NICOLE HOEFSMIT, oud-oprichtster van ANNA SCOTT, lanceerde een jaar geleden BREIZH. Een label waarin de Bretonse streep centraal staat. ‘Het eerste jaar was een regelrechte rollercoaster; fantastisch, zwaar, dramatisch, leuk en ja – ik lig soms echt wakker. Maar wat ik allemaal geleerd heb, neemt niemand me meer af.’ Nicole over BREIZH, de belangrijkste lessen die zij het afgelopen jaar leerde én haar tips voor jou.  

Interview met Nicole Hoefsmit - BREIZH

 

Nicole, kun je ons meer vertellen over BREIZH?

‘In de zomer van 2015 was ik op zoek naar een klassieke Bretonse trui, waar ik echt wel iets meer voor zou willen betalen als deze echt, maar dan ook écht mooi zou zijn. Maar ik kon nergens ‘die ene’ vinden! Ongelofelijk, niet? Ik ben verder op onderzoek gegaan, eerst via internet, en uiteindelijk ben ik zelf afgereisd naar Bretagne om de legendarische trui zelf te zien en te voelen.

BREIZH is het Bretonse woord voor Bretagne. Daar draait het om in dit merk, en dan met name de Bretonse streep. Behoeft eigenlijk geen introductie, maar ik waag me er toch even aan. Want als er één klassieker is die zijn sporen in de geschiedenis van de mode verdiend heeft, dan is het wel de bretonse streep. Klassiek. Tijdloos. Luxueus en geniaal in zijn eenvoud. Een streep met een rijke historie.

Een originele Bretonse trui heeft 21 strepen, die symbool staan voor de overwinningen van Napoleon. En er valt nog veel meer te vertellen over de geschiedenis, op mijn site kun je dat allemaal teruglezen. De Bretonse streep is bewezen populair onder de celebs van nu en weleer. Kort en krachtig; deze iconische Bretonse streep is de kernwaarde van wat ik doe met BREIZH.’

Het ben je met het idee voor BREIZH aan de slag gegaan?

‘Ik heb een retailplan geschreven, maar daar werd door meerdere personen niet goed op gereageerd. ‘Het idee is goed, maar waarom zo’n ouderwetse businessmodel?’ was de meest gehoorde reactie. En dat heeft me aan het denken gezet. Uiteindelijk viel het kwartje en heb ik binnen een weekend mijn hele plan en prognose omgegooid van retail naar online. Toen daaruit ook nog bleek dat ik minder kapitaal nodig had dan ik had voorzien, was ik om. Met een kleiner budget ben ik gestart. Ik heb een fabrikant gevonden, een webshop gebouwd, campagne geschoten en ben in het diepe gesprongen.’

Interview met Nicole Hoefsmit - BREIZH

Nicole: ‘Fouten maak je, ook al ben je nog zo perfectionistisch. Maar het hoort erbij, al zijn sommige fouten helaas duur. Get over it, and get better.’

Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een nieuw label?

‘Uh….wat niet? Heb je even? Haha. Om boven te komen drijven in de zee van competitie, moet je werken alsof je fulltime aan de olympische spelen mee doet. Echt álles moet kloppen, tot in de puntjes. Het product, de uitstraling, de verpakking en – last but not least… de verkoopkanalen. En fouten maak je, ook al ben je nog zo perfectionistisch. Maar het hoort erbij, al zijn sommige fouten helaas duur. Dat is dan even zuur, maar je leert ervan. ‘Get over it, and get better.’ En vooral doorgaan, haha!

De beste tip die ik een ieder kan meegeven is; vraag, vraag, vraag.

Wees niet kopschuw; praat met de mensen om je heen, benader bekenden, benader zelfs onbekenden waarvan je denkt dat ze ervaring hebben die nuttig voor je kan zijn. Mijn ervaring is dat mensen je graag helpen en hun knowhow probleemloos met je delen. Maar je moet er wel om durven vragen, dus trek je stoutste schoenen aan en don’t be a stranger.’

Hoe kijk je op je eerste jaar als ondernemer terug?

‘Een regelrechte rollercoaster; fantastisch, zwaar, dramatisch, leuk en ja – ik lig soms echt wakker. Maar wat ik het eerste jaar allemaal geleerd heb, neemt niemand me meer af. Het was een sneltreincursus bedrijf starten. Boekhouden, crowdfunden, E-commerce, nieuwsbrieven schrijven, Google onder de knie krijgen, webshop bouwen; you name it, I did it.’

Wat is de meest waardevolle les geweest?

‘Dat om hulp vragen loont. Mensen willen je echt helpen, maar je moet het wel vragen en er voor open staan. En dat je het ook verkeerd kunt aanpakken, terwijl je het zo verschrikkelijk graag goed wilt doen. Maar dat je met vallen en opstaan uiteindelijk het resultaat dat je voor ogen hebt toch kunt bereiken. En het volgende klinkt heel logisch, maar wordt door veel starters onderschat; focus op verkoop, bepaal je target per dag/week zodat je precies weet hoe je ervoor staat. Steek je kop niet in het zand, want meten is weten.’

Interview met Nicole Hoefsmit - BREIZH

‘Het bouwen van een merk kost tijd. Het moet rijpen, groeien en zijn uiteindelijke vorm vinden. Daar moet je wel de tijd voor nemen – je product snel weg te zetten om direct
omzet te generen is killing voor de ziel van je merk.’

En wat vond je het mooiste moment het afgelopen jaar?

‘Dat is het mooie van starten; eigenlijk zijn alle eerste momenten top. De eerste verkopen via de site, de eerste keer dat je digitaal 10 stuks op 1 dag verkoopt, de eerste keer dat je een retailer bij je koopt, de eerste keer dat een retailer jou benadert om BREIZH te mogen verkopen, de eerste publicatie… en ga zo maar door. Een jaar vol mooie momenten, ik prijs mezelf gelukkig in dat opzicht.’

Hoe zie je de toekomst van BREIZH voor je?

‘Dat BREIZH gezien en gewaardeerd wordt als een mooi en onderscheidend merk. Onderschat niet het verschil tussen ‘een sortering verkoopbare producten’ en een merk. Koester en cultiveer die merkwaarde, het is dat wat jou onderscheidt van de rest. Toekomstmuziek, maar ik ben al een eind op weg!

Ik hou heel erg van samenwerken, daar komen vaak de meest mooie ideeën uit voort! Momenteel ben ik met drie verschillende collaborations bezig. Ze zijn heel erg verschillend van elkaar, en ik verwacht er veel van. Deze winter zal de eerste te zien zijn. Spannend , spannend, spannend!’

Tot slot… Wat is jouw ondernemerstip?

‘Be genuinely nice. And be true to yourself.’

Nicole en BREIZH volgen? Dat kan! Via BREIZH.WORLD, Facebook en Instagram.