Een jaar geleden ziet Hajni Nagy op Instagram rieten manden steeds populair worden. In Hongarije, waar Hajni is opgegroeid, is het vlechten van manden traditie en dus gaat ze op zoek naar een klein Hongaars familiebedrijf waar ze manden kan laten produceren. Ze brengt ze in Nederland op de markt en dankzij succesvolle samenwerkingen met influencers verschijnen de manden van FONOTT al snel in de media. Hajni vertelt ons alles over haar bedrijf én natuurlijk vragen we haar ook naar haar tips. Want samenwerken met influencers, hoe doe je dat? 

Een jaar geleden…Produceren in het buitenland - De manden van Fonott door Hajni Nagy

‘Precies een jaar geleden, in juli 2017, kwam ik met het idee voor FONOTT op de proppen. Ik zag de manden – in de stijl van Jane Birkin – op Instagram populair worden. Traditioneel komen die manden uit Portugal. Dit deed me beseffen dat manden ook in Hongarije traditie zijn. Niet als mode-item, maar als nuttige items in het hele huis.

Zelf gebruik ik ze op een bijna religieuze manier. Ik vind het geweldig dat een mand een outfit een mooi uiterlijk geeft. Het maakt niet uit welke outfit je draagt, als je een mand toevoegt, krijg je meteen die “off-duty” vibe.’

Het starten van een bedrijf in Nederland

‘Nederland is erg bemoedigend is voor kleine bedrijven en het starten van FONOTT vond ik eenvoudig. Ook denk ik dat het heeft geholpen dat ik behoorlijk zakelijk georiënteerd ben. Zo’n 8 jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd, ik heb hier ondernemerschap gestudeerd.

Samenwerken met een klein familiebedrijf in Hongarije

‘De manden laat ik maken in het noorden van Hongarije door een klein familiebedrijf, dicht bij de Oostenrijkse grens. Het is een echt ambacht, er werken oudere dames die het merendeel van hun leven manden weven. Jongere generaties zijn niet erg geïnteresseerd in de kunst van het mandenvlechten, dus het is heel moeilijk om ambachtslieden te vinden.’

Lees ook: Je ontwerpen laten produceren in het buitenland? Sanne deed het (en geeft tips!)

Weven

‘Ik heb nu manden van twee verschillende materialen: wilg en lisdodde. De wilg wordt ook in Hongarije verbouwd en kan eenmaal per jaar worden geoogst. Eenmaal verzameld worden de takjes in een bad met kokend heet water gedaan, maar er worden geen chemicaliën in dit proces gebruikt. Dit is een belangrijke stap omdat het het mogelijk maakt om later met de twijgen te werken. Als ze zijn opgedroogd, kunnen ze worden gebruikt voor het maken van manden en andere items.

De dames die de manden weven zijn ook degene die het lisdodde-materiaal uit de natuur verzamelen. Lisdodde is een rietachtige waterplant en het is net als wilg een natuurlijk hernieuwbaar materiaal. Eenmaal verzameld, drogen ze de lisdodde op de zon totdat deze kan worden gebruikt voor het weven.’

Ook samenwerken met influencers 3 tips

Een kleine voorraad

‘Ik probeer manden te maken die trendy zijn maar ook gewoon heel gemakkelijk te gebruiken en te dragen. Er zijn zoveel cool uitziende mandjes, maar als het op bruikbaarheid aankomt, schieten ze tekort omdat het niet zo comfortabel en gemakkelijk is om ze elke dag te dragen.

Er zijn nu drie verschillende basketmodellen. De Audrey is de kleinere versie van een traditionele Hongaarse mand. Het was FONOTT’s eerste mandje ooit en is nog steeds een bestseller. De manden Julie en Rosie zijn gemaakt op basis van mijn ontwerpen met input van mijn leverancier over wat mogelijk is.

Er is altijd een kleine voorraad. Het duurt gewoonlijk 2-4 weken voordat mijn leverancier orders heeft uitgevoerd, dus ik heb vaak bepaalde modellen die uitverkocht zijn. Dit doe ik bewust, het is beter om mijn supply chain wat ademruimte te geven en verspilling te voorkomen.’

