ISABELLE ULENAERS (35) maakte een bijzondere carrièreswitch. Ze was psycholoog maar stopte met haar doctoraat om zich volledig te kunnen storten op een nieuw avontuur. Het ontwikkelen van een natuurlijke huidverzorgingslijn. Overtuigd van haar concept investeerde ze al haar spaargeld in de ontwikkeling van SELF.

Interview Isabelle - Natural Self 100% NATUURLIJKE PRODUCTEN

Isabelle, hoe is het idee voor Self ontstaan?

‘Ik werkte als psycholoog en was een doctoraat gestart waarbij ik CEO’s moest interviewen. Van kinds af aan kriebelde het om een eigen zaak te hebben, maar je start natuurlijk niet zo maar iets. De interviews met de CEO’s zorgden ervoor dat mijn ‘zin’ om zelfs iets uit de grond te stampen, nog meer werd aangewakkerd. Tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met de huidproblemen van mijn dochtertje die toen 1,5 jaar was.’

Zonder achtergrond in skincare ben je zelf een huidverzorgingslabel gestart. Hoe heb je dit aangepakt?

‘Ik pauzeerde mijn doctoraat en heb mijzelf twee jaar lang verdiept in skincare. Ik had een aantal vragen die ik beantwoord wilde hebben. Wat zorgt voor een probleemhuid of allergische reactie? Hoe komt het dat meer en meer mensen plots allergieën vertonen? Wat is het probleem bij mensen met een gevoelige en droge huid? Wat zit er in de natuur dat effectief bewezen is de huid te herstellen en helpen?

Interview Isabelle - Natural Self

‘Van kinds af aan kriebelde het om een eigen zaak te hebben, maar je start natuurlijk niet zo maar iets.’

Ik verschoot vooral van wat er allemaal kan en mag verkochten worden. Hoe fake sommige zaken zijn en hoe weinig percentage werkende ingrediënten ze bevatten. Ik heb de top 5 wetenschappelijk bewezen ingrediënten als kern van mijn product genomen en besloot een zo authentiek, écht mogelijk product op de markt te brengen. Ecologisch én vooral een product dat écht werkt!

Hoe reageerde jouw omgeving toen je deze stap nam?

‘Mijn man wist dat ik dit al lang wilde doen. Als hij niet zou toestemmen was het natuurlijk niet gelukt. Alle spaarcenten zijn in mijn project gegaan en ik heb een extra financiering moeten zoeken. Familie en vrienden waren eerst sceptisch en begrepen niet zo goed dat ik de zekerheid van een goede carrière opgaf.’

Wat is de meest waardevolle les geweest deze eerste periode?

‘Goh, erg eigenlijk… weinig mensen zijn te vertrouwen. Ik kom uit de sociale sector, ik ben een helper en gever. Doe altijd mijn best. Ik wil net dat tikkeltje meer doen voor iedereen. In het begin zat ik vaak ook met een enorm vertrouwen aan tafel met partners en leveranciers. Maar daar werd misbruik van gemaakt. Ik heb veel leergeld betaald. Maar ik blijf voor mezelf dezelfde waarden behouden en wil niemand bedotten.’

Self is een duurzaam merk. Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

‘Ik wilde een merk dat écht is, dat ook echt doet wat het zegt dat het doet. Een tof leuk merk, dat vrouwen prikkelt en stimuleert wat me-time te nemen. Eens stil te staan bij wat ze graag doen. Ik heb heel wat tijd in mijn look en feel gestoken maar ik vond het belangrijk te werken met leveranciers vanuit hier en niet vanuit China.

Interview Isabelle - Natural Self

‘Ik heb veel leergeld betaald. Maar ik blijf voor mezelf dezelfde waarden behouden en wil niemand bedotten.’

Alles is gerecycled en recyclebaar. Het komt van hier, wat de kosten natuurlijk wel hoger maakt. De dozen zijn gemaakt volgens het minimum-waste principe. Ik vind dat als we kleine simpele dingen kunnen doen om meer duurzaam te zijn, we dat dan ook moeten proberen. De zoektocht naar verpakkingen en om de formules 100% vegan te krijgen was niet evident, maar voor minder wil ik niet gaan.’

Werk je alleen of met een team?

‘Ik werk met een freelance team (designer, pr) en heb intussen een stagiaire voor 2 dagen per week. Meer dan welkom. Ik werk alleen samen met mensen die echt de SELF filosofie snappen, voelen en willen delen. Mensen moeten fan zijn, anders kan je mijn brand niet met passie mee onderbouwen.’

Wat zijn je toekomstdromen voor Self?

‘Oh, ik ben heel erg ongeduldig, haha. Ik zou graag groeien, goed groeien maar op de juiste manier. Ik wil de eigenheid van SELF niet verliezen. Ik ben SELF. Rechtstreekse communicatie met de klant vind ik heel belangrijk. Klanten extra verwennen, iedereen een persoonlijke nota sturen. Dat wil ik zeker behouden en mag door de groei niet verloren gaan.

Ideaal gezien wil ik nu eerst in Nederland groeien. Er is veel interesse vanuit Amerika, Canada, Scandinavië, Zwitserland. Maar Amerika en Canada, dat is nu nog te ver. Ondanks het ongeduld ga ik voor kleine stapjes. Alles vraagt veel budget, wat er zeker niet altijd is.’

Waar geniet je het meest van?

‘Ik geniet het meest van klanten die oprechte feedback sturen, die foto’s posten op Instagram of me een mailtje sturen. Gewoon echt klantencontact. Zien dat klanten tevreden zijn, horen wie ze zijn, wat ze doen. Dat zal altijd mijn psy-stukje blijven, haha.’

Wat is jouw gouden tip voor andere ondernemers?

‘Het lijkt soms een grote berg maar gewoon: beginnen! En niet stoppen. Stapje per stapje doordoen. Laat je niet afschrikken, gewoon doen!’


Isabelle kun je volgen via haar website
naturalself.eu, Instagram en Facebook