Haar passie voor schrijven zorgt ervoor dat DEISY AMELSBEEK (29) besluit voor zichzelf te beginnen. Inmiddels is ze zeven maanden freelancer en ze vertelt ons álles over haar ervaringen tot nu toe. ‘Ik ben iemand die ergens iets leest en gelijk ermee aan de slag gaat. Ik denk dat dit belangrijk is.’  

Twee keuzes

Deisy Amelsbeek - Content Creator

In 2016 krijgt Deisy te horen dat haar functie wordt opgeheven.

Ze krijgt twee keuzes: meegaan in een andere functie of solliciteren naar een nieuwe baan. ‘Heel lang wist ik niet wat ik moest doen. Beide opties voelden totaal niet goed. Het was op dat moment dat ik mij realiseerde dat ik eigenlijk iets anders wilde. Iets dat ik misschien stiekem al langer in mijn hoofd speelde: ik wilde voor mezelf beginnen. Omdat ik al heel lang met persoonlijke ontwikkeling bezig was, had ik al eerder ontdekt waar mijn echt passie lag: schrijven. Zodoende nam ik in augustus 2016 ontslag en besloot ik voor mezelf te beginnen.’

Verhalenverteller

Op dit moment is Deisy tekstschrijver en content marketeer, maar ze ziet zichzelf als meer dan dat. ‘Ik ben echt een verhalenverteller. Dat vind ik namelijk het mooiste van mijn vak: het ontdekken van mooie verhalen in inspirerende mensen.

Ik zoek die schat die in jou verborgen zit zodat jij je beter kunt positioneren en jouw kracht aan de rest van de wereld kunt laten zien. Dat is waar ik elke dag nog heel erg verliefd op ben. Het ontdekken en vertellen van die prachtige verhalen van anderen.’

Voorbereidingen

‘Omdat ik uit de juridische/financiële branche kom, heb ik allereerst twee cursussen gevolgd in de richting van tekstschrijver. Ook heb ik contact opgenomen met andere ondernemers die al tekstschrijver waren. Ik heb hen gevraagd hoe hun dagen eruitzien, wat ze het leukste aan hun werk vinden en waarom ze dit nog jaren zouden kunnen doen.

LEES OOK: 5 VRAGEN AAN MARGRIET SPIJKSMA: ‘KRITIEK? DAAR LUISTER IK NIET MEER NAAR!’

Daarnaast heb ik natuurlijk ook gevraagd wat voor tarief ze hanteren, hoe ze aan hun opdrachten komen en hoe ze hun financiën bijhouden. Ik zeg altijd: waarom het wiel nogmaals uitvinden, als je kunt leren van de beste?’

Acquisitie

‘In het begin heb ik heel veel aan acquisitie gedaan. Of het nu koude of warme acquisitie was: ik deed het.’ Langzaam aan ontdekt Deisy dat het balletje begint te rollen waardoor er zich steeds meer kansen voordoen. ‘Op dit moment komen klanten dan ook naar mij toe, omdat ze van mij hebben gehoord van anderen of omdat wij elkaar eerder hebben gesproken.

Wat dat betreft is netwerken voor mij ook heel waardevol geweest. Niet van die vervelende borrels overigens, maar gewoon luchtig en natuurlijk: dat is graag hoe ik nieuwe contacten maak.’

Hoge pieken en ongelooflijke diepe dalen

Hoe kijkt ze op deze eerste periode terug? ‘Rollercoaster! Dat beschrijft het volgens mij echt prima. Ik heb zoveel geleerd en ontdekt van mezelf en anderen. Ook heb ik alle emoties ervaren: van hoge pieken tot ongelooflijke diepe dalen. Ik ben nu een kleine zeven maanden onderweg, maar heb het idee dat ik al meer heb geleerd dan de afgelopen 10 jaar in loondienst.

Deisy Amelsbeek - content creator

En nog steeds vind ik het iedere dag geweldig. Alles lijkt iedere dag weer op zijn plekje te vallen en ik stap nu vrolijk de maandag mijn bed uit. Iets wat ik al heel lang niet meer had ervaren.’

Het mooiste moment

Wat vind Deisy het mooiste moment van het aflopen jaar? ‘Wauw! Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Vooral omdat er zoveel momenten de revue zijn gepasseerd die bijzonder waren. Als ik dan toch een moment moet aanwijzen is het dat ik voor de eerste keer mijn oude fulltime salaris bij elkaar had verdiend.

