In 2014 zet Hanna Pranger het oorbellenlabel Eline Rosina op. Met 2000 euro spaargeld als startkapitaal. Nu heeft ze een internationale webshop en worden haar ontwerpen in meer dan 60 winkels verkocht. Vanuit Bali, waar ze met haar team is voor een fotoshoot, deelt ze haar tips en vertelt ze over haar label. ‘In het begin keek ik wel eens naar anderen en dan dacht ik: Wow, zij zijn al zo ver… Daar kom ik nooit.’

Hoe is het idee voor jouw label Eline Rosina ontstaan?

‘Ik heb rechten gestudeerd in Nijmegen, maar miste tijdens mijn studie een plek om mijn creativiteit in kwijt te kunnen. Na mijn afstuderen ben ik bij de IND gaan werken, de immigratie en naturalisatiedienst. Ik vond deze baan wel leuk, maar wist dat het niet mijn droombaan was. Vervolgens heb ik bedacht wat ik op creatief vlak wél leuk vond. Ik was als kind altijd al bezig met sieraden maken en zo ontstond het idee voor Eline Rosina.’Hanna Pranger over haar sieradenlabel Eline Rosina

Hoe heb je dit aangepakt?

‘Ik ben heel klein gestart naast mijn vaste baan. Ik heb wat sieraden ingekocht, een kennis heeft een website gemaakt en toen ben ik gewoon begonnen. In het begin verkocht ik naast oorbellen ook ringen maar ik merkte al snel dat juist de oorbellen erg goed gingen. Daarom besloot ik me na een half jaar alleen op oorbellen te richten. Dat gaat nu gelukkig heel erg goed.’

Hoe zien jouw dagen eruit? Wat doe je zelf en wat besteed je uit?

‘Mijn dagen zien er heel verschillend uit. Ik ben nu toevallig op Bali met mijn stagiaire en illustrator. We zijn hier voor een aantal fotoshoots, maar meestal zien de weken er anders uit.

Ik heb een eigen kantoor in Nijmegen. Daar werk ik elke dag met mijn stagiaire. Op woensdag is Noortje, de illustrator, er ook om alle grafische zaken en prints te maken. Verder werk ik met een sales agent, marketingbureau en webbureau om mijn site te ontwikkelen.

Zelf werk ik het meeste aan nieuwe collecties en de visie en strategie voor Eline Rosina. De productie in Thailand is ook een hele belangrijke taak. Met veel groei is het erg lastig de productieaantallen te schatten. Gelukkig gaat dat nu steeds beter. En helaas hoort boekhouden ook bij ondernemen.’

Wat is de beste beslissing die je tot nu toe hebt genomen?

‘Zaken uitbesteden, dat geeft veel rust! En investeren in goede fotografie. Dat doet erg veel voor je merk.’

Lees ook: Je ontwerpen laten produceren in het buitenland? Sanne deed het (en geeft tips!)

Wat is voor jou een waardevolle les geweest?

‘Kijk niet te veel naar wat anderen doen. Daar kan je heel onzeker en ongelukkig van worden. Zeker als je net begonnen bent. In het begin dacht ik wel eens: Wow, zij zijn al zo ver… Daar kom ik nooit. Je kunt je beter op je eigen plannen focussen en daar volledig voor gaan, dan kom je er hopelijk vanzelf.’

Je hebt een internationale webshop, je collectie wordt in meer dan 60 winkels verkocht en je hebt veel volgers op social media. Wat is – denk je – de sleutel tot jouw succes?

‘Producten van goede kwaliteit leveren, hard werken en veel met influencers werken.’

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging?

‘Blijven groeien en de productie daarop aanpassen. Verder ook vernieuwend blijven. Je hebt natuurlijk met bepaalde trends te maken en daar wil je op inspelen, maar je wilt ook vernieuwend blijven en designs ontwerpen die niet iedereen verkoopt.’

Het starten van je eigen sieradenlabel - Hanna over Elina Rosina

Hanna: ‘Ik zie veel mensen stranden bij alle beren op de weg.
Ik ben zelf begonnen met 2000 euro spaargeld en een plan gebaseerd op mijn passie.’

Wat staat er nog op je wensenlijstje? Waar droom je van?

‘Een eigen winkel in New York. Het is mijn favoriete stad en dat lijkt me fantastisch. Hoewel ik nu niet moet denken aan een eigen winkel. Dat is weer een hele andere tak van sport en zou nu veel te veel tijd kosten. Voor de toekomst is dat een mooie droom. Verder zou ik het fantastisch vinden als voorbeelden als @Sincerelyjules of Beyonce met mijn oorbellen rondlopen.’

Tot slot… Wat is jouw tip voor andere ondernemers?

‘Begin gewoon! Veel mensen hebben een ondernemersdroom. Je plan moet natuurlijk goed zijn, maar begin daarna gewoon bij het begin. Ik zie veel mensen stranden bij alle beren op de weg. Financiering, een site, grote producties, te grote plannen. Ik ben zelf begonnen met 2000 euro spaargeld en een plan gebaseerd op mijn passie.

Verder hoor je vaak mensen zeggen: ‘Ik wil ook wel een webshop in iets beginnen.’. Dat is lastig als je geen passie voor je product of dienst hebt. Als het namelijk minder goed gaat moet je ook kunnen doorzetten en ik geloof wel dat dit stukken makkelijk gaat als je het fantastisch vindt wat je doet.’

Volg Hanna en Eline Rosina via www.elinerosina.com    Instagram   Facebook