Ibtissam Khannoussi, business productiviteitsexpert, deelt vandaag haar 5 favoriete (ondernemers)boeken. ‘Een haat-liefde verhouding met geld? Of wil je aan je money mindset werken? Dan kan je dit boek niet missen.’ Over welk boek ze het heeft? Lees snel verder en laat je inspireren door Ibtissam!

1. The miracle morning – Hal Elrod

Wil je eerder opstaan, maar lukt het je maar niet omdat je stiekem het nu niet ervan inziet?

‘Ik ben nooit een avondmens geweest, maar een ochtendmens was ik nou ook weer niet. Ik probeerde toch zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, maar na het lezen van dit boek is er verandering in gekomen. Wie wist dat vroeg opstaan je zo veel rust kan geven? En hoeveel je in de ochtend kan doen als je vroeg opstaat? Zeker als mama is het fijn dat ik nu eerder opsta, zo heb ik een moment voor mezelf voordat de dag begint. Het vroeg opstaan en rustig opstarten zorgt ervoor dat ik de hele dag veel meer focus heb en dat is super belangrijk als onderneemster. Daarnaast ben ik ook een leuke mama in de ochtend, omdat ik zelf de tijd heb genomen voor mezelf.

Dit boek vertelt je de 5 stappen die je in de ochtend kan doen. Natuurlijk is het aan jou om jouw ochtend zo te beginnen dat het echt bij je past.’ Klik hier voor het boek The miracle morning.

2. You’re a badass at making money – Jen Sincero

Een haat-liefde verhouding met geld? Of wil je aan je money mindset werken? Dan kan je dit boek niet missen!

‘Dit boek heb ik meerdere keren gelezen, zo geweldig vind ik het. Jen schrijft op een leuke en vlotte manier. Hierdoor maakt ze het onderwerp geld, wat toch vaak nog een ‘ding’ is binnen ondernemerschap, interessant en leuk. Dit boek heeft me echt anders naar geld leren kijken. In het boek vind je ook opdrachten en positieve affirmaties waardoor je ook praktisch aan de slag gaat. Ik vind dat een goede combinatie.

Daarnaast heeft ze het ook over visualiseren, het aantrekken van wat je wilt en spiritualiteit. Voor mij allemaal onderwerpen die ik in de praktijk ook uitvoer en zie dat het werkt.’ Klik hier voor het boek You’re a badass at making money.

3. Big magic – Elizabeth Gilbert

Ben je op zoek naar je verborgen talenten? Ben je op zoek naar je passie? Dan gaat dit boek je leven veranderen.

‘Dit is hét boek voor elk creatief persoon. In dit boek gaat Elizabeth in op het creatieve proces en hoe het werkt. Ze vertelt uitgebreid over hoe een idee je kan vastgrijpen maar je ook een idee kwijt kan raken als je er niets mee doet. En dat vond ik heel interessant. Want hoe vaak heb je een idee zonder dat je er wat mee doet? Vaak houden we ons tegen door onze eigen twijfels of door de mening van anderen. Super zonde!

Het gaat om iets maken waar je energie van krijgt en waarvan je gelooft dat het de wereld beter zal maken. Het boek is een combinatie over het vinden van je talent, passie, nieuwe ideeën omarmen en ervoor gaan. Het allermooist vind ik de boodschap dat je vanuit passie moet leven en niet vanuit angst. En dat is iets waar ik mezelf dagelijks aan herinner. Dit boek heeft een grote invloed op me gehad, omdat ik nu anders kijk naar ideeën en gaan voor je passie.’ Klik hier voor het boek Big magic.

4. The mastery of love – Don Miguel Ruiz

Heb je moeite met self-love? Dan is dit boek een must-read.

‘Ik heb dit boek jaren terug gelezen en was enorm onder de indruk. Hoe Don Miguel liefde in het algemeen en self-love uitlegt zal je kijk voor altijd veranderen. Ik heb dit boek gelezen toen ik mezelf moest helen na een mislukt huwelijk en alle ellende die erbij kwam. Dit heeft me gevormd naar een vrouw die weet wat ze wilt in het leven, omdat ik weet wat ik waard ben. Alles begint met self-love. Als je niet van jezelf houdt maak je keuzes die niet goed voor je zijn. Dit heeft effect op zowel je privéleven als je business.’ Klik hier voor het boek The mastery of love.

5. The universe has your back – Gabrielle Bernstein

Een controlfreak? En moeite met dingen loslaten? Dan is dit boek iets voor jou.

‘En dan last but not least. Van nature ben ik iemand die controle wil over haar leven en alles eromheen. In de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo. Op heel veel dingen die gebeuren heb je geen controle, je hebt alleen controle over hoe je met dingen omgaat.

Ik ben een spiritueel persoon, maar dit boek heeft mij nog meer laten zien dat je moet loslaten en moet geloven dat het allemaal wel goed komt. Het is een boek met veel meditatieopdrachten. Je kan ervoor kiezen om die allemaal uit te voeren. Ik heb het zelf niet allemaal gedaan, maar ook zonder de opdrachten haal je er zo veel uit. Werk hard en geloof dat het goed komt. Er is namelijk een hogere macht who has your back!’ Klik hier voor het boek The universe has your back.

Over Ibtissam Khannoussi

Mijn naam is Ibtissam Khannoussi en ik heb de Miss Smile Academy opgericht. Via online cursussen en trajecten help ik startende onderneemsters om van hun droom hun droombusiness te maken. Ik ben van de simpele en praktische aanpak. Op dit moment heb ik het droombusiness-traject gelanceerd. Hierin stoom ik startende onderneemsters binnen 8 weken naar hun droombusiness. Ik ben jaren geleden mijn fotografiebedrijf begonnen naast mijn baan in loondienst. Daarna heb ik de Miss Smile Academy opgericht, omdat ik andere vrouwelijke onderneemsters wil helpen gaan voor hun droombusiness. Ik weet hoe het is om die sprong te wagen en te gaan voor je droom. Ik geniet als een klant een geweldig inzicht krijgt of een doorbraak heeft naar aanleiding van mijn trajecten en coachings. Daarnaast ben ik heel blij dat ik mijn eigen tijd kan indelen en dankbaar dat ik kan doen wat ik echt wil. Ik droom van het uitbouwen van de Miss Smile Academy tot een platform waar vrouwen geïnspireerd raken en groeien. Ik geloof in een wereld waar sterke, passievolle vrouwen elkaar helpen en motiveren. Een ondernemer die je écht moet volgen is Michela Puliti. Een geweldige business coach met een heldere & persoonlijke aanpak.

Wil je meer weten van Ibtissam? Bezoek dan Miss Smile Academy of volg haar via Instagram.

Meer inspiratie? Bekijk de favoriete (ondernemers)boeken van Sophie Dittmar, Susanne Pistoor, Marloes Halmans en alle anderen.

Dit artikel bevat affiliate-links.