Heb je het gevoel dat je géén idee meer hebt waar je moet beginnen? Dat ‘het’ bij iedereen lukt, behalve bij jou? Ondernemerscoach ANKE VERBRUGGEN (31) kan uren praten over valkuilen. ‘Je wilt het perfect doen en daardoor ga je te langzaam vooruit.’ Hoe dat zit? Ze legt het ons uit.

Interview Anke Verbruggen

Je bent ondernemerscoach voor zzp’ers en kleine ondernemers. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Klopt. Het is mijn missie om zzp’ers en kleine ondernemers te helpen nóg beter te worden in het ondernemen. Ik ben van mening dat ondernemen iets is dat je kunt leren en dat je dus geen geboren ondernemer hoeft te zijn om succes te hebben. Maar er is wel bepaalde basiskennis die het fundament legt voor een succesvol bedrijf. En ik ben dagelijks bezig om die kennis over te dragen aan mijn community.

Heel veel van mijn kennis deel ik gratis & online. Ik spendeer dan ook redelijk wat tijd achter mijn laptop. Tijdens een gemiddelde week staan de meeste middagen in het teken van mijn klanten. Dan heb ik skypesessies met ze, beantwoord mails, lees mee en denk met ze mee. Ook ben ik dan actief in de Facebookgroepen die ik beheer bij de online trainingen. De ochtenden bewaar ik voor mijn eigen bedrijf. Dan maak ik content, zet ik strategieën uit. Stuur ik mijn VA & Facebookmanager aan. En ongeveer tweewekelijks ben ik een hele dag op pad om face to face coaching te geven aan klanten. Dat zijn voor mij buitenspeeldagen! In het nieuwe jaar wil meer van dat soort dagen hebben.’

Is ‘succes’ als ondernemer te sturen?

‘Ja. Dat denk ik wel. Maar ik geloof niet in dé gouden formule die voor ieder bedrijf werkt. Soms duurt het dus even voordat je op de goede weg zit. Omdat je moet achterhalen wat werkt voor jouw combinatie van persoon/branche/dienst of product.

Het vervelende is: veel zzp’ers stoppen ermee voordat ze die combinatie hebben gevonden. Sommigen hebben niet de luxe om zolang te blijven proberen. Ik begrijp dat heel goed. Maar ik vind het ook super jammer, er gaat zoveel talent verloren. 

Bij mij duurde het ook echt wel een tijdje voordat ik op stoom kwam. Ik heb meerdere malen gedacht: ‘Kan ik het eigenlijk wel? Ben ik nou gek dat het niet lukt?’ 

Maar als je blijft proberen en blijft voortborduren op wat werkt, al is het nog zo klein, dan ervaar je beetje bij beetje meer resultaat. En dan kan het ineens gaan vliegen.

Ik word nu herkend op ondernemersevents. Dat is bizar om mee te maken. Maar eigenlijk ook logisch, omdat ik wel ben blijven bouwen aan mijn zichtbaarheid. Ook de momenten dat ik 7 views kreeg op mijn vlogs en blogs – waarvan 6 vriend of familie waren – bleef ik stug doorgaan.

Succes is te sturen, maar ik vind het geen geen falen als het je niet lukt. Het kan namelijk echt f*cking moeilijk zijn om eruit te springen. Er is zoveel concurrentie. Naast ondernemerskennis moet je dus ook wel ergens het vertrouwen in jezelf aanboren dat je het wél kunt. En dat jij bij de blijvertjes hoort. En het helpt dus als je dan eigenwijs genoeg bent om door te blijven gaan. Niet iedereen heeft die eigenschap van nature.  Maar met aanmoediging van de juiste mensen om je heen kunnen ook die ondernemers een mooi bedrijf neerzetten. Ik hoop dat ik met mijn (video)tips en weggevers een klein beetje kan bijdragen aan die aanmoediging.’

