Daphne Lie, geldadviseur voor zzp’ers, spreker en auteur, deelt vandaag haar 5 favoriete (ondernemers)boeken. ‘Dit boek is een must read voor iedereen die veel kennis van een onderwerp heeft en deze kennis wil delen.’ Over welk boek ze het heeft? Lees snel verder en laat je inspireren door Daphne!

1. Nooit meer te druk – Tim Crabbe

Hierdoor voel ik me meer ontspannen en in control

Vroeger dacht ik dat het goed was om het druk te hebben. Alsof je er iets toe doet als je altijd maar druk bent. Wanneer je ‘Nooit meer te druk’ leest, wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het is om juist niet druk te zijn. Het is niet alleen goed maar zelfs essentieel om niets te doen. Tim Crabbe schrijft op een manier dat je niet alleen motiveert om het anders te willen doen, maar geeft ook praktische tips om echt rustiger door het leven te gaan.

’s Avonds was ik vaak gefrustreerd en gestresst omdat mijn to-do lijst niet af was. Dit boek heeft me laten realiseren dat mijn neiging om brandjes te blussen (lees: reactief op de omgeving te zijn) hier de oorzaak voor was. Mijn telefoon staat nu op vaste momenten op stil. Alle geluidjes van appjes en mailtjes staan uit. Hierdoor kan ik me goed concentreren op mijn programma en voel ik me meer ontspannen en in control.

De perfecte volgorde om te lezen? Begin met ‘Nooit meer te druk’ om naar aanleiding daarvan wat veranderingen te maken. Ga vervolgens door met Het Clockwork Effect, het boek hieronder. Klik hier voor het boek ‘Nooit meer te druk’.

2. Het Clockwork Effect – Mike Michalowicz

Een stappenplan om je bedrijfsprocessen zo in te richten waarbij je niet alles zelf hoeft te doen

Als ondernemer ben ik op het punt beland dat ik mijn bedrijf anders wil inrichten. Ik dacht dat tijd de belemmerende factor voor verdere groei was maar inmiddels ben ik erachter dat ik zelf de beperkende factor was. Ik dacht alles zelf te moeten doen. Het Clockwork Effect beschrijft een 7-stappenplan aan de hand waarvan je je bedrijfsprocessen zodanig kunt inrichten dat je bedrijf als een goed geolied klokwerk gaat draaien én waarbij je niet alles zelf hoeft te doen.

In het boek worden verschillende concepten genoemd, bijvoorbeeld de 4 werktypes: Doing, Deciding, Delegating en Designing. Ik vind deze concepten heel verhelderen en duidelijk. Je moet bij het lezen wel een beetje door het Amerikaanse heen prikken. We zijn in Nederland toch wat nuchterder denk ik. Het boek verwijst ook naar de Amerikaanse website met een toolkit om je te helpen een verandering in je bedrijf te maken. Zelf heb ik ervoor gekozen om de Nederlandse training ‘Het Clockwork-effect’ van Het Virtuele Regelhuis te volgen. Klik hier voor het boek.

3. Van Deskundige naar Trainer – Karin de Galan

Een must read als je kennis wil delen

Een must read boek voor iedereen die veel kennis van een onderwerp heeft en deze kennis wil delen. Belangrijk hierin is dat je niet alleen kennis wilt delen vanuit je expertrol maar dat je verdiept in de deelnemers aan je trainingen. Het doel is om je trainingen zo op te zetten dat deze bijdragen aan een gedragsverandering bij de deelnemers.

Karin schrijft heel toegankelijk en ondersteunt haar methode met veel voorbeelden waardoor je de manier van denken steeds beter te pakken krijgt. Ik geef regelmatig workshops en trainingen, maar ben altijd aan het kijken naar hoe ik mezelf kan verbeteren. Met name het begin van een cursus om de aandacht en de betrokkenheid van de deelnemers te krijgen vond ik een eye-opener en heel verhelderend. Klik hier voor het boek.

4. In 10 stappen je podium pakken – Eva Brouwer

Heeft ervoor gezorgd dat ik me makkelijker voel voor de groep

Dit boek ben ik gaan lezen omdat ik nog meer op het podium wil staan. In haar boek neemt Eva de lezer mee in de wereld van een dagvoorzitter en vertelt ze hoe je zelf ook succesvol als dagvoorzitter kan zijn. Ik houd van boeken waarin eigen ervaringen beschreven worden en ook dit boek is daar geen uitzondering op.

