Maartje Blijleven is digital community expert, veelgevraagd keynote spreker en auteur van het boek We love communities. Ze bouwt al sinds 2000 aan succesvolle online communities (Endemol, KLM, Heineken) en is erg gepassioneerd over de kracht daarvan. Ze gelooft dat online communities hét grote geheim zijn achter de groei en het succes van veel bedrijven en social movements, maar alleen als je het goed doet. Daarom vertelt ze ons alles over de geheimen van een succesvolle community én ze deelt haar gouden tips.

Wanneer is een community voor een ondernemer onmisbaar? Wanneer is het belangrijk om daarin te investeren? 

Een community is voor iedere ondernemer onmisbaar, omdat het van wildvreemden fans maakt. En willen we die niet allemaal? Er zijn meerdere manieren waarop je een online community in kunt zetten als ondernemer:

1. Je aansluiten bij een bestaande community waar je doelgroep al aanwezig is. Bijvoorbeeld de ambitieuze meisjes community. Daar kun je antwoord geven op vragen van de andere community leden, laat je daarmee je ervaring zien en claim je zo autoriteit. Het voordeel is dat je de community niet zelf op hoeft te zetten, het nadeel dat de community niet van jezelf is en je je eigen producten of diensten niet direct onder de aandacht kunt brengen. Een link naar je website plaatsen en zelfpromotie is meestal niet toegestaan. Bovendien kun je niet alle berichten plaatsen die je graag wilt plaatsen, lukt het niet om de andere leden snel bereiken via bijvoorbeeld e-mail en heb je ook geen inzicht in de data en statistieken.

2. Je eigen community activeren via social media. Dat kun je dus doen via je bestaande social media kanalen. Je runt dus geen online groep, maar doet aan community building via social media. Daarbij ligt de focus echt op waarde geven en de dialoog aangaan met jouw ideale doelgroep. En dus niet op commercie en alleen maar zenden. Het voordeel is dat je bent waar je doelgroep al is en dat het gratis is. Het nadeel is dat je niet één plek hebt waar je online community samenkomt en dat je leden onderling minder makkelijk de dialoog met elkaar aangaan. Terwijl daar juist veel waarde in zit.

3. Je eigen online community opzetten. Daarmee bedoel ik een groep met gelijkgestemden die samen online de dialoog aangaan over een gemeenschappelijke passie, pijn of ambitie. Dat is wat mij betreft de ultieme community, omdat het heel veel voordelen met zich meebrengt. Ze zijn zijn hét grote geheim achter de groei en het succes van veel bedrijven en sociale movements. De eeuwenoude manier om verbondenheid, solidariteit en vertrouwen te creëren, is ook de ideale manier om online relaties te bouwen en onderhouden en doelgroepen goed te leren kennen op een authentieke en aansprekende manier. Juist als gepassioneerde en ambitieuze zzp-er of (kleine) ondernemer is dit interessant. Omdat je van wildvreemden fans maakt, zichtbaarder bent, meer impact maakt en moeiteloos je ideale doelgroep aantrekt, zonder duizenden euro’s kwijt te zijn aan (online) advertising. Dat kan op eigen community software van ongeveer 100 euro per maand, maar ook gratis door bijvoorbeeld een LinkedIn groep of Facebook groep te starten.

Wat is het geheim van een succesvolle community?

Oef, er zijn meerdere geheimen, teveel om ze allemaal op te noemen. Maar ik kan er wel een paar uitlichten: 

  1. Trek lering uit cases van merken en ondernemers die al succesvolle communities hebben neergezet, zodat je weet hoe je zelf een win-win-winsituatie kunt creëren. (een win voor de leden, een win voor je onderneming en een win voor jezelf als community leider)
  2. Luister goed en communiceer op een eerlijke, oprechte, transparante en persoonlijke manier met de leden in je community.
  3. Neem je community serieus. Stel een communitystrategie op en neem die op in je business- en marketingcommunicatiestrategie om zo het succes te vergroten.
  4. Bouw een langdurige relatie met je leden op door waarde toe te voegen. Kwalitatieve content = waarde. Zo zorg je ervoor dat je de meest waardevolle speler in jouw markt bent.
  5. Combineer on- en offline. De combinatie versterkt elkaar, het verdiept de experience rond de community en versterkt daarmee de band.
  6. Ga de interactie met je community aan: de dialoog. Zodat mensen zich gehoord voelen en je kunt inspelen op de behoefte vanuit de community.
  7. Zorg voor een goede leider die authentiek en oprecht is. Dat kunnen ook meerdere leiders zijn. Blijf dicht bij jezelf, wees zichtbaar, claim je spot en maak er samen een succes van.
  8. Investeer tijd en/of geld in een community als je deze wil laten groeien. Daarvoor is het ook belangrijk dat je dagelijks in de community aanwezig bent, ook al is het maar 5 minuten.
  9. Volg het We love communities 10-stappenplan en ga ervoor :-)

En welke ondernemer is voor jou daarin echt een voorbeeld?

