MARGRIET SPIJKSMA rolt jarenlang van de ene baan in de andere. Nooit vindt ze écht haar draai, tot ze op haar 31ste al haar schepen achter zich verbrandt en voor zichzelf begint. In haar boek F*cking Fantastic laat ze zien hoe ze haar hart volgt en haar dromen waarmaakt. Inmiddels runt ze, samen met haar grote liefde Ralph, Fablife. Margriet’s missie? Zoveel mogelijk vrouwen inspireren om te gaan doen waar ze écht blij van worden.

Soms komt een boek op het goede moment. Ken je dat? Dat had ik met het boek van Margriet. In de eerste week van januari viel haar boek op de mat. Net op tijd om mee te nemen naar Texel, waar ik een weekje – samen met mijn lief – naartoe zou gaan. Uitwaaien en werken aan leuke plannen. En – extra voordeel – ik had dus weer eens tijd voor een boek.

Ik las F*cking Fantastic in één dag uit. Het is een eerlijk en inspirerend boek. Een reminder om altijd te doen waar je naar verlangt. Precies wat ik nodig had. Ik deel haar verhaal graag met je dus tijd om Margriet wat vragen te stellen!

Interview met Margriet Spijksma, oprichter en directeur van Fablife

Margriet, je helpt als levensstrateeg vrouwen om te gaan doen waar ze écht blij van worden. Heeft dat altijd al in je gezeten?

‘Ja, als ik terug denk wel. Als kind wist ik niet precies wat ik wilde worden. We leren dat dit één woord moet zijn, één ding. Als je naar kinderen luistert, verandert het nog wel eens of zijn het meerdere dingen. Dat was bij mij ook. Ik wilde dan weer advocaat, dan weer juf, dan weer actrice dan weer Oprah zijn. En toen ik nog jonger was wilde ik steevast troetelbeertje worden. Dan was de wereld donker en was alles heel moeilijk en kwamen de troetelbeertjes alles weer kleur geven en blij maken. Dat wilde ik ook, heel sterk. En nog! ;)’

Wat is denk je de sleutel tot jouw succes?

‘De sleutel van mijn succes heeft een aantal facetten. De jaren dat ik geen succes had, hield ik vast aan de gedachte dat ik een hypotheek had, dus dat ik ‘gewoon’ moest werken.

Ik durfde en kon gewoon niet in mezelf investeren.
Had ik ook niet geleerd van huis uit.

Het was mijn ‘geluk’ dat mijn relatie zó slecht was voor mij dat ik op een dag geen keuze meer had, ik moest – zo voelde het  – alles achter me laten en opnieuw beginnen.

Mijn succes werd dat de juiste mensen op mijn pad kwamen, ik ‘opeens’ wel durfde te investeren, ook al had ik heel weinig, als ik voelde dat het me verder zou brengen. Dus het luisteren naar mijn gevoel is ook zeker een héél belangrijk facet. Daarnaast het blijven volharden, geduld oefenen, vertrouwen blijven houden. En ook het niet opgeven. Niet opgeven, waar het soms zo heel heel zwaar is geweest, en nog wel eens.’

Wat betekent je werk voor je?

‘Ik ervaar wat ik doe niet als werk. Doen wat ik niet wilde, dat was hard werken. In between jobs zitten, zoals ik vaak heb gezeten en niet weten wat je moet doen of waar dan je nieuwe baan op je pad komt, dat was hard werken. Wat ik nu doe voelt zo licht als een veertje.

Ondanks alle uitdagingen, stomme fouten die ik maak, ups and downs, is dit waar ik elke dag heel heel blij voor mijn bed uitstap.

Het is waar mijn batterij nooit op leegloopt. Dit is waar ik voor in het leven ben geroepen.’

Je hebt een paar keer in je leven alle schepen achter je verbrand. Zeker niet de makkelijkste weg om te kiezen, en dat zal voor veel ondernemers herkenbaar zijn. Hoe ga jij om met kritiek?

‘In het begin trok ik me heel veel aan. De kritiek begint eerst nog bij familie en vrienden, dan kent verder nog vrijwel niemand anders je. En die kritiek is het zwaarst, die doet zeer.

Ik heb, zoals ik vaker in mijn leven heb gedaan, onder andere toen mijn ex mij zo vreselijk heeft bedrogen, mezelf geleerd dat niets persoonlijk is. Nu luister ik er niet eens meer naar. Het hoort erbij, alleen er is niets wat iemand tegen mij kan zeggen om mij van mijn missie af te krijgen. Dit doe ik zelfs al zou ik onder de brug wonen.’

Wat is de belangrijkste tip die jij wilt meegeven aan ondernemers?

‘Denk heel erg groot. En wordt in wat je doet de nummer 1. Dat is zoveel makkelijker dan ‘ook zus of zo’ te zijn. Aan te sluiten bij de rij ‘van een van de velen’. Wees jezelf en doe dat waar je van houdt. Al het andere niet, besteed dat uit.

Alles bestaat al dus vermoei je niet met dingen als het gouden ei vinden. Doe waar jij gelukkig van wordt. En tot slot, investeer, werk alleen met de allerbesten – gun dit jezelf –  en geef elke dag je beste best en dan nog 1 stap extra.’

Je kunt Margriet volgen via www.fablife.nl en Facebook. Margriet’s boek F*cking Fantastic kost €20.00.

 

Dit artikel bevat affiliate-links.