteindelijk doe je het voor de tevreden opdrachtgevers die jou vertrouwen.’

Het is mogelijk – zowel persoonlijk als zakelijk groeien

‘Ik ben echt ontzettend trots op deze stappen en hoop anderen te kunnen inspireren. Wil laten zien dat mogelijk is om zowel persoonlijk als met je bedrijf te groeien.

Fauzia Mahomed Radja
Fauzia Mahomed Radja: ‘Ik wil laten zien dat mogelijk is om zowel persoonlijk als met je bedrijf te groeien.’

Ik heb geleerd vertrouwen te houden in mijzelf en dromen om te zetten in realiteit. Of ik iets achterlaat in 2017? Nee, alles neem ik mee en daar leer ik weer mijn les van. Uit iedere situatie kan je wel een les halen die waardevol is.’

Het moment van 2017 dat het meest is bijgebleven

‘Het moment wat me het meest is bijgebleven is het belletje wat ik kreeg met de mededeling dat ik was gekozen als Lid Raad van Bestuur bij het Onderwijsmuseum. Tijdens het gesprek was ik echt overenthousiast en helemaal over de top blij. De reden hiervan? Op dat moment voelde ik het vertrouwen van het bestuur en ik kreeg een bevestiging van mijn kennis en kunde.’

Dit moet anders

‘Het klinkt cliché maar in 2018 wil ik meer tijd voor mezelf inplannen om te werken aan mijn eigen persoonlijke groei. Bijvoorbeeld leiderschapstrainingen. Ook heb ik dit jaar heel hard gewerkt en onvoldoende tijd voor familie en vrienden ingepland.’

Grootste uitdaging voor 2018

‘Timemanagement en focus houden. Ik vind heel veel dingen leuk en zie overal wel een kans in, maar ik zal iets vaker op de rem moeten trappen en misschien ook nee moeten zeggen.’

Doelen voor 2018

‘Het jaar is voor mij geslaagd als alles in balans is, zowel op het persoonlijke als zakelijke vlak. Daarnaast blijft groei voor mij een rode draad in mijn leven. Blijven bewegen en nieuwe kansen en mogelijkheden ten volle benutten. Ik heb liever dat ik iets doe en het niet lukt, dan dat ik het niet doe en nooit weet wat de uitkomst zou zijn.’

www.fm-consultancy.nl    Facebook    Instagram    Linkedin

Lees ook de terugblik op 2017 van Jennifer Delano,Tineke Rensen en Linda Spaanbroek.