Miss Cut The Crap PATTY GOLSTEIJN (31) vertrok een paar jaar geleden naar New York om het daar als ondernemer helemaal te gaan maken. Inmiddels is ze terug. The American Dream? Niet voor Patty.

Interview Patty Golsteijn

Patty leert anderen minimaliseren en te kappen met crap in hun bedrijf en leven. Zelf is ze als minimalist het perfecte voorbeeld. Ze doet alles dat niet meer goed voelt weg. Dat kunnen spullen zijn, maar ook projecten en relaties. Toen ze ontdekte dat The American Dream niet háár droom was, kwam ze dan ook terug. ‘Veel mensen denken dat hun grenzen te kennen, maar wat ik het afgelopen jaar ontdekt heb is dat mijn grenzen veel verder blijken te liggen dan dat ik dacht. En daar kom je dus pas achter als je het opzoekt.’

Je verhuisde een paar jaar geleden met je vriend naar New York. Wat waren je plannen?

‘Toen ik naar New York ging dacht ik; ik ga de wereld veroveren. Zeker vanuit New York kan dat goed, mensen denken nu dat ik het gemaakt heb. In Nederland vinden ze het tof dat ik in New York zit en in New York vinden ze het tof dat ik uit Nederland kom. Dit is vet, dit gaat me lukken, dacht ik.

Maar voor Nederland bleek het out of sight, out of mind te zijn. Voor ik verhuisde was ik veel in de publiciteit en stond ik in veel tijdschriften. Maar na de verhuizing stopte dat ineens. Daar baalde ik van. Maar ik dacht, dan ga ik het maken in New York. Ik ben alles Engelstalig gaan doen en alles wat Nederlandstalig was, zoals mijn website, heb ik weggegooid. Ik dacht toen nog dat ik er heel lang zou wonen.’

Vorig jaar jaar kwam je terug. Alleen. Vertel, waarom heb je deze stap gezet?

‘Dat had verschillende redenen. Mijn relatie zat voor mijn gevoel niet meer goed en ik voelde dat New York voor mij ook niet de plek was. Ik dacht altijd dat ik een hele stoere chick was die zonder andere mensen kon maar wilde dicht bij mijn familie en vrienden zijn. In New York heb ik mezelf echt leren kennen daar en ik blijk toch een iets ander persoon te zijn dan ik altijd dacht.

Ook begon ik ineens na te denken over kinderen. Of ik wel of geen kinderen wilde. Ik heb altijd gedacht dat ik geen kinderen wilde maar opeens veranderde dat. Toen dacht ik na over mijn familie en wat het met je doet als je kinderen gaat krijgen. Als ik kinderen heb wil ik wel een band hebben met mijn familie want dat betekent dat mijn kind ook familie krijgt.

Achteraf zie ik ook dat de relatie die ik toen had niet goed meer zat. Op dat moment zag ik dat zelf niet. Het duurde even om daar achter te komen maar ik ben daar nu helemaal oké mee. Door New York is dat onder een vergrootglas komen te liggen. Je bent op elkaar aangewezen. Ik had wel wat vrienden maar ik had niet dat netwerk wat ik in Nederland jarenlang had opgebouwd.

Ik ging er niet naar events en workshops. Er is zo’n andere werksfeer, zo’n andere cultuur. Ik voelde me daar niet in thuis. Het geven van workshops is daar niet standaard. In mijn omgeving was het gebruikelijk om workshops gratis te geven zodat je mensen binnen haalde. Maar ik zag dat iedereen daarmee aan het struggelen was. Bij gratis workshops is het vaak zo dat 20 mensen zich aanmelden en er 4 komen opdagen. Ik word daar helemaal niet blij van, dat kost me veel energie dus daar ben ik mee gestopt.

In New York heb je maar één of twee opdrachtgevers als freelancer óf je gaat een heel groot bedrijf opzetten. Als ondernemer zit daar niks tussenin. Terwijl daar – en dat vind ik juist zo mooi – in Nederland juist heel tussenin zit. We werken hier heel veel met elkaar samen in tijdelijke concepten en projecten. Er is hier veel meer flexibiliteit en daar houd ik van. Alles bij elkaar waren dat voor mij genoeg redenen om terug te komen.’

Wat heb je gedaan om je leven hier weer op te pakken?

‘De eerste tijd heb ik aan mezelf gegund. Ik kon het emotioneel ook even niet handelen, dus ik ben begonnen met gewoon héél veel genieten. Spontaan dingen doen met vriendinnen. Ik wilde juist altijd plannen en een lege agenda hebben maar ik kwam er toch wel achter dat ik te weinig deed. Ik minimaliseerde juist teveel. Liet geen mooie dingen meer toe. Ik ben weer uren koffie gaan drinken met vriendinnen, ging naar Lowlands waar ik al jaren niet meer was geweest.

Zakelijk gezien? Ik ben meteen naar events gegaan en werd weer zichtbaar. Ik sta in tijdschriften en het stroomt weer. Dit wil ik nu ook strategischer aanpakken, ik heb een goede basis en het is er tijd voor.’

Wat is de belangrijkste les die je de afgelopen tijd hebt geleerd?

