Welke boeken voor ondernemers zijn nu écht de moeite waard? SJOUKJE DE HAAS is Miracle Life & Business Coach. Zij deelt vandaag haar 5 favorieten. Van welke boeken heeft ze – zakelijk en persoonlijk – veel geleerd? Welke boeken hebben indruk op haar gemaakt en welke boeken inspireren haar?

Sjoukje: ‘Alle boeken lijken in eerste instantie niets met ondernemen te maken hebben. Het gaat allemaal om persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Maar door tijd, aandacht en geld aan jezelf te besteden groei je en automatisch jouw bedrijf. De beste investering is in jezelf.

Wij als ondernemer zijn de belangrijkste pilaar in onze onderneming. Je kunt veel weten over marketing en een expert zijn in wat je doet, maar het gaat erom dat jouw energie goed is. Geld en succes maakt je niet automatisch gelukkig. Geluk, vreugde en doen waar je blij van wordt brengt wel automatisch succes. Wellicht voldoet dat succes niet aan je eigen plannen en verwachtingen, maar je voelt je wel degelijk gelukkig als je weet waar het leven echt om draait.

Het gaat om jezelf bevrijden van angsten en blokkades. Jezelf beter leren begrijpen. Open minded zijn. Dankbaarheid. Het ondernemerschap is een grote reis. Ook een innerlijke reis waarin je van alles tegenkomt.’

1. Een cursus in wonderen

Door dit boek ga je anders tegen ondernemen aankijken

Dit is niet zomaar een boek, maar een echte cursus. Het bestaat uit tekstboek, werkboek en handboek voor leraren. Er zit zoveel wijsheid in verscholen, ook al lijkt het een ingewikkeld boek. Het is een spirituele leerweg en wereldwijd voor miljoenen mensen hun levensboek.

Grote spirituele leiders als Marianne Williamson, Deepak Chopra, Wayne Dyer en Gabrielle Bernstein verwijzen allemaal naar de cursus als hun belangrijkste inspiratiebron. Het brengt je terug naar innerlijke vrede en liefde. De kijk op de wereld en jezelf veranderd. Dit is nodig voor ondernemers om anders tegen je onderneming aan te kijken. Zo kun je nog meer openstaan voor mogelijkheden.

Het gaat niet om veel geld of succes, maar om wat voor moois je in de wereld kunt neerzetten en de wereld stukje mooier te maken. Dit start bij jezelf. Succes brengt niet automatisch geluk. Geluk brengt wel automatisch succes. Dit boek heeft niks te maken met ondernemen, maar wel met jou als persoon. Het geeft je vrijheid en herinnert je wie je werkelijk bent.

Je gaat anders tegen het ondernemen aankijken. Je gaat voelen dat je een missie op aarde hebt en dat je het leven kan zien als een spel. Ondernemen is ook een spel, je moet alleen de regels kennen. Ook kwam ik door de lessen achter dat de materie vrij makkelijk voor mij is, nu ben ik leraar van Een Cursus in Wonderen. Ik begeleid andere missie ondernemers en miracleworkers wonderen te creëren in life en business. Een Cursus In Wonderen kost €24,99.

2. Vraag en het wordt gegeven – Esther en Jerry Hicks

Door dit boek weet je wat je te doen staat

Een boek dat gaat over de wet van de aantrekkingskracht. Veel dieper dan ‘The secret’. Het leert je hoe je de diepste wensen en verlangens kan manifesteren. Als ondernemer wil je wat neerzetten in de wereld. Als je begrijpt hoe het werkt, kun je beter manifesteren.

Wij zijn als mens en ondernemer creators. Alles wat we in ons leven ervaren hebben we zelf gemanifesteerd. Vaak niet eens bewust, maar vooral onbewust. Het heeft mij geleerd dat we een bepaalde schaal van emoties hebben. Dat we niet altijd meteen van angst naar liefde kunnen, maar bijvoorbeeld eerst boos moeten worden en dan hoopvol en vervolgens makkelijk vanuit enthousiasme naar liefde kunnen.

Niet alleen leesmateriaal, maar ook opdrachten die je kan doen. Juist in het ondernemerschap komen we bepaalde situaties tegen waarin we emoties ervaren die ons tegenhouden om te doen wat we willen doen. Door dit boek weet je wat je te doen staat! Vraag en het wordt gegeven kost €19,50.

3. Light is the new black – Rebecca Campbell

Het licht in jezelf aanwakkeren

Dit is een spiritueel Engelstalig boek, maar makkelijk te lezen. Het heeft mij tot tranen geroerd omdat het zoveel herkenning bracht op spiritueel vlak. Het raakte mijn missie aan. Ik raad het iedere lichtwerker, missie ondernemer en miracleworker aan te lezen. Het gaat over jezelf terug vinden en je licht in jezelf aanwakkeren. Weten dat we hier op aarde zijn voor een reden en onze missie te leven. Het heeft me geleerd meer te vertrouwen in mijn gave en mijn zielenpad! Light is the new black kost €12,99.

Lees ook: Inspirerende ondernemersboeken: top 5 van Sophie Dittmar

4. Terugkeer naar de liefde – Marianne Williamson

Een klassieker over de kracht van liefde

Dit boek is een klassieker en gebaseerd op de principes van het boek Een Cursus in Wonderen. Het leest heerlijk weg. Het gaat over de kracht van liefde als onuitputtelijke bron. Liefde is niet zomaar een emotie, het is wat we werkelijk zijn. Het is onze taak deze liefde weer in onszelf terug te vinden en liefde in de wereld te zien. Het verandert je perceptie op jezelf, God en het leven. Dus ook op je onderneming! Terugkeer naar de liefde kost €14,95.

5. May cause miracles – Gabrielle Bernstein

Inzichten, transformatie en wonderen

Ik heb zelf het Engelstalige boek, maar de Nederlandse versie heet ‘Verwacht wonderen’. Het is een praktisch boek waarin je in 6 weken jezelf uitdaagt om anders naar je relaties, financiën, gezondheid en zelfbeeld te kijken. Een paar jaar geleden las ik dit boek samen met een paar andere missie ondernemers en deed elke dag de opdracht. Het bracht me veel inzichten, transformatie en wonderen. May cause miracles kost €13,49.

OVER SJOUKJE DE HAAS

Tips - ondernemersboeken van Sjoukje de Haas

Ik ben Miracle Life & Business Coach en inspireer mensen met bewustwording, spiritualiteit en wonderen. Ik onderneem sinds 2010. Ik geniet het meest van inspireren, mijn talenten gebruiken en mijn klanten zielsgelukkig zien worden. Ik droom van een retraitecentrum en spiritueel B&B opzetten met mijn partner Mark Ringnalda. Een ondernemer die je écht moet volgen is Simone Levie. Business coach. Spiritueel, succesvol en super leuk!

Wil je Sjoukje volgen? Dat kan! Via haar website www.sjoukjedehaas.nl, Facebook en Instagram.

Dit artikel bevat affiliate-links.