Eva schrijft op luchtige wijze en af en toe met zelfspot over haar ervaringen. Het is duidelijk dat een goede voorbereiding essentieel is én daarna is het de kunst je over te geven aan dat wat gebeurt. Hierbij is het niet erg dat het niet perfect gaat, dat maakt het menselijk. Nu heb ik niet de ambitie om evenementen te presenteren maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik me makkelijker voor een groep voel. Klik hier voor het boek.

5. Je financiën als ZZP’er de baas – Daphne Lie en Margreet Roels

In begrijpelijke taal wordt verteld wat iedere zzp’er moet weten

Dit is een droom die werkelijkheid geworden is. Samen met mijn collega Margreet Roels heb ik dit boek geschreven over een onderwerp dat me aan het hart gaat. Wij kwamen vaak ondernemers tegen die super goed in hun vak zijn maar de geldkant van het ondernemen niet leuk en lastig vinden. Misschien herken je dat ook van jezelf. Maar weet dat het moeilijker lijkt dan het is én ook jij kunt dit leren.

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemen gemakkelijker wordt als je de cijfers van je bedrijf begrijpt en deze betekenis hebben voor je. Ons boek gaat je hierbij helpen. In begrijpelijke taal wordt verteld wat iedere zzp’er moet weten. Boekhouding, de financiële basis van je bedrijf, hoe ga je slim met je geld om, hoe wordt je de baas over je financiën. Nu én in de toekomst. Klik hier voor het boek.

Over Daphne Lie

Daphne Lie - ondernemersboeken

Ik ben geldadviseur voor zzp’ers, Moneybird expert, spreker en auteur. Het is mijn doel om zzp’ers te verbinden met de cijfers van hun onderneming zodat deze betekenis krijgen en hen helpt hun doelen te bereiken. Ik onderneem als zzp’er sinds 2013. Daarvoor ben ik actief geweest in het familiebedrijf in de Metaalbranche. Het ondernemerschap is me met de paplepel ingegoten, waarvoor ik mijn ouders heel dankbaar ben. Ik geniet als ondernemer het meest van het zien dat het spreekwoordelijke lampje boven het hoofd van mijn klanten aangaat. Dan weet ik dat de uitleg duidelijk is geweest en dat de klant zelfstandig met het geleerde aan de slag kan. Veel mensen zijn ondernemer geworden om de vrijheid te voelen. Maar voelen deze vrijheid niet als het gaat om de financiën. Het is mijn droom om zoveel mogelijk zzp’ers op te leiden zodat ze ook plezier ervaren van hun boekhouding en actief bezig zijn met hun toekomst, zoals het opbouwen van reserves en pensioen. Het is mijn droom om met mijn cursussen impact te hebben. Ik wil ondernemers opleiden om belastingproof hun boekhouding bij te houden én slim met geld om te gaan. Na het volgen van mijn cursussen kunnen de deelnemers echt zelfstandig aan de slag. Ze hebben er plezier in om actief met de financiële kant van het ondernemerschap bezig te zijn en werken zij ook aan hun toekomst (opbouwen van reserves en pensioen). In november 2019 wordt het D-Ly Business Center voor ZZP’ers in Ter Aar geopend. Dit is een trainingsruimte en kantoor waar ook voor andere ondernemers de gelegenheid zal zijn om workshops, cursussen en voorlichting te geven over financiële aangelegenheden gericht op zelfstandig ondernemers. Wat belangrijk hierin is dat het toegankelijk moet zijn, geen ingewikkeld taalgebruik. Het uiteindelijke doel is dat er zoveel mogelijk zzp’ers de controle over hun geld krijgen en zodat ze hun vak met plezier kunnen uitoefenen zonder financiële problemen of zorgen. Een ondernemer die je écht moet volgen is Arie Speksnijder. Hij kan als geen ander vertellen wat trainen echt is.

D-Ly Business

Meer inspiratie? Bekijk de favoriete (ondernemers)boeken van Doran van Veenendaal, Sophie Dittmar, Sjoukje de Haas en alle anderen.

Dit artikel bevat affiliate-links.