Tussen mijn ontbijt en nu zit meer dan veertien uur. Het is negen uur ’s avonds als ik de tijd neem voor mijn avondeten. Wat een dag. Misschien ken je ze wel, van die zeldzaam, bijzondere dagen dat je je onoverwinnelijk voelt, je vergeet te eten en de tijd voorbij vliegt. Het staat in schril contrast met die dag in januari 2012.

Column: Leonie Schipperus

Januari 2012

Ik ben jarig en sta voor de rechter in de rechtbank in Rotterdam. Geen slingers of gebak voor mij vandaag. Wel aanvaard ik het faillissement van mijn bedrijf Chapeau. Onbegrijpelijk, een faillissement is iets vreselijks wat alleen anderen overkomt. Ik kan er niet objectief naar kijken en voel alleen maar teleurstelling en schaamte. Ik heb geld – heel veel geld – verloren. Mijn vertwijfeling is groot.

Oktober 2015

Het is een dag waarin ik meestrijd voor een finaleplek in de Shell LiveWIRE Awards bij HQ van Shell in Rijswijk. Sowieso al een gave locatie om te kunnen zijn. Maar vandaag geldt; De dood of de gladiolen. We gaan ervoor, de volle 100%. Het wordt de dood, ik strand in de halve finale. Mijn schaamte wordt echter minder als ik naar de andere twaalf startups kijk die aan deze dag mee hebben gedaan. Ik ben toch wel trots dat ik bij deze groep van halve finalisten hoor. En de dag zelf levert van alles op: enkele workshops, veel PR, een goede uitbreiding van ons netwerk én een pitchfilm. Geen zakelijke pitch, maar een pitch als ondernemer waarin ik uit de doeken doe hoe Pimm is ontstaan en wat het idee achter mijn bedrijf is. Aangezien de pitch wel persé in 90 seconden moest voor een jury (jaaa, dat was heel spannend) mis ik hier en daar wel één en ander, maar ach; er moet wat te wensen over blijven. Het was een goede oefening. Die elevator pitch die komt er wel. Een jaar lang Shell LiveWIRE member in de pocket.

Januari 2012

Ik ben dertig, maar de persoon die een hoofdrol speelt in mijn schaamte is mijn vader. Hij kan niet goed omgaan met mijn faillissement en hij geneert zich voor zijn eigen dochter. Dit voelt misschien wel nog veel erger dan het hele faillissementsfiasco zelf.

Oktober 2015

Vandaag heb ik acht handen nodig om een powerpoint in elkaar te zetten, een speech voor te bereiden, een fotograaf te regelen, een taart (voor 100 man) ergens vandaan te toveren en een persbericht de deur uit te doen. Pimm Solutions behoort tot de 490 snelst groeiende bedrijven van Nederland en is daarmee officieel een FD Gazelle. Ik sta even stil bij het moment, deze prijs voelt unreal. Iets waar ik samen met alle collega’s zo hard voor heb gewerkt. Er nu staat een mooi winstgevend bedrijf. In de afgelopen jaren hebben we – samen met onze klanten en leveranciers – onze dienst naar een hoger niveau getild.

Februari 2012

Ik twijfel aan mezelf en zal dat nog lang doen. Maar niet op de voorgrond, want ik besluit dat ik verder wil en zet een nieuwe organisatie op. Die avond en de avonden erna blijven de lichten nog tot diep in de nacht branden in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Plannen worden gemaakt, calculaties nog een keer doorgerekend en een nieuwe onderneming wordt geboren. En we noemen hem Pimm®.

December 2015

Met al mijn collega’s zitten we op de voorste rij van de première van de film ‘Burnt’ met Bradley Cooper. Goede film, een aanrader. Toevallig had ik recent ook de documentaire van Fucking Perfect gezien die is gemaakt over Sergio Herman. Nog zo’n aanrader en een goede les voor de work-life balans. Als je deze film (Burnt dus) ziet, dan snap je misschien wat ik wil zijn: een chef die gaat voor zijn derde Michelinster. Niet dat ik van koken houd, maar ik begrijp de drive van deze mannen. Niet dat ik dit ook zo tot in het kleinste detail doorvoer, maar ik doe mijn best. Het draait vooral om de passie voor het ondernemen. Het hebben van impact met zoals ze in het Engels alleen zo mooi kunnen zeggen ‘skin in the game’. Deze passie voor mijn werk, op de aller- allerbeste manier bezig zijn op dat kleine stukje waar we impact kunnen hebben. En dat ook het liefst samen te doen met gelijkgestemden – collega’s, klanten, leveranciers en andere relaties – die begrijpen dat eenrichtingsverkeer op de lange termijn niet werkt.

Gisteren

Het is lunchtijd, en ik zit samen met een klant aan tafel die ik heb uitgenodigd voor een lunch bij een leuk restaurant op het Noordeinde in Den Haag, als dank voor een groot meerjarencontract dat we met haar bedrijf hebben afgesloten. De andere kant van de tafel is zo attent iets mee te nemen – voor míj! Het lijkt de omgekeerde wereld… Het is zo’n surprise dat ik de rest van de dag kan teren op deze aangename verrassing. Het raakt me oprecht, dat ík ‘in het kader van de nieuwe samenwerking’ een cadeautje krijg dat ook nog eens erg goed past bij mijn persoonlijke interesse. Wauw.

Vandaag

Aan vier totaal verschillende mensen, met totaal verschillende interessegebieden, in totaal verschillende relaties tot Pimm vertel ik wat Pimm voor bedrijf en concept is, waar we voor staan en waar we naartoe willen de komende jaren. We raken in gesprek met elkaar en ik voel dat er common ground is. Deze momenten mogen van mij eeuwig duren. Juist dit raakvlak zoek ik elke dag weer, bij mijn klanten, collega’s, leveranciers en ook natuurlijk thuis, bij mijn gezin en vrienden. Allemaal om de ander aan te kunnen kijken en te denken: “Exact ja – dat ja, wij begrijpen elkaar.” Dat gevoel is heerlijk. En als je op één dag het geluk hebt dat je zelfs VIER van dit soort gesprekken op een rij voert waarin je bij allemaal het gevoel hebt dat je hetzelfde in de wedstrijd zit, dan geeft dat een geweldig gevoel. Zo’n dag was vandaag.

Vanavond

Het is negen uur ’s avonds als ik de tijd neem voor mijn avondeten. Zittend aan tafel denk ik terug aan het afgelopen jaar. Het waren twaalf maanden waarin ik keihard heb gebikkeld, opgevoed, gestreden en gevierd, maar ook verwerkt, gegroeid en gevormd. De adrenaline giert weer door mijn lijf. Wat een dag. En dan besef ik me, ik hoef me niet meer de schamen. En mijn vader niet voor mij.

Leonie Schipperus OVER HET FAILLISSEMENT VAN HAAR ONDERNEMING

 Leonie Schipperus is oprichter en eigenaar van Pimm Solutions. Met Pimm Solutions helpt ze organisaties om kosten te besparen door inkopen van zakelijke cadeaus en relatiegeschenken te centraliseren. Ze werd genomineerd voor de de Shell Livewire Awards en won vorig jaar een FD Gazelle.

Je kunt Leonie volgen via haar website en Twitter.