Op haar 21ste start ROSANNE RAUBUN (26) als webdesigner. Ze richt zich op vrouwelijke ondernemers en haar bedrijf groeit snel. Om nog meer ondernemers te kunnen helpen ontwikkelt ze een online programma en geeft ze offline workshops en events. Rosanne vertelt ons er alles over én ze laat ons haar prachtige werkplek zien!

Kiezen voor droomklanten

Interview Rosanne Raubun - de webdesigner voor vrouwelijke ondernemers

Rosanne is al ruim vijf jaar ondernemer. ‘Als ik mijn mailbox doorneem, wil ik blij en gelukkig worden. Ik wil alleen mijn droomklanten helpen.’ Toen Rosanne net begon met ondernemen, werkte ze voor verschillende klanten. ‘Van hovenier tot bouwbedrijf, enzovoort.’

Maar bij het werken met al die verschillende klanten ligt niet haar hart. ‘Ik kon mijn creativiteit niet altijd kwijt. Als ik een mail krijg van een klant, wil ik een grote glimlach op mijn gezicht krijgen. Ik wil het gevoel hebben: JOU wil ik helpen!’

Dé webdesigner voor vrouwelijke ondernemers

Rosanne besluit te kiezen voor een duidelijke doelgroep: vrouwelijke ondernemers. ‘Hierdoor is mijn bedrijf flink gegroeid. Ik kreeg steeds meer klanten en werd uitgenodigd om te spreken tijdens damesnetwerken. Ik mocht websites maken voor grote online platformen voor vrouwelijke ondernemers. Zo verhoogde ik in relatief korte tijd mijn naamsbekendheid en nu ben ik dé webdesigner voor vrouwelijke ondernemers.’

Twintig projecten tegelijk

Al snel krijgt ze het zo druk dat ze het aantal opdrachten niet goed meer bij kan houden. Rosanne wil iedereen tevreden houden, maar door het aantal opdrachten lukt dat niet meer.

‘Ik wilde mijn klanten niet teleurstellen. Ook niet wanneer ik met twintig projecten tegelijk bezig was. Ik vind mijn werk super leuk en het is mijn grootste hobby. Het allerliefst werk ik 24/7 aan mijn bedrijf. Alleen kun je dit onmogelijk volhouden. Ik durfde geen nee te zeggen en had weinig grenzen voor mezelf gesteld. Ik was erg teleurgesteld wanneer een klant boos op mij werd doordat ik veel te druk was.’

Van een-op-een naar een online programma

Daarom gaat Rosanne aan de slag met een aantal coaches. Ze maakt een duidelijk plan. ‘Hoeveel websites wil ik maken per jaar? Hoeveel deelnemers wil ik voor mijn online programma? Hoe vaak ga ik mijn programma lanceren? Ik kreeg hele duidelijke cijfers als handvat en zo kon ik goed gaan focussen. Ik durf nu eindelijk vol zelfvertrouwen nee te zeggen.

Interview vrouwelijke ondernemer Rosanne Raubun
Rosanne Raubun: ‘Als ondernemer moet je altijd blijven groeien en investeren, wil je succesvol blijven.’

Ik heb een online programma ontwikkeld, DESIGN YOUR DREAM, en daardoor kan ik mega veel onderneemsters tegelijk helpen met het bouwen van een droomwebsite. Deelnemers ontvangen in een periode van 12 weken elke maandag een online les van mij in hun mailbox.’

Inmiddels doen er ruim 180 deelnemers mee aan haar programma. ‘Zorg dat je een heel duidelijk plan en doel hebt voor je bedrijf. Dat is voor mij de belangrijkste les geweest!’

Online zichtbaarheid

‘Groei en online zichtbaarheid zijn super belangrijk voor ondernemers. Als ondernemer moet je altijd blijven groeien en investeren om succesvol te blijven. Daarom is het prettig als zowel je website als je online marketing blijft meegroeien. Het is belangrijk dat je website niet verouderd raakt en steeds bij je blijft passen.’