Ik realiseerde mij op dat moment dat het echt mogelijk is om voor jezelf te beginnen en er een mooi bedrag aan over te houden. Natuurlijk was het geld ook mooi meegenomen, maar de les die ik leerde is mij het meeste bijgebleven en heeft mijn zelfverzekerdheid een boost gegeven.’

Geduld 

Het belangrijkste dat Deisy de afgelopen tijd heeft geleerd is vertrouwen hebben en geduldig zijn. ‘Heb vertrouwen dat je alles in huis hebt om het te doen en heb geduld dat alles uitpakt zoals het uit zou moeten pakken. Dat zijn voor mij de twee belangrijkste lessen. Niet die ik alleen de afgelopen tijd heb geleerd, maar nog iedere dag leer.’

Laat jezelf zien

Deisy werkt inmiddels samen met Zarayda Groenhardt. Deze samenwerking is op een heel bijzondere manier tot stand gekomen. ‘Het laat gelijk zien wat voor kracht achter je eigen bedrijf vandaan komen heeft. Ik heb bij haar een cursus gevolgd en heb daarin mijn eigen verhaal gedeeld. Zij was hiervan zo onder de indruk dat we daarna altijd contact hebben gehouden. En toen ze een Content Manager zocht, schoot mijn naam haar dus te binnen.

Vandaar dat ik altijd mijn klanten vertel om achter hun bedrijf vandaan te komen en zichzelf te laten zien. Niet alleen hard van de daken schreeuwen hoe goed je wel niet bent, maar ook wat jou drijft. Dat is in mijn optiek namelijk zoveel krachtiger.’

Dromen

‘Mijn droom is de afgelopen maanden beetje bij beetje duidelijker geworden. Het lijkt mij heerlijk om met mijn vriend de wereld over te reizen en te genieten van onze vrijheid, nieuwe plekken te ontdekken en elkaar te zien groeien.’

Ze ziet zichzelf niet een groot bureau voor tekstschrijvers oprichten, maar juist meer met haar blog en – aankomende – YouTube doen. Op dit moment verdient Deisy 90% als tekstschrijver en 10% als blogger. In de toekomst wil ze hier een hele andere verdeling in hebben.

LEES OOK: INSTAGRAM EXPERT AMBER DEELT HAAR TIPS: ‘BEDENK HEEL GOED WIE JE IDEALE VOLGER IS’

Deisy: ‘En ik zou het ook gaaf vinden om evenementen te organiseren om mensen bij elkaar te brengen. Hoe gaaf is het namelijk als je een schakel tussen mooie connecties kunt zijn? Yes please! Ik hoop dat ik mensen mag inspireren. Of dit nu met mijn blog, YouTube-kanaal of iets anders is. Het is namelijk mijn grootste wens dat iedereen doet waar hij of zij gelukkig van wordt.

Interview onderneemster Deisy Amelsbeek

Zoals Marie Forleo, mijn grote heldin, zegt: als je een idee of een droomt hebt, betekent het dat je alle talenten al in je hebt om dit idee of deze droom waar te maken. Anders was het namelijk nooit in je opgekomen. Dat vind ik zelf een geruststellende gedachte voor alle grote dromen die ik heb.’

Blijven ontwikkelen

‘Ik luister podcasts, lees boeken en blogs, praat met zoveel mogelijk inspirerende mensen en probeer alle geleerde lessen toe te passen. Ik ben iemand die ergens iets leest en gelijk ermee aan de slag gaat. Ik denk dat dit belangrijk is. Je kunt zoveel consumeren dag in dag uit, maar als je er niets mee doet verandert er uiteindelijk ook niets.’

Ultieme blogtip

Wat is Deisy’s ultieme blogtip voor ondernemers? ‘Begin en maak plezier. Veel ondernemers zijn al bang om te beginnen met bloggen. Wat heb ik iemand te vertellen? Wat moet ik dan laten zien? En hoe kan ik waarde bieden? Deze vragen doen er allemaal niet toe als je jezelf niet de vraag stelt: vind ik het leuk?

Als je het namelijk leuk vindt, komt de rest vanzelf wel. Dan komen de ideeën wel en dan komt de waarde wel. Maar blog omdat jij er plezier uit haalt en niet omdat het ‘volgens de regels’ erbij hoort. En als je dat wel wilt, kun je altijd iemand inhuren die verliefd is op schrijven. Zoals een tekstschrijver bijvoorbeeld *knipoog*.’

Je kunt Deisy volgen via haar website, blog, Twitter en Instagram.