Het jaar zit er bijna op. Een magisch moment… Tijd om terug te kijken én vooruit te kijken! Wat heb je geleerd in 2016 en neem je mee naar 2017? Wat zijn je doelen voor het nieuwe jaar? Voor Jennifer Delano en Anke Verbruggen was 2016 een bijzonder jaar. Ze delen hun lessen én ze hebben een duidelijke focus voor 2017. 

Jennifer Delano

Jennifer Delano – DelanoPR

Jennifer is PR agent en sinds dit jaar moeder. Eerder won ze met haar werk een JCI Internet Award
en ze is volgens Viva een van de 400 succesvolste vrouwen van Nederland.

‘Het was me wel een jaar hoor! Ik had zoals elk jaar weer grote plannen, maar de realiteit sloeg snel in. Ik begon dit jaar namelijk zwanger. En hoe langer dat duurder, hoe slechter ik ter been werd en hoe zieker ik me voelde. Oftewel – niet de ingrediënten van een succesvol jaar zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Ik heb er drie levenslessen uitgehaald en daarmee er het beste jaar ooit jaar van gemaakt!

Wat ik leerde? Doen wat moet, niet wat kan. Wanneer je je ziek voelt moet je kiezen: ik had per dag maar een aantal uur energie. Oftewel: in die paar uur moest het gebeuren. Wat ga ja dan doen? Doen wat moet, niet wat allemaal wel niet kan. Dag ellenlange telefoontjes, nutteloze meetings, projecten die veel te lang duren om te renderen. Ik heb nog nooit zo effectief gewerkt. Het rare is dat blijkbaar alles gewoon in een veel kortere werkweek past. Nu denk ik: waarom heb ik dat niet eerder gedaan?

Ook leerde ik delegeren. Een vriend van mij heeft een tegeltje op zijn wc hangen met de wijsheid: doe niet morgen wat je vandaag door iemand anders kan laten doen. Hij heeft enorm gelijk. Delegeren wilde ik al jaren meer doen, maar wanneer start je? Die administratie had ik eerder al uitbesteed, veel dingen heb ik gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Maar het echt handwerk uitbesteden: ik had op een gegeven moment geen keus meer. En daar ging ik: op zoek naar een personal assistent. En wat ben ik blij met haar!

Dé les die ik meeneem naar 2017 is: doe het nu. Het bespaart je zoveel tijd wanneer je iets direct aanpakt. Als je een mail even laat liggen, komt er al snel een tweede of derde erover in jouw mailbox erbij. En dat is maar een klein voorbeeld.

Qua werk heb ik voor 2017 een mooi doel gesteld: Ik wil graag 10 MKB’ers helpen met hun zichtbaarheid. Door niet één keer, maar meerdere malen per jaar de media in te gaan. Er zijn zoveel mooie bedrijven, maar die geeneens bij hun vakmedia bekend zijn. Dat moet niet mogen. Wanneer je als bedrijf bedraagt aan deze wereld, dan is het tijd om dat de wereld te laten weten. En daar wil ik graag aan bijdragen!’

Lees ook: Sanne van der Velden: ‘Je dromen en ideeën delen met anderen is zo ontzettend waardevol!’

Ondernemerscoach Anke Verbruggen

Anke Verbruggen – Ondernemerscoach

Anke is ondernemerscoach voor zzp’ers en kleine ondernemers en ze is ervan overtuigd dat ondernemen
iets is dat je kunt leren. Haar motto: seek progress, not perfection.  

‘Van struggelende zzp’er naar een uitdagend, bloeiend bedrijf. Zo zou ik mijn 2016 willen samenvatten. Het begon met het besluit om meer zichtbaar te zijn. Ik startte een YouTube kanaal, organiseerde mijn eerste challenge. Gaandeweg kwam er steeds meer bij. Webinars geven. Een online training opzetten. Inmiddels begin ik een aardige community om me heen te verzamelen met like minded ondernemers. Dat is te gek en daar ben ik heel dankbaar voor!

Mijn grootste les van afgelopen jaar? Die kwam in de laatste paar weken: ook ik ben geen wonder woman. Ik werd twee weken ziek en ik ben nooit ziek. Toen de mist uit mijn hoofd weer optrok en ik nog aan het uitzieken was op bed, had ik ein-de-lijk tijd om na te denken. Ik realiseerde me dat mijn harde werken me veel heeft opgeleverd maar dat het ook zijn tol eist als je maar van project naar project hopt. Terwijl ik dat wel altijd roep naar klanten! Duidelijke gevalletje van: bij de loodgieter thuis lekt het. Dus mijn uitdaging: rust inbouwen en genieten. Ook wil ik meer naar buiten toe. Letterlijk. Ik wil achter mijn laptop vandaan komen en wil onder andere meer oppakken op het gebied van sprekerschap en events.

Ook heb ik heel veel zin om te bouwen met en aan mijn team. De laatste maanden startte ik een samenwerking met een VA en een Facebookmanager. Ik vind het heerlijk om niet meer alles alleen te hoeven doen. Het is ook echt heel bijzonder om te merken dat anderen vol overgave willen bijdragen aan jouw bedrijf. Maarrr; take it easy tiger! In het kader van rust en genieten ga ik eerst een week kerstvakantie vieren. Kijken of het lukt, haha.’