Voor veel ondernemers is focus het lastigste dat er is. Niet gek, want we worden 24 uur per dag bestookt met allemaal prikkels die ons afleiden van die focus. Appje hier, mailtje daar. Voor je het weet ben je een uur verder en ben je volledig uit je taak waar je mee bezig was. Hoe komt het dat we zoveel moeite hebben met focus en wat kun je eraan doen? Ilona Annema, auteur van ‘De kracht van minder’, deelt haar tips (en check vooral ook de winactie waarbij je een exemplaar kunt winnen!).

Wat is focus?

De kracht van minder - Ilona Annema

Focus gaat over scherpstellen. Je concentreren op 1 taak en die afmaken zonder daarbij gestoord te worden door taken die evenveel of meer aandacht vragen. Focus gaat ook over in het moment zijn. Bewust zijn van waar je nu mee bezig bent en de taken die voor je liggen te parkeren. Daarbij is het ook belangrijk om prioriteiten te stellen. Want als je niet weet waar vandaag jouw prioriteit ligt, kun je ook niet je focus bepalen.

Prioriteiten stellen

Vaak werken we dagelijks netjes onze to-dolijst af, maar vraag jij jezelf weleens af: “Wat gaat mij vandaag dichterbij mijn doel brengen? Wat als jij jezelf iedere ochtend die vraag zou stellen, zou je dan andere keuzes maken die meer prioriteit zijn en jou meer focus geven? Focus gaat over keuzes maken. Want al die prikkels en afleidingen om je heen zijn niet het grootste probleem. Dat ben je zelf, omdat jij ernaar luistert of op reageert.

Jouw tijd indelen

Jij kiest ervoor hoe jij jouw tijd indeelt. Ga je een uur op social media scrollen of ga je die potentiele klant benaderen of dat blog schrijven? Focus gaat dus niet alleen om wat je wel doet maar vooral ook om wat je niet doet. Ben jij je bewust van de activiteiten die jou snel afleiden en die niks bijdragen aan jouw doelen? En waar jij vanaf vandaag nee tegen gaat zeggen?

Druk zijn

Het feit dat we focus missen komt tevens doordat we vaak teveel op ons bordje nemen. Te veel taken die op ons lijstje staan en waar jij je druk over maakt. Jouw mind maakt namelijk geen onderscheid tussen wat nuttig is en wat niet. Dus zelfs over taken die volstrekt niks bijdragen aan jouw doelen kunnen jouw gedachten flink bezighouden. Jouw ‘ik ben zo druk’-stemmetje laat je dan geloven dat je heel druk bent, sneller moeten werken en je tijd zo efficiënt mogelijk moet indelen. Herken je dat? Dat je soms het gevoel hebt dat je te weinig tijd hebt op een dag? Wat als jij van de 10 taken er 8 schrapt en je focust op die 2 die het meest waardevol zijn? Wat als jij je daarop focust met al jouw aandacht? Hoeveel tijd zou je dan overhouden?

Vertragen

Juist als je druk bent, is het goed om even te vertragen. Om uit de online bubbel en je werkomgeving te stappen en je mind rust te gunnen. Wanneer je vertraagt, gaat de tijd voor je gevoel ook langzamer. Daardoor heb je niet het ‘ik heb weinig tijd, snel, snel, snel’ gevoel. Maar ervaar je het ‘ik heb alle tijd en ga er eens goed voor zitten’. Het zorgt meteen voor een veel relaxter gevoel en je werkt nauwkeuriger.

Kans maken op het boek van Ilona? Doe dan mee aan de winactie op Instagram!

Wil je meer tips over focus? Check dan het boek ‘De kracht van minder’ van Ilona Annema.
In dit boek neemt zij jou mee in haar stappen naar minimalistisch ondernemen en hoe je bewuster met jouw tijd en aandacht omgaat.