Hoe kom je als ondernemer in de LINDA. of aan tafel bij BNR? Hoe val je op als veel anderen hetzelfde doen? En wat als je dat ‘zichtbaar’ worden eigenlijk helemaal niet zo goed durft? Nicky Corts, auteur van het boek Experttips voor Free Publicity, deelt vandaag haar tips. 

Iedereen droomt van publiciteit maar ook echt stappen zetten en in de media komen kan spannend zijn. Wat als je zichtbaar worden eng vind?

‘Niet iedereen durft het. Zichtbaar worden. Ik soms ook niet. Dan wil ik dat mijn blog perfect is, voordat ik het online zet. Maar hoeveel tijd ik er ook aan besteed, dat lukt nooit. En dan vind ik dat ik er idioot uitzie op een foto of in een video. Maar dat is precies zoals iedereen mij al jaren kent. Of ik durf geen hogere prijzen te vragen voor mijn workshops. Want wie ben ik nou helemaal? Een omhooggevallen verslaggever van een regionale krant.

Natuurlijk krijg je het liefst klanten via mond-tot-mond reclame.  Maar helaas. Verstopt in je praktijkruimte weet geen mens je te vinden. En als je geen klanten helpt, krijg je ook van niemand mond-tot-mond reclame. Je moet ergens beginnen. Of je het nou leuk vind of niet, als ondernemer moet je gewoon zichtbaar zijn. Vaak blijkt achteraf dat het enger en moeilijker was om op het randje van de afgrond te balanceren, dan om in het diepe te springen. Vaak blijkt achteraf dat het enger en moeilijker was om op het randje van de afgrond te balanceren, dan om in het diepe te springen.

In het diepe springen dus. Maar hoe doe je dat?

‘Neem bijvoorbeeld Vivian van Bremen. Zij stond een paar maanden geleden nog met trillende handen naast mij op het podium tijdens een business-event. Ze wilde zichtbaar worden en ze waagde de sprong door zich live door mij te laten coachen. Voor een zaal met 125 ondernemende vrouwen. Over eng gesproken. Ze vond het ontzettend griezelig, maar het heeft haar veel opgeleverd.

Ze is in de landelijke krant gekomen en opgenomen in de Vlaamse Expertendatabank. Daaruit zijn twee radio-interviews gekomen en artikelen in Primo TVGids, CM.be-magazine en BodyTalk. En er staan nog meer afspraken voor interviews. Binnenkort staat haar verhaal  in het boek van de Vlaamse schrijfster Marijke Libert.

En daar bleef het niet bij. Later verscheen ze nog in een magazine van een ziektekostenverzekering en op Vrouw, een website met 13 miljoen paginaweergaven per maand. Het kostte Vivian, behalve knikkende knieën en klotsende oksels, helemaal niets. En het levert haar een enorme expertstatus op en heel veel free publicity.

Zoals je aan Vivian kunt zien, is een klein budget geen belemmering voor je succes. Je eigen belemmerende overtuigingen zijn dat wel. Media-aandacht lijkt heel eng, maar het is juist perfect voor bescheiden onderneemsters. Je hoeft niet zelf te vertellen dat je ergens goed in bent. Het feit dat een verslaggever jou interessant genoeg vindt om over te publiceren is een enorme aanbeveling. Het is mond-tot-mond reclame in het kwadraat.

Meestal zie je zelf niet wat er boeiend is aan je eigen werkzaamheden. Je bent er zo aan gewend dat je het allemaal heel normaal vindt. Maar heel veel dingen die je doet zijn voor anderen wel interessant. Het is de taak van een journalist om jou die interessante dingen te laten vertellen. Dat hoef je op zo’n moment niet zelf te doen. Heerlijk toch?’

Hoe val je op in een markt waarin veel anderen hetzelfde doen?

‘Het gaat lang niet altijd om wat je doet. Heel vaak gaat het om het hoe en het waarom. Onderzoek wat jij anders doet dan anderen. Of vertel een journalist waarom je jouw vak bent gaan doen. Dat levert interessante verhalen op. Om je eigen nieuwswaarde te ontdekken heb ik het 5A-model ontwikkeld. Journalisten zijn altijd geïnteresseerd in verhalen die 1 of liefst meerdere van de volgende A’s hebben:

Aantallen
De 100ste openhartoperatie trekt de aandacht, hoewel de 100ste natuurlijk niet anders is dan de 99ste operatie. Mensen, en journalisten dus ook, zijn gek op getallen.

nicky corts - free publicity tips
Nicky: ‘Vaak blijkt achteraf dat het enger en moeilijker was om op het randje van de afgrond te balanceren, dan om in het diepe te springen.’

Afwijkingen
Alles wat anders is dan anders, is voor verslaggevers de moeite waard: een lammetje met vijf poten of een burgemeester die een dagje met de gemeentereinigingsdienst mee gaat op de vrachtauto. Ga voor een goed onderwerp op zoek naar alles wat afwijkt van normaal.

