Yvonne Renckens (35) werkte als office manager maar kon dit door haar chronische hoofdpijn niet meer volhouden. Nu is ze virtual assistant. ‘Het was eigenlijk een ‘noodgedwongen’ keuze om ondernemer te worden. Ik kan nu mijn werktijden flexibel inplannen waardoor mijn gezondheid in een jaar tijd met sprongen vooruit is gegaan.’

Chronische hoofdpijn

‘Ik heb al hoofdpijn vanaf mijn 16e. Ik heb tig dingen geprobeerd om ervan af te komen, maar niets hielp. In de jaren dat ik als office manager in de topsport werkte werd mijn hoofdpijn nog erger. Ik had gemiddeld 5 dagen per week zware hoofdpijn, waardoor ik bijna niks kon. Toen ik eindelijk werd doorgestuurd – op mijn 33e – bleek het chronisch te zijn. Die diagnose is nu 2,5 jaar geleden.’

Virtual assistant

Ondernemen en chronisch ziek zijn: Yvonne Renckens
Yvonne Renckens: ‘Omdat ik geen 9-5 mentaliteit heb, kan ik flexibeler mijn werktijden inplannen als het even wat minder goed gaat.’

‘Ik was heel erg bang dat ik nooit meer fulltime zou kunnen werken. Welke werkgever kan nou akkoord gaan met een werknemer die meerdere ochtenden per week belt dat ze de eerstkomende uren nog plat moet liggen? Die niet weet wanneer ze op het werk kan zijn? Starten als ondernemer was dus eigenlijk een ‘noodgedwongen keuze’.

‘Het was een zoektocht. Radeloos werd ik ervan. Tot ik hoorde van de term ‘virtual assistant’. Dit was het, dé oplossing! Ineens kwam alles in een stroomversnelling. In één maand ben ik opgeleid door een ervaren VA en mijn bedrijf ben ik gestart in september 2016.’

Van chefkok tot coach

‘Nu werk ik als online secretaresse voor hele uiteenlopende opdrachtgevers. Van chefkok tot technology coach. Daarbij kun je denken aan agendaplanning, het maken van social media visuals en het opstellen van nieuwsbrieven. Ook zet ik samen met particulieren en ondernemers crowdfunding campagnes op om hun te helpen in het waarmaken van droom.’

Gezondheid gaat met sprongen vooruit

‘In loondienst kon het me enorm frustreren als ik dingen moest uitvoeren waar ik niet achter stond. Daarnaast vond ik het lastig om een leidinggevende teleur te stellen, waardoor ik als werknemer flink over mijn grenzen ging.

Als ondernemers is mijn stresslevel flink gedaald, omdat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen zaken. En doordat ik geen 9-5 mentaliteit heb, kan ik dus ook flexibeler mijn werktijden inplannen als het even wat minder goed gaat. Hierdoor is mijn gezondheid in een jaar tijd met sprongen vooruit gegaan!’

Lees ook: Samenwerken met een Vitual Assistant? Thamara Zijlstra deelt haar tips!

Omgaan met kritiek

Wat ziet Yvonne als haar grootste uitdaging? ‘Het omgaan met kritiek vind ik lastig. Het loskoppelen van je functioneren en jezelf als persoon blijf ik bij kritiek wel een uitdaging vinden. Het gevoel te hebben gefaald staat al heel snel vooraan, in plaats van even afstand nemen en te kijken wat er nou werkelijk gezegd wordt.’

Proactief zijn en resetten

Hoe zorgt Yvonne ervoor dat ze haar doelen haalt? ‘Ik ben vrij proactief ingesteld, dus als ik een plan heb, dan duik ik er vrijwel direct in. En soms veranderen gedurende die weg de plannen of het doel zelf. Dat is niet erg, want vaak leer je weer veel van dat soort situaties. Eens in de zoveel maanden trek ik me een paar dagen terug om te evalueren waar ik sta in mijn (werkende) leven en of ik daar iets in wil veranderen. Een soort frisse reset, werkt voor mij prima!’

Sparren met Olcay

Met welke Nederlandse ondernemer zou Yvonne wel eens een kop koffie willen drinken? ‘Olcay Gulsen. Deze dame is door keihard werken en een duidelijke focus een zeer succesvolle zakenvrouw geworden. Een dame waar ik graag eens mee zou willen sparren!’

Tips

Yvonne heeft een tip voor andere ondernemers die net als haar te maken hebben met een chronische ziekte. ‘Probeer altijd in oplossingen te denken en vertrouw op je eigen intuïtie. Niemand kent je lijf beter dan jijzelf. Je omgeving zal met veel (ik herhaal: heel veel) goedbedoelde tips komen, maar volg je gevoel! Maak van je beperking een kans. En bouw een sterk netwerk op in plaats van social media likes. Dat heeft mij 90% van mijn klanten opgeleverd, zonder te hoeven acquireren!’

Wil je Yvonne volgen? Dat kan! Via haar website www.virtualsidekickyvonne.com en Facebook