Marcella Korver (30) reist als ondernemer al 4 jaar de wereld rond. Ze organiseert workations en inmiddels is ze nóg een project gestart: Cards of Revelation. Een kaartspel om seks-gerelateerde onderwerpen voor stellen bespreekbaar te maken. Haar Kickstarter campagne loopt nog een paar dagen en ze heeft haar streefbedrag bijna binnen. ‘Kickstarter is een goede tool om pre-orders te ontvangen en een vermogen vooraf aan productie te ontvangen als investeringsbedrag.’

Een paar jaar geleden besloot je alles achter je laten. Vertel, hoe ging dat?

Marcella Korver (30) reist al vier jaar de wereld over met haar laptop

‘Ik was het typische voorbeeld van ‘alles goed voor elkaar’. Kocht in mijn eentje een eengezinswoning op 21-jarige leeftijd, had een goede baan en een goed salaris. Ik koos echter voor mezelf.

Ik weet nog goed dat ik mijn vader vertelde over mijn stappen. Ik heb het hem pas verteld nadat ik de beslissing voor mezelf al gemaakt had. Mijn vader vroeg me of ik zeker wist of ik al mijn zekerheid wel wilde opgeven.

Toen ik aangaf dat dit was wat ik wilde reageerde hij heel positief. Hij gaf zelfs aan dat hij precies hetzelfde zou doen als hij nog jong was geweest. Deze bevestiging én het feit dat mijn vader altijd achter mij staat helpen mij ontzettend.’

Je werkte een aantal jaar als freelancer, vorig jaar heb je je eerste onderneming opgezet. Wat is Active Workation?

‘Active Workation organiseert bedrijfsvakanties in combinatie met sport. In eerste instantie wilde ik me op ondernemers richten, maar omdat ik nog geen naam had opgebouwd vond ik het risico wat groot. Daarom ben ik me op bedrijven gaan focussen. Hiermee heb ik een groot risico weggenomen. In 2018 begin ik samen met een Amerikaanse vriend eindelijk met sportieve werkvakanties voor ondernemers. Watersporten in Kroatië in mei, bergsporten in de herfst en wintersport in de winter.’

Je bent met een crowdfunding campagne gestart voor Cards of Revelation. Vertel!

‘Een aantal weken geleden ben ik begonnen met een crowdfunding campagne voor Cards of Revelation. Het betreft een set van 69 kaarten gericht op koppels, om de communicatie in de slaapkamer te bevorderen. Je ziet namelijk nog vaak dat koppels dit onderwerp lastig vinden om te bespreken, en het kan je zo veel dichter tot elkaar brengen.

In eerste instantie was het een persoonlijk project, voor mij en mijn ex-vriend, maar deze relatie liep stuk. Toen ik een aantal vrienden vertelde over mijn project werd ik onwijs gestimuleerd om het te gaan verkopen. De set is bedoeld voor consumenten, maar daarnaast ben ik met een seksuoloog en relatietherapeut ook bezig met een speciale set voor relatietherapie. Op deze manier hebben we een niche en kunnen we beter targeten.

Ik ben begonnen met Kickstarter om ervoor te zorgen dat mensen bekend raken met Cards of Revelation. Het is een marketing tool voor mensen die je anders niet kunt bereiken. Kickstarter is een goede tool om pre-orders te ontvangen en een vermogen vooraf aan productie te ontvangen als investeringsbedrag. Consumenten krijgen daarvoor het product of een andere gekozen reward voor in de plaats. Inmiddels is het bedrag bijna binnen!’

Lees ook: Tips voor als je wilt werken vanuit het buitenland

Hoe combineer jij ondernemen met jouw reizende bestaan?

Marcella Korver (30) reist al vier jaar de wereld over met haar laptop

‘Ik denk dat ondernemen en reizen heel goed samen gaat zolang je maar een ritme hebt. Ik ben echt een ochtendmens en sta dan ook vaak rond zes uur op. Wanneer ik in Nederland ben is mijn ritme toch anders, ga ik later naar bed en vind ik het lastiger om mijn bed uit te komen.