LEES OOK: AIMÉE DE JONGH: ‘DÍT BETEKENT HET OM ZZP’ER TE ZIJN’

Wat zijn nou de meest voorkomende ‘fouten’ die jij voorbij ziet komen?

‘Oh, hier kan ik uren over praten! Niet omdat ik geniet van andermans fouten, maar juist omdat ik zo graag wil dat ondernemers ze niet meer maken! Maar ik zal me inhouden. Je kunt in valkuilen stappen op twee gebieden. Je kunt een bepaalde werkwijze toepassen die je tegenhoudt snel resultaat te boeken. Daarnaast zijn er inhoudelijke elementen die je ‘fout’ kunt doen. Ik zal van beiden een voorbeeld noemen.

Over de werkwijze: je wilt het perfect doen en daardoor ga je te langzaam vooruit.

Sommige ondernemers zijn bijvoorbeeld uren, dagen, weken bezig met hun website. Die is dan misschien prachtig en perfect. Maar is hij ook effectief? Daar ga je pas achter komen als hij live staat. Als je geluk hebt, slaat je website meteen aan. Maar in de meeste gevallen is de eerste versie nog lang niet wat klanten aantrekt of overtuigd. En dus heb je heel veel tijd en energie verloren die je had kunnen steken in andere dingen. Het effect van een website wordt vaak ook enorm overschat, er zijn nog tig andere mogelijkheden om eruit te springen. 

Mijn motto voor (door)startende ondernemers is dan ook: Seek progress, not perfection. Ik wil niet dat je het perfect doet, ik wil dat je vooruit komt. Dus de foto’s die je hebt liggen zijn goed genoeg voor de  eerste versie van je website. En je hoeft echt geen duur logo te laten ontwerpen. Zelfs een naam kun je later nog veranderen. Maak dus eerst een goed genoeg versie en ga daarna testen. Werkt het? Zitten mensen hierop te wachten? Wat kan beter?

Inhoudelijk: Niet durven kiezen. Veel ondernemers vinden het heel moeilijk om te kiezen. En presenteren graag alles waar ze eventueel geld mee kunnen verdienen. Het effect? Mensen kunnen jou niet in een hokje in hun hoofd stoppen.

Nu denk jij misschien: ‘Ik wil helemaal niet in een hokje!’ Maar in dit geval wil je dat juist wel! Want als je maar één hokje aanbiedt aan je klant, is de kans veel groter dat hij jou onthoudt. Ondernemer X = Hokje A. Eén hokje kunnen we nog wel onthouden. Maar zet jij 10 hokjes op jouw website, wat moet de klant dan onthouden over jou? Te ingewikkeld. Hij gaat je echt niet in 10 hokjes in zijn hoofd opslaan. En uiteindelijk onthoudt ‘ie dus 0 hokjes bij jouw naam. Dat is geen kwade opzet. Zo zit het menselijk brein in elkaar. Dus ook al kún jij al die prachtige diensten leveren: houd je in en durf te kiezen. Later als je eenmaal in de hoofden zit, kun je gaan uitbreiden.’ 

Welke vraag wordt het meeste gesteld aan jou als coach?

‘Mensen vragen mij vaak hoe het mij lukt om focus te houden. Ik heb het geluk dat ik een zeer gedisciplineerd persoon van mezelf ben. Focus houden lukt mij door me te houden aan mijn eigen regels: ’s ochtens nooit starten met e-mail, whatsapp notification uit, werken aan mijn eigen bedrijf als ik scherp ben (in de ochtend). Maar het heeft ook een keerzijde. Ik ben niet zo goed in pauzes of relaxing time. Dat is echt mijn valkuil. Mijn focus is zo scherp, dat ik soms te lang doorga.’

Interview Anke Verbruggen

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen?

‘Het leuke aan mijn vak is dat ik alle kennis die ik opdoe weer 1 op 1 door kan vertalen naar mijn klanten. Als ondernemerscoach ben je uiteraard zelf ook ondernemer. Ik lees bijvoorbeeld veel boeken en volg allerlei webinars & trainingen. Veel informatie verwerk ik in de MBA-lessen, zodat mijn klanten niet óók die boeken hoeven te lezen of die training hoeven te volgen. Scheelt hun weer tijd en geld.

