Het jaar zit er bijna op. Een magisch moment. Tijd om terug én vooruit te kijken! Wat heb je geleerd in 2016 en neem je mee naar 2017? JANNEKE DE KLER en CHANTAL HEUTINK hebben een bijzonder jaar achter de rug én ze hebben allebei grote plannen voor 8 maart 2017…

Janneke de Kler

Janneke de Kler – De schitterende ondernemer

Janneke is lefcoach, trainer en ondernemer. Sinds 1 januari 2016
heeft ze haar eigen online videoshow, LefcoachingTV.

‘Wat ik geleerd heb klinkt veel simpeler dan dat het leren in de praktijk was. Ik heb namelijk geleerd om mijn plezier te volgen. Het begon op 1 januari toen ik mijn online videoshow LefcoachingTV startte. Ik zei tegen mijn coach toen: ‘Al wordt het een hele dure hobby, dat maakt niet uit, ik vind dit gewoon zo leuk om te doen!’.

Het werd geen dure hobby. De show loopt inmiddels een jaar en het was juist de start van een gaaf avontuur. Ik ontdekte dat het volgen van mijn plezier me veel meer opleverde dan het volgen van de (ongeschreven) regels. Plezier is aanstekelijk en werkt aantrekkelijk. Veel aantrekkelijker dan hard werken en doen wat de rest doet. Die oude overtuiging mocht ik loslaten.

Ook leerde ik me nog meer uitspreken. Ik kwam spiritueel uit de kast met het verhaal van de vrouw in de rode jurk en sprak mijzelf uit over eenhoorns. Dat ik daar totaal niet in geloof, terwijl dit voor sommigen vloeken in de kerk is. Ook leerde ik wat succes voor mij betekent. En dat is niet zoveel mogelijke klanten of omzet hebben. Dat zit in het hebben van plezier en voldoening.

Mijn focus voor 2017 ligt dan ook op plezier en voldoening. Te beginnen met een groot feest voor het 1-jarig bestaan van LefcoachingTV op 8 maart. Gewoon omdat het kan! Waarin trouw aan jezelf zijn en het volgens van je plezier voorop staan.’

 Chantal Heutink

Chantal Heutink – Op hoge hakken in Afrika

Chantal runde jarenlang de sociale onderneming I-Care pads in Kenia. Toen ze hiermee moest stoppen voelde ze zich mislukt. Voor haar stond 2016 in het teken van verdriet maar vooral ook van opstaan en weer doorgaan. 

‘Tien jaar geleden besloot ik mijn kindsdroom te volgen en ging naar Kenia. Ik wilde iets betekenen voor de meisjes en vrouwen daar en zette succesvol een social business op. Met een lokaal team ontwikkelde, produceerde en distribueerde ik wasbaar maandverband onder de naam I-Care pads. Helaas droogden subsidies en inkomsten op en moest ik eind 2015 het besluit nemen om mijn droom in Kenia af te bouwen. De impact? Ik voelde me een loser, een mislukking en schaamde me richting iedereen die in me geloofde en alle meisjes waar ik nog niets voor had kunnen betekenen.

Jarenlang stond ik bekend als de lady in red, dealing with the red issue, maar wie was ik nú nog? Het leek of ik mijn identiteit had verloren. Waar was het mis gegaan? Lag het aan de omstandigheden waarin we opereerden, of zat hier voor mij een persoonlijke les in?

Op bedrijfsfalen rust een groot taboe in Nederland. Hier ben je een zero, in Amerika een hero. Was ik werkelijk verworden tot een zero? Ik kon niet anders dan een proces van rouw, reflectie en introspectie te doorleven. Onder de vurige passie en enorme drive waarmee ik mijn kindsdroom probeerde te verwezenlijken, zat nog oude pijn. Ik geloofde met hart en ziel in I-Care en onze boodschap, die van zelfvertrouwen. Maar ik geloofde niet in mezelf. Het onzekere meisje wilde zich waarmaken. Door in de spiegel te kijken, ben ik gaan zien dat elke mislukking een leermoment is en een steppingstone naar een volgende bestemming. I-Care is niet helemaal geworden zoals gehoopt, maar uiteindelijk hebben we meer dan 55.000 vrouwen en meisjes bereikt.

Mijn ervaringen over van dromen tot doen, vallen, opstaan en weer een nieuwe weg inslaan heb ik opgeschreven en dat heeft geresulteerd in mijn boek Op hoge hakken in Afrika dat op 8 maart 2017 wordt gelanceerd.’