Ik vind het heerlijk om om zes uur op te staan, mijn laptop open te slaan, wat werk te doen en een uurtje later mijn ontbijt te maken en verder te werken vanuit huis tot lunchtijd. Afhankelijk van hoe druk ik ben neem ik de middag vrij om een boek te lezen op het strand of in een fijne strandbar. Of ik ga kitesurfen. ’s Avonds pak ik mijn laptop weer en werk ik verder. Ondanks dat ik vaak geen weekend neem zijn dit voor mij ideale dagen.’

Welke handige online tools en apps gebruik je?

‘Mijn meest gebruikte tool is Chrome apps, zodat al mijn documenten in de cloud zijn opgeslagen. Het risico dat er iets met mijn laptop gebeurt is groter dan wanneer je deze alleen vanuit huis gebruikt. Dan wil je toch een goede back-up hebben. Daarnaast is het heel handig om dingen met andere mensen te delen.

De tool Franz is gemaakt om al jouw communicatie-mogelijkheden in een tool te hebben. Denk aan messenger, whatsapp, slack enzovoort.. TripMode zorgt er voor dat ik niet al mijn internet verbruik wanneer ik mijn internet van mijn telefoon naar mijn laptop stream. Het schakelt internet voor de door jou gemarkeerde tools uit.

Ik gebruik soms een Pomodoro timer om te zien hoe veel tijd ik aan een taak besteed. Als ik me wil focussen gebruik ik Rescue Timer, dit zorgt ervoor dat ik bepaalde andere pagina’s zoals Facebook niet kan openen wanneer ik met iets bezig ben. Omdat ik veel discipline heb heb ik dat gelukkig niet echt nodig, maar is het toch af en toe handig.’

Wat vind je de grootste uitdaging van reizen én ondernemen?

Active Workation - Marcella Korver

‘De grootste uitdaging is het vinden van degelijk internet. Soms ga ik ergens in een koffietentje zitten om te werken, bestel ik mijn koffie… Hebben ze geen werkend internet. Dan gooi ik mijn koffie achterover en ga ik op zoek naar een alternatief. Daarnaast is het lastig wanneer je in een andere tijdzone zit en je klantcontact hebt. Dit houdt dan in dat je op de meest rare tijden aan het werk bent.’

Wat is jouw de meest waardevolle ondernemersles geweest?

‘Voor mij is dit dat ik mijn familie en vrienden niet vergeet. Dit blijft altijd belangrijker dan sales. Klanten vallen weg, familie zal er altijd voor je zijn. Ondanks dat ik mijn familie en vrienden niet veel zie maak ik zo veel mogelijk tijd voor ze wanneer ik in Nederland ben. Dit maakt mij minder productief in Nederland, maar heb ik wel veel quality time met mijn naasten.’

Wat is, denk je, jouw kracht?

‘Ik denk het het een goede eigenschap is dat ik veel discipline heb en heel geordend ben. Dit helpt mij ontzettend om de juiste work/life balans te behouden en me niet te verliezen in alleen maar plezier te hebben. Daarnaast ben ik erg sociaal en goed in het leggen van contacten. Dit helpt mij weer in het salesproces, waar de gunfactor zeker een rol speelt.’

Wat is hét advies dat je geeft aan anderen die ook locatie-onafhankelijk willen ondernemen?

‘Mijn advies: ga op zoek naar een community waarmee je samen kunt werken. Ik heb gemerkt dat dit ontzettend fijn is. Samen werken, waar dat ook is, met gelijkgestemde, is absoluut een pre. En doe iets wat je leuk vindt om te doen. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, waardoor de organisatie van een workation leuk blijft. Alle projecten waar ik aan werk doe ik echt uit mijn hart, omdat ik ze leuk vind en er 100% achter sta.’

www.activeworkation.com