Als ondernemer denken we vaak aan meer, meer, meer. Maar wist je dat je juist met minderen die groei realiseert die je voor ogen hebt? Ik noem het minimalistisch ondernemen. Oftewel: met minder, meer bereiken. Alleen dat doen wat bijdraagt aan je doelen. En de rest, lekker laten voor wat het is. Benieuwd naar mijn 3 tips?

Tip 1: Minderen met ‘moetjes’

‘Moetjes’, je kent ze vast wel. Van die to do’s die je eigenlijk niet leuk vindt om te doen en waar je geen energie van krijgt. Het zijn taken die voelen als ‘moeten’. Omdat je jezelf dat hebt wijs gemaakt of omdat anderen op social media je dat wijs hebben gemaakt. Vooral als het gaat om marketing denken we altijd heel veel nodig te hebben. We zitten op Instagram om te connecten met onze doelgroep. We zitten op Linkedin voor ons zakelijk netwerk. We hebben een Facebookgroep voor interactie en we posten actief op Pinterest en YouTube, want dat is het nieuwe Google. En vergeet niet die mailinglijst, podcasts, blogs, vlogs en events. Yep, het hoort er allemaal bij.

Of toch niet? Heb je niet zelf de keuzes om te bepalen wat je doet, wat je echt leuk vindt om te doen en of het wel bijdraagt aan jouw uiteindelijke doel? Je over al die kanalen verdelen kost best veel tijd en energie. Met minder kun je veel meer waarde bieden binnen een kanaal.


‘Voor je weet bestaat je werkdag uit het beheren van social media. Of beheert het jou?’

Tip 2: Minderen met social media

’s Ochtends een bericht plaatsen op Instagram, waar je zeker een half uur over doet. Daarna ieder half uur checken of er al nieuwe likes en reacties zijn en dat gaat dan zo’n beetje de hele dag door. Herken je dit? En dan heb ik het nog niet over de stories op je Instagram, een apart berichtje op Facebook en je foto nog even delen op Pinterest.

Voor je weet bestaat je werkdag uit het beheren van social media. Of beheert het jou? Probeer eens in blokken te werken. Een blok ’s ochtends vroeg om je bericht te schrijven en te posten en in de middag en avond een blok om nieuwe likes en reacties te checken en hierop te reageren. Ook hier is het fijn als je dit niet voor 4 verschillende kanalen hoeft te doen, maar je alleen hoeft te richten op Instagram of Facebook. En het uitzetten van je notificaties helpt ook, zodat je zelf bepaald op welk moment jij jouw social media wilt beheren.

Lees ook: Met deze 3 stappen breng je focus aan in je onderneming

Tip 3: Minderen met iedereen willen bedienen

Veel ondernemers zijn bang om iets te missen en bieden daarom veel verschillende diensten en producten aan. Zo hebben ze het gevoel dat er voor iedereen wel wat bijzit. Vaak zie je het al aan het menu van een website die overloopt van het aanbod.

De valkuil bij te veel willen aanbieden, is dat het voor de doelgroep te overweldigend is. Het is net als in de supermarkt. Er is zoveel keus, dat kiezen moeilijk is. En dat er uiteindelijk niet eens iets gekozen wordt. Wanneer je maar 2 diensten aanbiedt voor een specifieke doelgroep en wat inspeelt op een specifiek probleem, dan kan jouw potentiële klant bijna niet anders doen dan dat kiezen.

Over Ilona Annema

Ilona van BLOESEM marketing deelt op Instagram alles over minimalistisch ondernemen. Ze heeft het programma ‘Do less with more focus’ waarin je leert vanuit focus en minimalisme te ondernemen en hoe je kunt groeien door juist te minderen in je bedrijf.

Foto’s: Time to Shine