Lyanne Vos (30) voelde na haar opleiding al snel dat ze niet in een 9-5 baan past. Ze zegt haar baan op, gaat ondernemen en ontwikkelt haar Happy Brand methode. Lyanne: ‘Ik heb mijzelf enorm ontwikkeld, die ontwikkeling had ik in een baan nooit kunnen ondergaan. Ik ben blij dat ik dit pad heb gekozen.’ 

Vertel… Wat is Happy Brand en hoe is het ontstaan?

Lyanne Vos Happy Brand interview

‘Zolang als ik mij kan herinneren ben ik nieuwsgierig en geïnteresseerd geweest naar menselijk gedrag. In mijn opleiding Communicatiewetenschap richtte ik mij altijd op wat voor effect merken hebben op menselijk gedrag. Waarom is een merk succesvol? En waarom kopen mensen bepaalde merken?

Mijn idee voor de Happy Brand methode is ontstaan door mijn ontwikkelingen tijdens mijn ondernemingsavontuur. In 2013 begon ik met het ondernemen. Ik startte met een social media bureau omdat hier veel vraag naar was, ik was nog niet bewust van wat mij uniek en anders maakte.

Gelijktijdig deed ik freelance opdrachten voor het merk nijntje. In 2015 lanceerde ik mijn eigen homedecoratie label Studio Sasu. Ik belandde met mijn label in VTwonen en Grazia. Grazia benoemde mijn label tot summer musthave. Op dat moment stond ik te springen in de huiskamer. Dit kwam vooral door mijn manier van branding.

Het ging niet om het product maar het gevoel en de ervaring die ik de consument wilde geven. Hierdoor kreeg ik veel aanvragen en mijn rol veranderde naar consultant.

In de tussentijd zocht ik naar wat mij uniek maakte. Ik deed verschillende opleidingen, ontwikkelde mij op persoonlijk vlak en kwam in aanraking met verschillende methodes. Wanneer ik terugkijk dan klopt mijn pad. Ik zie het ondernemen als een reis, je gaat op pad en door het te doen kom jij erachter wie jij bent en waar je voor staat. Mensen helpen om van zichzelf een energiek, sterk en uniek merk te maken is wat ik goed kan!

Dit alles heb ik omgezet tot mijn Happy Brand methode. Mijn methode gebruik ik in mijn consultancy trajecten, online programma’s en masterclasses. Met mijn bedrijf wil ik de wereld gelukkiger, toffer en mooier maken en hiervoor zijn ondernemers nodig die hun talenten en kwaliteiten op juiste wijze bij hun ideale klant kunnen brengen. Wanneer zij hun klanten optimaal kunnen helpen, dragen wij allemaal bij aan een mooiere wereld.’

Als je nu terugkijkt, wat is de grootste verandering geweest in jezelf sinds jouw start als ondernemer?

‘Tijdens het ondernemen heb ik verschillende paden bewandeld. Je wordt uitgedaagd om flexibel te zijn, om te gaan met tegenslagen maar ook komen de mooiste dingen op je pad. Mijn grootste verandering is dat ik mij persoonlijk enorm ontwikkeld heb. Deze ontwikkeling had ik nooit in een baan kunnen ondergaan. Ik heb mijzelf goed leren kennen en nog steeds leer ik elke dag. Ik ben blij dat ik dit pad heb gekozen.’

Op welke manieren heb jij jezelf de afgelopen jaren ontwikkeld?

‘Op verschillende manieren heb ik mij ontwikkeld. Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Je moet hier denken aan investeringen in coaching, online programma’s en opleidingen. Daarnaast blijf ik mijzelf ontwikkelen door inspiratie op te doen en een kijkje te nemen bij de grote jongens zoals Marie Forleo, Gabby Bernstein, Tony Robbins en Alexi Panos.’

Wat zie jij als ondernemer als jouw grootste uitdaging?

‘De grootste uitdaging van ondernemen is in balans te blijven wanneer dingen niet lopen zoals jij dat graag zou willen. Wij zijn gewend om alles uit te stippelen en willen graag controle houden. Maar ondernemen vraagt om flexibiliteit, creativiteit en kunnen omgaan met verschillende zaken die jij onderweg tegen komt.’

Hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren?

‘Ik blijf innoveren door in mijzelf te investeren. De ene keer is dit in een vakopleiding, de andere keer is dit een persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Ook heb ik in businesscoaches veel geïnvesteerd. Wil je stappen maken dan is het handig als een coach, buddy of expert naast je staat. Jij ziet vaak niet jouw blinde vlekken. De coach, buddy of expert kan jou daar opwijzen waardoor jij weer weet wat jij moet gaan doen.’

‘Een handige tip is om te bekijken wat jij per jaar wil omzetten. En deze omzet te delen door het aantal maanden.’

Hoe zorg je ervoor dat je jouw doelen haalt?

‘Wat een leuke vraag! Ik stel altijd aan het begin van het jaar doelen. Deze doelen maak ik kleiner. Per kwartaal heb ik een aantal doelen staan.

Door het klein en behapbaar te maken, zal jij sneller je doel kunnen behalen. Mijn doel voor het 3e kwartaal is mijn online programma lanceren. Hier ben ik nu keihard mee bezig.’

Hoe bepaal jij jouw tarief?

‘Tarieven bepalen blijft lastig. Je kunt kijken naar jouw ervaring of scholing. Maar ik maak altijd pakketten van mijn diensten. Hierdoor werk ik niet meer met een tarief. Ik heb trajecten en een online programma. Ik kijk naar mijn ervaring, wat de kosten zijn en wat ik wil omzetten.

Een handige tip is om te bekijken wat jij per jaar wil omzetten. En deze omzet te delen door het aantal maanden. Dit betekent dat je dat bedrag per maand moet gaan verdienen. Bekijk dan of het realistisch is op dat moment. Kijk wat voor producten jij hebt en hoeveel klanten jij hiervoor zou moeten krijgen om dit te kunnen omzetten.’

Met welke Nederlandse ondernemer zou jij wel eens een kop koffie willen drinken?

‘Haha leuke vraag! Poeh, heb je even? Ik geloof dat je van iedereen kan leren maar als ik echt moet kiezen dan graag met Eelco de Boer en Michael Pilarczyk. Ik heb veel respect voor deze mannen. Ze leven hoe zij willen leven, hebben veel bereikt en kunnen ook eerlijk en direct zijn.

Ik hou ervan als mensen geen blad voor de mond nemen als zij het ergens niet mee eens zijn. Ik geloof namelijk dat je daar alleen beter van kan worden. Ik zie nog te veel coaches meelopen met wat de klant wil in plaats van echt zeggen hoe het ervoor staat.’

Waar sta je over 5 jaar? Waar droom je van?

‘Over 5 jaar wil ik de Happy Brand Agency voor zelfstandige ondernemers en klein bedrijven worden. Ik heb 3 locaties waarvan 1 in het buitenland. Op dit moment ben ik bezig met het bouwen van mijn Happy Brand team. Een team van experts op het gebied van branding waaronder een grafisch vormgever, fotograaf, videograaf en een website bouwer.

Ik droom ervan om mijn klanten mee te nemen naar het buitenland, soort retraite waar wij niet alleen werken aan branding maar ook een stuk coaching waaronder het ontwikkelen van een succesvolle mindset, verhogen van het energieniveau en het geluk. Dit doe ik nu al door mijn Happy Flow methode (dans/yoga/meditatie methode) maar dat zou ik dan veel meer willen integreren in wat ik nu aan het doen ben. Kortom: dromen genoeg!’

Tot slot… Wat is jouw tip voor andere ondernemers?

‘Mijn tip is dat jij altijd je hart moet blijven volgen. Als iets niet goed voelt, stop daar dan mee! Ook al dacht jij dat het je grootste droom was. Door alleen te doen kom jij erachter of het echt iets voor je is.

Daarnaast heb jij gekozen voor de vrijheid als ondernemer, zorg dat jij die ook pakt. Start met jouw grootste verlangen. Wat wil jij in de wereld zetten en onthou het volgende: ‘people will forget what you said, people will forget what you did but people will never forget how you made them feel.”

www.lyannevos.nl  Facebook  Instagram