Je investeert niet alleen geld en tijd maar ook je emoties

‘Ik heb tot nu toe nog geen grote investeringen gedaan, behalve voorraad en verpakkingsmateriaal. Twee dingen die natuurlijk essentieel zijn. Wat niemand je vertelt over het starten van je eigen bedrijf, is dat je niet alleen geld en tijd gaat investeren, maar ook je emoties. Ik ben nog steeds aan het leren om dingen niet persoonlijk te nemen. Ook probeer ik me niet teveel te laten beïnvloeden door verkopen die de ene week erg goed kunnen zijn en de week erop weer afnemen.’

Influencers helpen je enorm groeien

‘Ik vind het geweldig om met de juiste influencers te werken. Het is een authentieke manier om mijn boodschap over te brengen aan mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van manden, maar anders niet van FONOTT gehoord zouden hebben.

Naast FONOTT werk ik in online advertising en zie de grote budgetten waar internationale merken mee werken. Het is moeilijk om met hen te concurreren. Aan de andere kant heb ik de ervaring dat influencers graag kleine merken willen ontdekken en ondersteunen omdat het exclusiever voelt. Dus ik denk dat als je de juiste influencers vindt, ze je enorm helpen groeien.’

Mailen naar de moderedacteur van Glamour

‘Influencers zoals Romy Boomsma en Anouk Bos hebben de manden zelf gekocht, waar ik natuurlijk heel erg blij mee ben. Zelf ben ik niet echt op de hoogte van bekende Nederlanders, dus ik wist niet eens wie Romy was, maar nu volg ik haar op Instagram en geniet ik echt van haar updates.

Ik denk dat ze me hebben gevonden omdat ik samenwerkte met Stephanie Broek, die destijds redacteur was van Glamour en ook een influencer is dankzij haar unieke stijl. Omdat ik haar al jaren volg wist ik dat ze zich bezig houdt met duurzame fashion maar ook graag eigenzinnige stukken draagt.’

En de redacteur van Glamour zegt: ‘Ja!’

‘Ik heb haar net voor de lancering van FONOTT gemaild en haar gevraagd of ze een mand wilde ontvangen. Ze zei ja! Ze droeg het vervolgens meerdere keren, dus dat gaf mijn merk een boost en ik denk dat dat ook is hoe Anouk en Romy mijn merk hebben gevonden.’

View this post on Instagram

Saturday 🌾

A post shared by Stephanie Broek (@stephaniebroek) on

Ook samenwerken met influencers? 3 tips!

‘Tip 1: Mijn grootste tip is om influencers te kiezen waarmee je je kunt identificeren. Ik heb contact opgenomen met meisjes die misschien geen 100 K volgers hebben, maar ze hebben heel betrokken volgers, krijgen veel comments op hun berichten en ze zijn doorlopend in gesprek via Instagram-Stories.

Tip 2: Als je wilt werken met influencers, zorg er dan voor dat je merk goed aansluit bij hun stijl. Dan is hun boodschap authentieker. Laat je niet verleiden door grote cijfers, micro-influencers zijn vaak invloedrijker dan mensen met meer dan 100.000 volgers.

Tip 3: Zodra je begint met verkopen, is het ook belangrijk om te controleren wie er heeft besteld want misschien zijn ze actief op Instagram. Je kunt dan contact met ze opnemen voor toekomstige samenwerkingen. Ze zijn al klant, dus authentieker kan het niet worden.’

Hajni’s gouden tip voor andere ondernemers

‘Stel doelen voor je bedrijf en ga er dan voor zonder jezelf te vergelijken met andere bedrijven. Zo heb ik altijd een evenement willen organiseren maar ik bleef het uitstellen omdat ik dacht dat het iets was voor meer gevestigde merken. Uiteindelijk heb ik een leuk café in Londen geboekt, mijn favoriete influencers uitgenodigd en een brunch georganiseerd: het gaf een enorme boost aan mijn merk en mijn zelfvertrouwen. Er is altijd een manier om je doelen te bereiken en succes is zeker niet alleen weggelegd voor grote merken!’

www.fonott.com   Instagram