Marieke Anthonisse (48) coacht dagelijks ondernemende moeders. Hoe combineert zij het ondernemerschap en het ouderschap zelf? Ze deelt haar beste tips én vertelt ons over de jaaragenda die ze heeft uitgebracht. Speciaal voor ondernemers met een gezin. 

Ondernemen naast een fulltime baan

Toen Marieke in 1997 startte als ondernemer werkte ze fulltime in de zorg. ‘Dat waren onregelmatige diensten en ik had nog geen kinderen. Daardoor had ik tijd genoeg om er van alles naast te doen.

Het was een tijd waarin ik gewoon deed. Ik dacht niet heel erg na over hoe het zou moeten. Er was nog geen online wereld waarin je anderen ziet en waardoor je soms ook wel eens gaat twijfelen.’

Professional organizer

Dat werk, Marieke was een van de eerste professional organizers in het land, breidde zich langzaam uit. ‘Na een paar jaar maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven, om mensen daar te gaan helpen aan meer structuur en overzicht in hun werk. Ook dat groeide gestaag.’

Steeds minder uren in de zorg

‘Steeds ging ik wat minder uren in de zorg werken. Van 32 naar 28 uur, toen naar 20, 16 en uiteindelijk werkte ik met een 0 uren contract. Het ging op een hele natuurlijke manier in die zeven jaar.’ Als Marieke in 2004 moeder wordt, stopt ze helemaal in de zorg. ‘Toen wilde ik er ook echt zijn voor onze dochter, ik had ook best lang naar het moederschap uitgekeken. Wij hebben twee kinderen uit China geadopteerd.’

Zakenmam

Ze maakt vervolgens de overstap van in-company efficiency trainingen naar businesscoaching. Net op het moment dat Marieke een grote investering doet in haar onderneming, onder de naam Businesscoach Marieke, komt de naam Zakenmam in haar op.

‘Het voelde zó goed. Maar ja, ik had nét die mega investering gedaan. Dus claimde ik wel de naam maar verder deed ik er niets mee. Heel kort heb ik met twee andere vrouwen wel geprobeerd om Zakenmam neer te zetten maar dat werkte niet.’ Ze laat het idee rusten.

Durven veranderen

‘Als iets niet werkt dan merk je dat op een gegeven moment echt wel. Zo bedacht ik dat ik wel internationaal zou kunnen gaan werken, omdat ik toen zelf veel internationale coaches volgde. Dus hup, in één week had ik alles omgezet naar het Engels. Maar voor mij werkte dat niet, ik merkte dat al vrij snel maar wilde doorzetten. Ik zag het als gezichtsverlies om dit los te laten. Een jaar later was ik doodmoe. Het ging gewoon echt niet.

Ik bén zakenmam

Op dat moment besluit ze om terug naar het Nederlands te gaan én om Zakenmam als naam te gaan gebruiken. ‘Ik realiseerde me: Ik bén zakenmam. Het gaat niet alleen over je business laten groeien, het gaat ook over de combinatie werk-gezin. Over plannen en organiseren. Juist dat is waar ik mensen mee kan helpen, ik doe ze tekort als ik dat stuk er niet bij pak.

Kiezen vanuit wie je bent

‘En dus gooide ik de boel weer om, ondanks de duizenden euro’s die ik had uitgegeven aan de naam die ik toen gebruikte, Businesscoach Marieke.’  Marieke kiest voor Zakenmam en dus voor een nieuwe huisstijl en website. ‘Echt vanuit wie ik ben en wat ik belangrijk vind en waar ik goed in ben.

Ik help mijn klanten, altijd vrouw en bijna allemaal moeder, bij allerlei praktische vragen. Over hun bedrijf en wat zij kunnen doen om deze te laten groeien. Denk hierbij aan het aanbod, voor wie zij er zijn, hoe zij zichtbaar kunnen worden, en alle mindset zaken die zij hierbij tegenkomen.’

‘Die van die video’s’

Een van de manieren waarop Marieke heeft gewerkt aan haar zichtbaarheid is vloggen. ‘Toen ik ermee begon was dit nog best uniek. Door de vlogs ben ik snel zichtbaar geworden en konden mensen mij makkelijk leren kennen. Zelfs nu ik meer blog dan vlog heb ik nog steeds de naam ‘van die video’s’.’

Eerlijk zijn

‘Of je nu blogt, vlogt of een podcast maakt… Jezelf laten zien is heel goed voor je business. Laten zien wat je in huis hebt en ervoor zorgen dat mensen je gaan vertrouwen. Eerlijk zijn is belangrijk. Ik heb in het begin wel eens dingen geroepen die meer vanuit anderen kwamen dan vanuit mijzelf. Dat werkt niet. Je moet echt je eigen stem pakken, je eigen manier van communiceren.’

Eigen koers blijven varen

Werken vanuit wie ze echt is en wat ze belangrijk vindt. Dat ziet Marieke als haar grootste uitdaging. ‘Net als veel vrouwen die ik spreek voel ik me soms ook overweldigd door het aanbod van al die andere ondernemerscoaches die er zijn.

Mijzelf niet laten afleiden door al die anderen, mijn eigen koers blijven varen, mijn eigen waarheid verkondigen, dat is iets waar ik mezelf dagelijks aan herinner. Mijn eigen definitie van succes helder hebben en daar voor gaan. Er zijn coaches die, als je het hebt over omzet, veel succesvoller zijn dan ik. Maar bestaat succes alleen uit de omzet die je haalt? Voor mij niet. En voor de mensen met wie ik het liefste werk ook niet.’

