Nadat ze ruim tien jaar in de journalistiek had gewerkt, gooide Antje Veld haar bedrijf volledig om. Van journalist en docent journalistiek, naar copywriter en schrijfcoach voor ondernemers. Het voelde alsof ze helemaal opnieuw begon. Dus ze weet hoe het is om als ondernemer onrustig te worden van de vraag: hoe kom ik aan klanten? In dit blog deelt ze drie tips die je daar bij helpen.

Gastblog door Antje Veld

Jij denkt misschien, journalistiek of copywriting, gaat allebei over schrijven. Dus niet zo’n groot verschil toch?

Toch wel.

Je kunt het vergelijken met het verschil tussen een huisarts en een veearts. Die hebben niet eens dezelfde basisopleiding gehad. Laat staan dezelfde soort klanten. Dus toen ik eenmaal was omgeschoold en op mijn website had gezet dat ik copywriter en schrijfcoach was, had ik niks meer aan mijn oude netwerk als journalist.

Ik bouwde een nieuw systeem om aan klanten te komen, dat elke dag beter werkt. Want het versterkt zichzelf. Waardoor ik inmiddels voor nieuwe klanten een wachtlijst van een maand heb.

Zo kwam ik aan mijn eerste klanten

Ik deel in dit blog drie manieren om aan klanten te komen, die voor mij na mijn switch goed hebben gewerkt. Met een bonustip aan het eind, die eigenlijk het belangrijkste is.

Maar laten we bij het begin beginnen.

Tip 1: De juiste mensen inhuren

Huh, gaan we nou meteen geld uitgeven? We zouden toch geld bínnen gaan halen. Met nieuwe klanten en zo? Klopt, dit klinkt een beetje gek. Maar hear me out.

De eerste investering die ik als copywriter deed, was bij een webbouwer om een goede website te laten maken. Die had ik nodig om überhaupt als ondernemer te bestaan en zo betalende klanten aan te kunnen trekken.

Ik had dan ook geen twijfels over die investering. Wat ik me alleen niet realiseerde, was dat ik er meer voor kreeg dan alleen een goede website. Namelijk: ook een plekje in haar openbare portfolio, waar iedereen online doorheen kan bladeren.

Dat heeft mij inmiddels al meerdere klanten opgeleverd.

Bedenk dus dat een investering in je professionaliteit en kennis niet alleen het product of de dienst oplevert die je koopt, maar ook extra zichtbaarheid genereert.

Extra tip: schrijf een goede testimonial waarmee je opvalt in een rijtje klantreviews. Daarmee bedoel ik niet perse een lyrisch enthousiaste testimonial, maar vooral eentje met concrete voorbeelden die met aandacht is geschreven en lekker leest. Waar ook een beetje van jouw persoonlijkheid in zit, zodat je mensen nieuwsgierig maakt. Want dan zoeken ze je op.

Tip 2: Zet jezelf over je social media angst/aversie/amateurisme heen

Ah nee hè, niet weer die social media. Super tijdrovend. En zoveel blabla. Moet dat echt?

Nou, je moet niks. Maar mijn allereerste klant kwam wel via social media.

Via LinkedIn om precies te zijn. En ik ben helemaal niet zo actief, dus denk niet dat je een grote vijver met connecties nodig hebt. Maar toen ik die nieuwe website had laten maken, gooide ik dat goede nieuws natuurlijk ook op mijn ietwat slapende LinkedIn profiel.

Veel mensen gaven dat bericht een like (want anderen steunen je graag als je spannende stappen neemt, daar hoef je zelf niet eens borstklopperig voor te doen), waardoor ook mensen buiten mijn eigen netwerk het bericht zagen.

Een van die mensen ging vervolgens naar mijn website en the rest is history. Ik bedoel: dat werd mijn eerste klant.

Ik maakte ook een nieuw Instagram account aan, waarop ik af en toe berichten en stories plaats. En ja, dat is allemaal hartstikke ongemakkelijk. Maar er is maar één manier om daar overheen te komen (zie de slogan van Nike).