‘Liever voor mezelf zijn. Heel erg bij mezelf te checken, wat betekent lief zijn voor mezelf? Wanneer gaat iemand over mijn grenzen heen? Wanneer is het genoeg? Ik wil bewust leven in volle liefde en met volle aandacht. Mijn hart staat nu vol open. Daardoor komt alles veel heftiger binnen. Ik merk dat als het emotioneel echt even lastig wordt ik niet weet wat ik moet doen met m’n bedrijf. Dat als ik dan een blogpost zou schrijven er alleen shit uit zou komen. Dan probeer ik dingen om me weer goed te voelen, zoals werken met een personal trainer.’

Lees ook: Monique runt een reisorganisatie in Mali: ‘Ik werd wakker met een duidelijk plan, het overdonderde me.’

Waardoor of door wie laat jij je inspireren?

‘Ik heb pas een interviewserie gedaan, 21 keer Cut The Crap, waarin ik mensen heb geïnterviewd die mij inspireren en een impact hebben gehad op mijn leven. Dat zijn stuk voor stuk bijzondere mensen. Met sommigen ben ik heel erg goed bevriend, tot aan mensen die ik ‘gewoon’ ken en die mij ook kennen zoals internationaal spreker Chris Guillebeau.

Maar ook mensen die dicht bij mij staan kunnen me erg inspireren. Zoals bijvoorbeeld mijn goede vriendin Priscilla, die uit de Jehova’s Getuigen is gestapt 5 jaar geleden. Heel heftig verhaal en ze deed haar verhaal voor de eerste keer in mijn interviewserie. Mensen die lef tonen en daarin ook dicht bij zichzelf blijven, dat zijn voor mij echt inspirerende mensen.’

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?

‘In januari start ik met mijn lefweek, daar heb ik heel veel zin in. Dat gaat niet over keuzes maken maar wel over Cut The Crap. Dus kappen met alle smoesjes en ga eens buiten je comfort zone. Kijk wat daar nog meer is en ga op onderzoek uit.

Veel mensen denken dat hun grenzen te kennen, maar wat ik het afgelopen jaar ontdekt heb is dat mijn grenzen veel verder bleken te liggen dan dat ik dacht. En daar kom je dus pas achter als je het opzoekt. Je denkt, hier ligt mijn grens en dat ga ik niet doen. En dan denk je, oké. Ik ga gewoon nog een stukje verder. En nóg een stukje. En nóg een stukje. Dat vind ik een heel interessant proces.

Wat er nog op mijn wensenlijstje staat? Goede vraag, daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Ik doe niet aan wensen, ik onderneem meteen actie. Er liggen dus eigenlijk nooit dingen waar niets mee gebeurt.’

Je leert anderen minimaliseren en te kappen met crap in hun bedrijf en leven. Wat is jouw belangrijkste tip?

‘Om dingen gewoon te doen. Waar veel mensen bang voor zijn is dat ze dingen niet durven om wat voor een reden dan ook. ‘Ik ben niet goed genoeg. Iemand anders doet het toch al. Wie ben ik nou?’ Mensen nemen zich daarin veel te fucking serieus. Eén van mijn motto’s is ‘het leven is een groot experiment’, dus zie alles gewoon als een experiment. Ga dingen uitproberen.

Mensen denken dat als ze ondernemer worden ze meteen een heel goed online programma neer moeten zetten. Maar dat kan helemaal niet. Je moet eerst dingen ontdekken. Met wie je wilt werken, met wie niet, waar je wilt werken, hoe je wilt werken, en ook hoe niet. Dat doe ik met het minimaliseren. Schrappen wat je niet wilt tot je weet wat je wel wilt. Begin gewoon met hele kleine programma’s of hele kleine workshops om te testen. Is dit wat ik wil? De vorm waarin ik het wil doen? Het onderwerp waarover ik het wil hebben? En ga dat eerst maar eens ontdekken. Pas als je gaat ontdekken kom je erachter wat mensen raakt en wat niet. Qua verhaal, wat je zegt, wat je doet. Daar kom je écht alleen maar achter door te experimenteren.

Heel veel ondernemers gaan, dat deed ik ook, in het begin alle netwerkborrels af. Ze denken dat dat zo hoort. Je komt er al heel snel achter dat dat niet zo is, maar je kunt er wel goed testen hoe je jezelf aan andere mensen verkoopt. Je ontdekt; dit is wel mijn publiek, dit is niet mijn publiek, hier voel ik me comfortabel. Je kunt er een goed netwerk opbouwen maar wat op veel borrels gebeurt is dat ondernemers er alleen naartoe gaan om visitekaartjes uit te wisselen. Daar heb je geen kut aan.

Zorg ervoor dat als je er naartoe gaat je heel goed weet wat je doel is en wat je er komt halen. Kom je erachter dat je het niks vindt en je het niet meer wilt, doe het dan ook niet meer. Heb niet het gevoel dat het moet. Een netwerk opbouwen doe je niet persé door naar netwerkborrels te gaan. Daar zijn honderden manieren voor. Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt.’

Je kunt Patty volgen via haar website, Facebook, Twitter, en Instagram.

Beeld: Joost Gijzel