Gastbloggen. Het kost tijd en levert het eigenlijk wel wat op? Mijn antwoord daarop is simpel. Ja, gastbloggen kan heel erg waardevol en interessant zijn. Ik deel vandaag drie belangrijke redenen om te (gast)bloggen én, net zo belangrijk, waar je op moet letten als je ermee aan de slag gaat.

Reden 1: Je krijgt een expertstatus

Grote kans dat je al blogt op je eigen website om jouw kennis te delen met je doelgroep. Daarmee werk je aan je expertstatus. Maar als je dit op een platform doet met meerdere auteurs kom je nóg geloofwaardiger over. Uit een onderzoek van Social Marketing Writing blijkt namelijk dat 62,96% van de ondervraagden blogs met meerdere auteurs als geloofwaardiger beschouwen.

Als je wordt gezien als expert in jouw vakgebied, wek je vertrouwen. Mag je als interieurstylist jouw tips delen op de blog van vtwonen? Deel jij als VA marketingtips op Frankwatching of deel je als registeraccountant jouw tips met ondernemers op MYEVERLANE.com? Reken maar dat dat vertrouwen wekt bij jouw doelgroep! Het is een bevestiging van jouw kennis. Klanten kiezen eerder voor iemand met een expertstatus, en dus is dit een hele belangrijke reden. Een expertstatus = meer klanten.

Reden 2: Het zorgt voor zichtbaarheid

waarom gastbloggen

Als je gastblogt op een ander platform bereik je een nieuw en groter publiek. Je komt namelijk voorbij bij een groep die jou nog niet kent. Naast dat jouw blog op de website te vinden is delen ze het waarschijnlijk ook via social media en een nieuwsbrief. De impact kan dus groot zijn.

Zichtbaarheid is vooral interessant op het moment dat je zichtbaar wordt bij jouw doelgroep. Steek dus alleen je tijd in bloggen voor websites waar ook jouw doelgroep te vinden is. (Waar je nog meer op moet letten, delen we hieronder.)

Bekijk ook: In 6 stappen gratis in de media

Reden 3: SEO, je bent beter vindbaar in zoekmachines

Nog een belangrijk voordeel: links vanuit andere websites naar jouw website zorgen voor een betere ranking in zoekmachines als Google. Als je een gastblog plaatst mag je eigenlijk altijd minimaal één link toevoegen naar je website. Als je blogt voor andere websites is dat dus goed voor je vindbaarheid.

Let er wel op dat de website waar je je gastblog plaatst zelf ook al goed rankt in Google. Die sites hebben meer ‘autoriteit’ en dat is waardevoller dan een website die zelf (nog) niet goed rankt. Door samen te werken met een website die goed scoort in Google ben je niet alleen de eerste dagen na het plaatsen van je blog zichtbaar maar kun je er jarenlang(!) van profiteren.

Een aantal belangrijke tips als je gaat gastbloggen

Voor iedere branche kun je websites vinden waar je een gastblog kunt plaatsen. Maar… wees wel selectief. Gastbloggen kost tijd en je wil je tijd goed besteden. Bereik je er jouw doelgroep mee (of werk je aan een van je andere pr-doelen) én kun je de bovenstaande punten afvinken? Ga er dan voor!

Ik heb nog een aantal tips voor je voor als je echt aan de slag gaat.

  • Check eerst of je een gastblog mag plaatsen. Zijn er richtlijnen voor de blogs? Is het onderwerp in overleg? Moet je zelf beeldmateriaal aanleveren? Wordt de blog nog aangepast qua tone-of-voice of worden alleen foutjes aangepast? Krijg je een preview te zien? Overleg dit soort dingen vooraf.
  • Promoot je gastblog ook via jouw sociale media. Dit zorgt voor extra verkeer naar de blogpost (is het platform blij mee!) én je eigen publiek ziet dat je als expert je kennis mag delen.
  • Mag je zelf een bio schrijven? Maak daar dan zeker gebruik van! Omdat je over het algemeen geen links naar je website of sociale media in de blogpost zelf op mag nemen is je biografie dé plek op dit wel te doen. Zorg voor een korte maar krachtige bio.
  • Kunnen lezers reacties achterlaten? Houd de blog dan de eerste dagen in de gaten zodat je kunt reageren op vragen.

Meer weten?

Gastbloggen is één van de manieren om zichtbaar te zijn in de media. Maar er zijn nog veel meer manieren. In de online training ‘In 6 stappen gratis in de media’ begeleidt MYEVERLANE’s Yvonne je naar je eerste mediamoment. Je zet direct hele belangrijke stappen. Je kunt ieder moment starten met de training!