Maar wat ik ook heel leuk vind om te merken: ik leer heel veel van mijn klanten en de ondernemers waarmee ik werk. Ik pretendeer niet alles te weten als ondernemerscoach. Ik blijf nieuwsgierig en sta open voor hun kennis. Al mijn klanten hebben hun eigen expertise en er is altijd iets waar zij veel beter in zijn dan ik. Laatst coachte ik een project manager en die maakte de meest prachtige, overzichtelijke schema’s. Heerlijk! Dat kan ik echt niet zo goed. En inmiddels werk ik met een VA en een Facebookmanager. Ik vraag altijd om feedback als ik dingen aanlever. Ik ben daar heel makkelijk in. Als jij een betere suggestie hebt, zou ik wel dom zijn daar geen gebruik van te maken!

Tot slot raad ik mijn ondernemers altijd aan om een mentor te zoeken. Maar zelf heb ik er nog geen gevonden. Dus dat staat nog op mijn wensenlijstje.’

Wat zijn jouw plannen voor 2017?

‘Mijn 2017 staat tot aan de zomer ingepland. Eigenlijk is het heel overzichtelijk: in januari start ik met mijn VIP coachgroep. Daarna focus ik me volledig op de MBA die april weer van start gaat. Dit keer zit daar ook een live event bij. Dat is de eerste keer en ik vind het reuze spannend. Ik werk expres in blokken en met lanceringen: als het VIP traject voor de deur staat, ben ik alleen maar daar mee bezig. Daarna kan ik me, los van het coachen van klanten wat uiteraard wel doorloopt, weer volledig storten op de MBA. Zo voorkom ik dat ik steeds moet switchen tussen projecten.

Juli en augustus ben ik vrij, yiehaa! Ik ga met mijn vriend en zoontje van dan 2 jaar een rondreis maken rondom de Adriatische zee. We sluiten af met de familie van mijn vriend in Zwitserland. En op de heenweg bezoeken we vrienden in Geneve en mijn zusje in Brussel. Het moge duidelijk zijn dat ik daar veel zin in heb!

LEES OOK: INSTAGRAM EXPERT AMBER DEELT HAAR TIPS: ‘BEDENK HEEL GOED WIE JE IDEALE VOLGER IS’

En verder dan augustus kijk ik niet. Ik vind het prettig om nog wat ruimte te laten voor mooie dingen die op mijn pad komen. Natuurlijk heb ik wel ideeën. Zo zei ik eerder dat ik in 2017 graag meer ‘naar buiten’ wil. Ik ga sowieso meer tijd doorbrengen met mijn VIP klanten en het live event van de MBA sluit daar natuurlijk ook bij aan! Najaar 2017 gaat ongetwijfeld ook aan deze wens bijdragen, maar ik weet nog niet hoe.’

Wat is jouw gouden tip voor ondernemers?

‘Ik denk dat ik al veel inhoudelijks heb genoemd dus laat ik afsluiten met wijze les. Relativeer. En koester de écht belangrijke dingen. Ik zeg weleens tegen klanten: over 100 jaar zijn we allemaal dood. Dat klinkt misschien raar, maar soms helpt dat om even afstand te nemen.

We maken ons nu enorm druk over onze bedrijven. En dat vuur is ook mooi en belangrijk om impact te maken. Maar verlies daarbij niet het plezier in alle andere dingen die het leven ook zo leuk maken. Want voor je het weet is het weer voorbij. Blijf oog houden voor je lieve vrienden, die het soms helemaal niet snappen, maar toch wel heel lief zijn. Houd oog voor je partner, voor je kinderen, voor je familie. Want ook al ben je nog zo succesvol, zonder hen in je leven is er echt niks aan.’

Je kunt Anke volgen via haar website, Facebook, Twitter, en YouTube.