Nu ben ik niet dagelijks aanwezig en heb ik geen specifieke contentstrategie waar ik me keurig aan hou. Dan zou ik vast harder groeien. Maar na een jaar van alleen gesprekken aangaan uit oprechte interesse en originele content plaatsen met een eigen geluid, had ik toch bijna 200 échte volgers verzameld.

Waaronder ook mensen die mijn klant zijn geworden. Dat kan dus al met zo’n klein account.

Bekijk ook: In 6 stappen gratis in de media

Tip 3: Kies naast social media nog één andere marketingstrategie

Laat je niet gek maken door alle mogelijkheden die er zijn. Focus is veel waard. Maar zet ook niet al je geld en tijd in op één paard marketingkanaal.

Zeker niet als je daar zelf geen eigenaar van bent.

Want wat als Instagram er door een storing ineens uitligt? LinkedIn steeds weer zijn algoritme verandert? Of Mark Zuckerberg de stekker uit al zijn bedrijven trekt? Dan kan je niet meer bij al die zorgvuldige opgebouwde connecties.

Kies daarom naast je favoriete social media nog één andere strategie. Zodat je niet afhankelijk bent van één paard en je ook geen groot probleem hebt als dat plotseling kreupel wordt.

Bijvoorbeeld:
– Schrijf 1 x per maand trouw een blog (al dan niet geoptimaliseerd voor zoekmachines)
– Ga adverteren
– Begin een nieuwsbrief (die je ook een hippere naam mag geven als je wilt en schrijf hem vooral niet zoals de wekelijkse nieuwsbrief van de plaatselijke schaakvereniging, minder feiten en meer persoonlijkheid graag)
– Maak een sterke weggever met een paar originele en effectieve opvolgmails waardoor mensen je onthouden

Dit zijn allemaal wat meer lange termijn strategieën, dus verwacht niet dat de klanten na twee nieuwsbrieven of vijf downloads van je weggever al meteen komen aanstormen. Maar je bouwt hiermee wel aan een stevige fundering voor je bedrijf, waardoor het steeds makkelijker gaat worden om klanten te krijgen.

Bonustip: Zeg vaak nee.

Dat klinkt tegenstrijdig, want je wil juist klanten aantrekken in plaats van wegsturen.

Maar in mijn eerste jaar als copywriter kreeg ik ook vaak verzoeken van mensen die heel graag hun geld aan mij wilden overmaken (niet zomaar natuurlijk, in ruil voor woorden op papier), waar ik toch ‘nee’ tegen zei.

Waarom?

Dat heeft alles met positionering te maken.

Een klant die niet goed bij mijn persoonlijkheid, stijl, diensten of toekomstbeeld voor mijn onderneming past, wijs ik op een vriendelijke en behulpzame (soms stuur ik mensen door) manier af.

Dat is elke keer lastig (want hallo: euro’s), maar ik heb er nog nooit spijt van gehad. Want die ‘verkeerde’ klanten kosten relatief veel tijd.

Tijd die je beter kunt besteden aan het aanscherpen van je positionering, waarmee je klanten aantrekt waar je mee klikt en die je écht goed kunt helpen. Waardoor ze allemaal razend enthousiast over je zijn en dat weer vertellen tegen anderen.

Het resultaat?

Meer klanten. Die echt goed bij je passen. Zodat je werk elke dag leuk is en veel voldoening geeft.

Precies waarvoor je ondernemer bent geworden.

Over Antje Veld

Antje is copywriter en schrijfcoach voor zelfstandig ondernemers die hun bedrijf serieuzer nemen dan zichzelf. Ze helpt ondernemers om zichzelf te verkopen met woorden die echt bij hun passen. Zodat ze klanten aantrekken die vol vertrouwen ‘ja’ zeggen en met plezier hun geld overmaken. Je kunt Antje volgen op Instagram of meer van haar blogs lezen op www.antjeveld.nl.

Foto 1 en 2: Carola Doornbos