Marieke’s week

Hoe ziet Marieke’s week eruit? ‘Ik ben geen type coach die de hele tijd achter haar klanten aanzit. Ze hebben zelf een grote verantwoordelijkheid. Als zij iets willen vragen dan kunnen ze dat doen en dan reageer ik altijd vlot.

Ik ben gedurende de week ook bezig met mijn eigen marketing en groei. Ik schrijf wekelijks een blog of ik maak een video. Ik schrijf content voor mijn programma’s, ik bereid zaken voor. En ik volg zelf ook online trainingen. Daarnaast geef ik nog een aantal keer per jaar efficiency trainingen binnen bedrijven.  Ook nog steeds heel erg leuk om te doen en een eer dat bedrijven mij al jaren bellen voor deze trainingen.’

Gezin

Vanaf een uur of drie ís Marieke er voor haar twee kinderen. ‘Dan is het tijd voor huishouden, koken, dat soort dingen.’ Meestal werkt ze ‘s avonds ook nog een uurtje. ‘Voor mij is Netflix heel goed want dan ga ik een serie kijken.  Dat motiveert mij om ‘s avonds niet te werken of om op tijd te stoppen. Haha. Dat is mijn ontspanning.’

Plannen en organiseren

Als Marieke terugkijkt op haar carrière dan komt dat altijd neer op plannen en organiseren. ‘Ik ben er goed in om anderen te helpen weer overzicht en structuur te krijgen in hun leven. Dat geeft uiteindelijk rust in je hoofd wat heel belangrijk is.’

Marieke Anthonisse Zakenmam agenda voor ondernemers

In haar werk zet Marieke mensen vaak aan het plannen. ‘Op een gegeven moment heb ik een gratis planner gemaakt die mensen op mijn website kunnen aanvragen en downloaden. Deze gratis planner, een pdf, heb ik overigens nog steeds als weggever. Daar werd en wordt goed op gereageerd.’ Voor haar klanten liet ze een aangepaste versie maken met data voor een heel kwartaal.

Jaaragenda

‘Toen hier ook steeds positief op werd gereageerd dacht ik, nu is het tijd om een echte jaaragenda te gaan maken. Het was al langer een stille wens van mij. Ik besloot dat mijn eerste agenda in 2017 zou uitkomen.’ Via haar netwerk gaat Marieke op zoek naar een vormgever die haar ideeën vertaalt in beelden.

‘Ik kwam in contact met Ellen van Onselen. Zij had al vaker agenda’s ontworpen. Het klikte en we zijn aan de slag gegaan. Het is heel erg leuk om zelf een tastbaar product te maken, als je het dan eenmaal in je handen hebt is dat echt cool.’

Reacties op de agenda

‘Het is een bizar idee dat honderden mensen een product dat jij hebt gemaakt aan het gebruiken zijn. Alle reacties die ik kreeg, echt zo ontzettend leuk. Het is zo fijn om te lezen dat jij iets hebt gemaakt waar mensen echt wat aan hebben in hun dagelijks leven.’

Klachten

Maar naast enthousiaste reacties komen er ook klachten binnen. ‘Zo was het papier eigenlijk te luxe. Het was te dik waardoor de agenda niet goed open bleef liggen. Heel irritant. Vond ik zelf ook. Ik heb er van geleerd en de agenda voor 2018 op allerlei punten verbeterd. Zo ontwikkelt een product zich steeds verder en werken we verder aan de ultieme agenda, ook al weet ik dat we nooit iedereen tevreden kunnen stellen.’

Het (terug)krijgen van overzicht

De meest gestelde vraag aan Marieke gaat over het krijgen van overzicht. ‘Ik hoor het vaak: ‘Hoe bepaal ik mijn eerstvolgende stap? Ik heb geen overzicht meer. Ik ben moe van het harde werken wat me niet genoeg oplevert.’

Mijn antwoord? Maak je hoofd leeg. Zorg eerst voor een aantal concrete doelen voor de komende tijd. Daarna kun je de strategie en het plan gaan bepalen. Wees realistisch in jouw planning, kijk naar alle factoren in je leven die meespelen.’

Ondernemerschap wordt onderschat

Marieke ziet dat ondernemerschap soms wordt onderschat. Volgens haar komt dit mede door alle succesverhalen van ondernemers. ‘We willen vaak zo veel en alles het liefst nu. De shit die erachter zit, die lees je niet. Schakel hulp in, laat je begeleiden. Durf te investeren in een coach die jou aanmoedigt, uitdaagt, een spiegel voorhoudt en die jou in actie houdt. Dit is wat we allemaal nodig hebben.’

Een kop koffie met…

Ik ben benieuwd met welke ondernemer Marieke wel eens een kop koffie zou willen drinken. Marieke: ‘Oh, de lijst is onuitputtelijk. Als ik een bekend iemand zou moeten noemen: Justin Timberlake. Een geweldige zanger en danser. Hij is grappig én volgens mij ook een hele slimme ondernemer. Maar ik ben ook altijd erg gecharmeerd van de ‘onbekende’ ondernemers, mensen die bijvoorbeeld lokaal of regionaal heel veel goed doen. Inspiratie is van iedereen te krijgen!’

Marieke’s ondernemerstip

Wat is Marieke’s ondernemerstip voor ons? ‘Maak het kleiner dan kun je makkelijker successen vieren. Dat geeft een goede energie waarmee je weer de volgende stap kunt zetten.’

www.zakenmam.nl Facebook Linkedin YouTube Instagram
Zakenmam Agenda

Foto’s: Cisca Mikx