Er zijn meerdere ondernemers die dit goed doen. Veronique Prins met de Kick Ass Business Coaching Club op Facebook. En Myra de Wildt van Happy Single Moms doen het allebei erg goed. En ook Lotte van Ambitieuze Meisjes vind ik een mooi voorbeeld.

Lees ook: 5 simpele tips om meer bezoekers naar je website te krijgen

Wat is een valkuil bij het runnen van een community?

Er zijn een aantal valkuilen die ik regelmatig zie bij zowel kleine als grote bedrijven en ook bij ondernemers. De grootste valkuil is dat ze geen heldere strategie hebben, geen doel voor ogen hebben en een stagiaire zonder ervaring inzetten, waardoor de community doodbloedt. Een online community is vaak je eerste contactmoment met je klant. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook een community.

maartje blijleven van we love communities deelt haar community tips

Daarnaast is een grote valkuil dat mensen het zien als een snel sales kanaal en focussen op nemen in plaats van geven. Pas als je je leden écht verder helpt door waardevolle content met hen te delen, groei je zelf ook. En dan is de sky de limit en komen er kansen op je pad die je niet voor mogelijk had gehouden. Zo sprak ik laatst op de Facebook Community Day in Tel Aviv, door de kracht van mijn eigen community. En ik haal 90% van mijn opdrachten als spreker uit mijn netwerk. Het is ook de reden dat ik bij BNR op de radio was en bij 5 uur LIVE op bij RTL aan tafel zat.

Online communities zijn echt life-changing als je weet hoe je ze inzet. Dat is helemaal niet ingewikkeld en hoeft ook niet veel tijd te kosten als je weet welke stappen je moet volgen. Daarom ben ik nu bezig met het lanceren van de Online Community Academy. Juist voor ambitieuze en gepassioneerde zzp-ers en (kleine) ondernemers. Om hen stap voor stap te leren hoe ze dat doen. Met persoonlijke begeleiding om het succes te vergroten. Want ik gun iedereen een succesvolle online community.

Hoe bepaal je welk platform het meest geschikt is?

Dat hangt heel erg af van je ideale doelgroep. Wie is je ideale doelgroep? Waar bevindt die zich? Wat vindt hij of zij fijn? Pas als je je ideale doelgroep hebt omschreven en weet wat voor soort community daarbij past, kun je bepalen welk platform het meest geschikt is. 

Wat zijn jouw gouden tips voor ondernemers die willen starten met een community?

Begin gewoon, maar zorg wel dat je weet welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Dat gaat je veel tijd (en dus geld) besparen. Namelijk:

1: Bedenk een goed idee en doe onderzoek om dit idee te valideren.
2: Bepaal je doelgroep en stel je communitystrategie vast om op de langere termijn succesvol te zijn.
3: Kies het soort community en platform dat daarbij past
4: Start met passie, samen met anderen en vergeet de communityregels niet.
5: Plaats alvast de eerste content volgens je strategie en contentplanning.
6: Nodig de eerste leden uit, werk samen met anderen en activeer je community.
7: Groei gratis en organisch via ambassadeurs en mond-tot-mondreclame.
8: Groei door pr & promotie en vergeet daarbij de vindbaarheid niet.
9: Richt je op de lovers en niet op de haters, om de juiste sfeer te bepalen en bewaken.
10: Blijf leren en optimaliseren om met je community relevant te zijn en te blijven.
Het gaat je zoveel plezier, energie en resultaat opleveren!

Tot slot… Wat vind jij onmisbare tools?

Wat goed dat je dat vraagt! Omdat ik die vraag de laatste tijd vaker krijg, heb ik daar toevallig net een handig lijstje van gemaakt.

Meer tips van Maartje vind je in haar boek We love communities, waarin ze deelt hoe je succesvol wordt met jouw online community. Of volg Maartje via Instagram en Online Community Academy.

Beeld: Marinke Davelaar
Dit artikel bevat affiliate links.