Lees ook: Podcasts voor ondernemers: Kim Munnecom over haar top 3 (+interview!)

Een eigen kantoor

‘Met mijn online programma ben ik steeds meer online gaan werken. Ik vind het heerlijk om op mooie, inspirerende locaties te werken. Ik miste op een gegeven moment het directe contact met andere onderneemsters en klanten. Daarnaast was het mijn droom om meer offline workshops te geven. Ik wilde van mijn online programma ook een offline school maken.’

Daarom heeft Rosanne nu – samen met een andere onderneemster – een kantoor. ‘Ik heb nu een super fijn kantoor waar ik ook workshops kan geven voor groepen tot 10 personen. Ik deel mijn kantoor samen met een collega onderneemster. Zo voel ik mij minder alleen. Wanneer ik thuis aan het werk ben, ben ik echt alleen. Bovendien kan ik nu werk en privé beter gescheiden houden.’

Digital nomad

Interview vrouwelijke ondernemer Rosanne Raubun

‘Mijn tweede grootste hobby is reizen. Ik vind het heerlijk om als digital nomad een geweldige plek te scoren. Het liefst een zonnige bestemming. Ik ben aardig verslaafd aan Airbnb. 

Mijn droom is om bijvoorbeeld een of twee maanden in het buitenland te wonen in combinatie met mijn (online) bedrijf.’

Balans

Vorig jaar werkte ze nog elke zondag aan haar programma en bedrijf. Nu is dit anders. ‘Ik probeer in het weekend zo min mogelijk met mijn bedrijf bezig te zijn. Zo maak ik meer tijd vrij voor mijn vriend, familie en vriendinnen.

Ik probeer elk weekend een groot kruis in mijn agenda te zetten en mijn mail niet te bekijken. Op mijn telefoon heb ik mijn e-mail app op de laatste pagina staan. Hierdoor check ik niet constant mijn mail. Het is ook echt heel fijn dat ik een eigen kantoor heb. Dan werk ik vanzelf wat langer door om alles af te krijgen en neem ik het werk niet mee naar huis. Wanneer ik vanuit huis werk, heb ik best vaak de neiging om rond 16:00 uur even iets anders te doen en ’s avonds weer verder te werken.

Uitdagingen

Wat vind Rosanne haar grootste uitdaging? ‘Om me heel strikt aan mijn vooropgesteld plan te houden. Mijn hoofd zit namelijk altijd vol met duizenden ideeën. Soms moet ik me echt focussen en maar met één ding tegelijk bezig zijn.’

Rosanne’s grootste droom

Interview vrouwelijke ondernemer Rosanne Raubun

Rosanne weet duidelijk wat ze wil. ‘Mijn grootste droom als onderneemster is dat mijn online programma DESIGN YOUR DREAM, hét websiteprogramma van Nederland wordt voor vrouwelijke ondernemers.

Ik wil nog veel meer naamsbekendheid creëren voor mijn programma. Ik werk daarom ongeveer twee dagen in de week, naast het werk voor mijn klanten, aan mijn bedrijf. ‘

Binnenkort geeft ze haar eerste grote event. ‘Ik ben op dit moment druk bezig met de organisatie van mijn DESIGN YOUR DREAM live evenement. Een evenement speciaal voor vrouwelijke ondernemers die een droombedrijf willen realiseren. Dit is de allereerste keer dat ik zo’n groot event organiseer. Ik vind het super spannend!’

Rosanne’s tip

Tot slot… Wat is Rosanne’s tip voor ons? ‘Blijf altijd jezelf, volg je eigen gevoel! Durf echt groot te dromen! Alles is mogelijk zolang jij er zelf in blijft geloven!’

rosanneraubun.nl  designyourdream.nl.

Beeld: Marleen Sahetapy Fotografie