Actualiteit
Journalisten zoeken actuele onderwerpen. Koppel als kleine ondernemer jouw bedrijf aan de gevolgen van de Brexit. Leg uit wat dat voor jouw bedrijf betekent. Geef redacties een andere invalshoek op het nieuws.

Amusement
Niet alles in de media is kommer en kwel. Redacties zijn ook op zoek naar berichten met amusementswaarde. Als het tropisch warm wordt, dan trek je als dierentuin de aandacht met een foto van ijstaart etende apen. Dat die ijstaart weinig meer is dan een paar ingevroren bananen maakt niet uit. Het is een mooi verhaal en je kunt er een schattige foto bij maken.

Afstand
Deze A werkt iets anders dan de vorige A’s. Hoe minder afstand er is tussen jou en de lezers of kijkers, hoe groter de kans op plaatsen. Dus woon je in dezelfde plaats of dezelfde regio als de lezers van een krant, dan ben je al snel interessant. Een ondernemer uit Meppel kan de start van zijn bedrijf wel aankondigen in de Meppeler Courant, maar de Gooi- en Eemlander heeft geen interesse. De kans op plaatsing in een vakblad is daarom ook altijd groot. Je hebt immers hetzelfde vak en dezelfde doelgroep.’

Hoe kun je je online zichtbaarheid vergroten?

‘Online zijn er verschrikkelijk veel mogelijkheden: Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram zijn wel de bekendste. Maar je kunt ook een Youtubekanaal beginnen. Youtube is na Google de grootste zoekmachine.

Bloggen is een geweldige manier om jezelf en je website zichtbaar en vindbaar te maken. Ook voor journalisten als je blogt over actuele onderwerpen. Het is wel belangrijk dat je dan de basis leert van zoekmachine-optimalisatie. Dat kan het verschil maken tussen bloggen voor anderhalve koe en de buurman of voor 700 tot 1000 bezoekers per dag. Verder kun je nog deelnemen aan podcasts en je laten interviewen door online magazines en blogs.

Een combinatie van online en offline zichtbaarheid werkt het best. Op mijn website nickypent.nl kun je een gratis e-boek downloaden waarin ik 25 mogelijkheden geef om gratis reclame te maken. Zowel online als offline.’

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf vaker in de media terugziet?

‘Vaker in de media komen is minder moeilijk dan je misschien zou denken. Vaak gaat dat vanzelf. Als journalisten eenmaal contact met je hebben gehad, zetten ze je in hun databank. Zodra jouw onderwerp in de actualiteit is, nemen ze contact op met jou als deskundige over dat onderwerp. Je kunt ook zelf actief de media benaderen als jouw onderwerp of expertise actueel is. Een goede plek om te kijken of je bij nieuws kunt aanhaken is de Issuekalender.

Sommige issuedagen ken je vast al: moederdag, vaderdag en Valentijnsdag bijvoorbeeld. Het zijn dagen die zijn ingesteld om iets of iemand eens wat extra in het zonnetje te zetten. Dat is leuk voor papa, mama en de liefde van je leven, maar voor je bedrijf heb je daar niet veel aan. Gelukkig zijn er jaarlijks nog 362 andere dagen beschikbaar, die ook een dag van zijn. Verder heb je ook nog de week van en de maand van.

Op de Issuekalender staan bijvoorbeeld de week van respect en het Nationaal schoolontbijt. Voor een diëtiste is dat laatste een mooi onderwerp voor een persbericht over het belang van een goed ontbijt voor schoolgaande kinderen. Misschien durf je zelfs wel iets te zeggen over al die vlokken, hagelslag en chocolademelk die leerlingen op school voor hun neus krijgen. Ik vraag me altijd af of zo’n schoolontbijt eigenlijk wel gezond is. Als deskundige willen journalisten jou daarover best aan het woord laten.

Als kindercoach kun je je persbericht laten aanhaken bij de Week van Respect door een persbericht over pesten in de brugklas te schrijven. Dat is dan je onderwerp.’

Het persbericht kennen we natuurlijk allemaal. Wat zijn andere manieren om met journalisten en redacties in contact te komen?

‘Je kunt in plaats van een persbericht ook een mail sturen om te informeren of een verslaggever interesse heeft voor jouw verhaal. Regionale verslaggevers en redacteuren van vakbladen kun je vaak gewoon bellen. Dat is voor de landelijke media moeilijker. De telefoonnummers van landelijke journalisten zijn meestal niet openbaar.

Veel journalisten zitten op Twitter. Je kunt ze daar volgen en kijken waarover ze schrijven. Je kunt hun tweets retweeten en van commentaar voorzien. Tot slot de makkelijkste manier: wordt lid van de Facebookgroep Roept u Maar. Daar doen journalisten oproepjes voor interviewkandidaten.’


Publiciteitscoach Nicky Corts is voormalig verslaggever en ook nog biologisch boerin. Ze is auteur van het boek Experttips voor Free Publicity.  Ze geeft lezingen op businessbijeenkomsten en ze heeft een online programma waarin je leert hoe je in media komt. Ze geeft wekelijks tips over gratis publiciteit via haar blog.

Wil je meer tips van Nicky? Linkedin  Facebook Twitter